Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Galgberget

Galgberget strax norr om Visby innerstad har kvar de tre medeltida pelarna. På dessa låg träbjälkar. Där hängdes brottslingarna, enligt vad en Visbybor under hand berättat för mig i järnkrok genom hakan, annars i rep. Kropparna var vida synliga, även från havet. Man tror att avrättningsplatsen var i bruk fram till 1845.

Galgberget är numera ett kommunalt naturreservat. Det var nog ett jämförelsevis enkelt och verksamt sätt att freda det från bebyggelse.

Jag tog den här bilden i november 2020. Nu gjorde jag i ordning den till "Wiki loves Earth".

Inlagt 2023-05-29 18:33 | Läst 403 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Det ser väldigt ödesmättat ut när man läser din text om vad bilden visar. Men en vacker helhet.
Hälsningar Lena
Svar från Måns H 2023-05-29 22:43
Tack Lena, visst är "ödesmättat" ordet. Platsen inbjuder till att försöka fånga det i bild.
Snyggt! Berättar du för Wikipedia också vad platsen använts till? Hälsningar/ Björn
Svar från Måns H 2023-05-29 22:55
Hej Björn! Kampanjen går ju på att man levererar bilder till Wikimedia. Sen kan man klistra in dom till en Wikipediaartikel. Om artikel saknas kan man göra egen. Det är rätt krävande med krav på länkar och källor och fotnoter samtidigt som man måste re-write i stället för återanvända texter. Och det sitter granskare och vaktar!

I det här fallet har Wikipedia en rätt bra bild från 1980, den räcker. Då det gäller Södra Hällarna är den bild jag fick fram med hjälp från dig, Peter, Bjarne och Lena väldigt mycket bättre än de som finns inlagda, så jag ska komplettera dessa med min.