Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Gotland ockuperas.

21 april 1808 genomförde Ryssland en landstigningsoperation på Gotland.

Ryssarna landstiger vid Slesviken i Grötlingbo. Målning av gotländske konstnären och kulturpersonligheten Erik Olsson. Får endast användas för privata ändamål. Källa  https://www.gotlandsforsvarshistoria.se/varia/50-1.htm

Ön saknade försvar. Landshövdingen var någon annanstans. Vice landshövding var 76-årige pensionerade sjöofficeren Erik af Klint. Lokala myndighetspersoner försökte organisera motstånd. Bönderna ställde upp med klubbor, yxor och och liar. Men de skulle inte kunna besegra ryssarna i drabbning. Häradshövdingen von Hausswolff förhandlade med ryske konteramiralen Bodisco. Denne lovade religionsfrihet, egendomsskydd och att alla befattningshavare som så ville (utom landshövdingen) skulle få behålla sina ämbeten. Vid en träff mellan af Klint och Bodisco kapitulerade af Klint å länets vägnar.

Bodisco fortsatte till Visby, utropade Gotland som ryskt för all och evig framtid och sig själv till guvernör. af Klint avgick, men fick bo kvar på Kungsladugården som han fått som förläning. De nio beväpnade handelsfartyg som Bodisco använt seglade till Slite.

Köpmannen Donner i Klintehamn hade fått iväg underrättelser till Stockholm. Även af Klints sändebud kom dit så småningom.

Sverige var i krig. Ryssland höll på att erövra den finska landsdelen. Situationen gentemot Danmark var också prekär. Regeringen skickade en flottstyrka till Gotland. Den blockerade Slite. En större styrka fick läget under svensk kontroll. Bodisco kapitulerade. Ryssarna lämnade ifrån sig sina vapen, marscherade till Slite och avseglade med sina skepp 18 maj. 

Den svenske båtsmannen Carl Fredrik Lindgren omkom. Han föll från riggen på ett svenskt skepp och slog ihjäl sig mot däcket.

Bodisco ställdes inför rysk riksrätt, avsattes men togs så småningom åter till nåder.

Sverige inrättade nationalbeväring med start på Gotland. Slite började åter befästas.

Inlagt 2022-07-24 09:55 | Läst 827 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Intressant! Ryssarna förnekar sig inte.. varken då eller nu.. Som en slump så lyssnade jag idag på radions P4 vid 12:03 där programmet "I skuggan av kriget: Ryska bomber över Stockholm och Strängnäs" sändes. Något jag skrev en blogg om för ett par månader sedan. Minns att du hade visst vissa minnen om den 'ryska spionen'.. Hoppas att du mår hyfsat nu i alla fall!
Hälsn!

Radioprogrammet går att lyssna på här:
https://sverigesradio.se/avsnitt/i-skuggan-av-kriget-ryska-bomber-over-stockholm-och-strangnas
Svar från Måns H 2022-07-24 15:09
Tack Jan!

Jag pular vidare med Slite och ryssen och Sverige och världsekonomin. Mår hyfsat men får ta det lite varligt.
Hej. Gillar att läsa din berättelse. Den känns aktuell idag. Då Putin verkar ha sagt nåt om Gotland är ryskt. Hälsar NL
Svar från Måns H 2022-07-24 22:13
Tack Nisse! Nytt avsnitt i nutid i morron.
En historisk händelse som helt undgått mig, kände till den i Norrland 1809 dock.
Svar från Måns H 2022-07-25 12:00
Det var ju en kort och jämförelsevis oblodig episod i det krig vi förlorade finska riksdelen. Episoden är ihågkommen på Gotland.