Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Holmenporten

Holmentornet symboliserar makt, stabilitet och långsiktighet. Det återuppbyggdes 1750 efter det att ryssarna bränt ner Norrköping 1719. Bruket anlitade landets främste arkitekt, friherren och slottsarkitekten Carl Hårleman, för uppdraget. Strömmande vatten, vallgravar och murar stängde effektivt av fabriksområdet från resten av staden. Det fanns väl andra ingångar, men porttornet symboliserade att här var det bruket som bestämde.

De sista anställda klev ut genom porten ut för drygt 30 år sen. Därefter öppnades området och omvandlades till en integrerad del av Norrköping. En del byggnader revs, men många behölls. De byggdes om till kunskapssamhällets behov: kultur, kontor, utbildning. Nu går en genväg mellan olika delar av City genom den här porten. Holmentornet blev byggnadsminne nummer 1000 år 1990. Då stod det ensamt kvar intill en enorm grop där det nu finns bilparkering under den stiligt stensatta ytan.

Pentax K-1 med Pentax Shift 28mm objektiv. RAW-filen har lämnats lite mjukare än vanligt vid framkallningen.

Inlagt 2021-04-27 10:34 | Läst 1020 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Roligt att få lära mig lite om Norrköping. Den porten har ju också jag gått genom några gånger. Gatustenen ger en väldigt fin bas åt bilden, hälsningar/ Björn
Svar från Måns H 2021-04-27 17:50
Tusen tack Björn! Jag försöker lära mig använda det 45 år gamla shiftobjektivet. Här shiftade jag neråt för att få med mer gatsten och var inställd på att ha en lite mjukare bild än vanligt.