Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Ny Uppmaning: Fota stan i vinterväder!

Lena Eriksson tycker att det är dags för en ny utmaning, "Stan i värsta vintervädret". Kul idé, men en extra Uppmaning att plåta stan i vintervädret blir nog lagom! Prinsessan Vår sätter tidsgränsen. Vi hjälps åt med omsorgsfulla kommentarer, gärna ömsint brutala som Görans, allteftersom bidragen väller in. Ut och plåta med Görans ord ringande i öronen!

Göran Segeholm: Det får gärna förekomma mänskliga gestalter i cityscape-genren, men då som ett inslag i stadsmiljön. Känslan när jag ser bilden ska vara att jag "ser en stad", inte en individ. Skillnaden är densamma som den naturfotografin gör mellan "landskapsfoto" och "djurfoto".

Kilgränd. Visby innerstad.

Här tar jag som gruppvärd mig friheten att översätta Görans budskap om "Gråväder" till uppmaningen "Stan i värsta vintervädret".

1. En känsla av vinter. Vintern kan ju vara gnistrande vit men också kall och svårhanterlig. Halkan och usla snöröjningen inte att förglömma. Snygga vykort av stan i vinterskrud är en sak, att gestalta vardagens frusenhet och halka en annan. Det vore kul om alla som kommenterar bilderna har detta i åtanke. Jag kommer att ha det.

2. Staden måste spela en viktig roll i bilden. En vinter som skildras främst genom en människa eller ett djur där stadsmiljön enbart fungerar som en fond borde inte få lika bra chanser till positiva omdömen som bilder där stadsmiljön spelar en viktig roll. Självklart får människor/djur vara med i bidragen, men om bilden blir läst som "en frusen katt, och kolla den är i staden" så blir det mindre poäng än "kolla vad den här miljön gör katten frusen".

3. Att budskapet går fram utan störningar. Avdrag för "gåtor" i bilden som inte har med budskapet att göra — som till exempel "men vad är det där till vänster egentligen, en sopsäck eller en björn?"

4. Att bilden är tagen i ett knäpp. Inga montage eller kompositer alltså. Däremot är jag liksom Göran välvilligt inställd till kärleksfull massage i efterbehandlingen.

Det är bitvis ruggigt halt ute. Jag har drattat omkull senaste vintrarna men klarat mig. Två grannar har behövt sjukhusvård. I år är sjukhusvård lika med ökad risk för covid-19 smitta. Och att man garanterat belastar vården i onödan. Skor med broddar, t ex Icebugs, är en lösning. Häromåret läste jag in alla tester och har nu broddarna Devisys monterade på vinterstövlarna. Broddarna sitter under klacken. Än så länge har jag tagit mig fram både utomhus och inomhus utan att halka. Alltså, se till att ha på fötterna, ta fram kameran, ställ in mindset och ut och plåta stadslandskapet i värsta vintern!

 

Inlagt 2021-02-13 09:20 | Läst 620 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Får nog avstå den här utmaningen just nu. Bor på landet och vistas inte mycket i stan i coronatider. Läcker förstabild som definitivt uppfyller dina uppsatta kriterier!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Måns H 2021-02-14 10:13
Hej Bjarne!

I o f s är detta ingen utmaning utan en uppmaning. Att de av oss som kan försöker ta vinterbilder med Görans sätt att tänka i huvudet. Och håller avstånd och har dubbar under skorna.

Tack för ditt bildomdöme!