Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Ibland vill jag inte plåta

Två otagna bilder idag. På min frus boende en äldre rullstolsbunden man som sopar korridorgolvet medan personalen boar i soffan. En upprörande bild som visar att personalen vilar sig i soffan medan vårdtagarna gör deras jobb? Eller en bild som visar att på det här boendet är det OK att aktivera sig och ta egna initiativ medan personalen är beredd att rycka in om det skulle behövas? Det senare är den korrekta versionen. Men en bild kan ljuga. Så jag tog den inte.

På väg därifrån kom jag till Hörsalsparken. Så mitt i Norrköpings City man kan komma. Klockan är 17.30 sommartid, alltså fullt dagsljus. Det står en stor mängd polisbilar inklämda överallt runt om. De vill låta spårvagnarna passera. Plastremsor med AVSPÄRRNING POLIS spärrar av delar av parken. Jag låter bli att plåta.

På plats hör jag polismakten höra sig för med ett vittne. Kan du tänka dig att avge ett vittnesmål? Det kunde vittnet. Då höll jag mig undan.

Och tänkte att det är fel på systemet i Sverige. Att vi låtit skjutandet/knivanvändningen ta över.

Och på rättegångsförfarandet. Vittnet som bara råkat vara där lät sig intervjuas av polisen. Det som hände för tre kvart sen sen var i färskt minne. Men de  uppgifterna tillmäts intet värde i en rättegång. Nä nä nä, den ska vara som en teaterförställning. Det enda som gäller är vad som presenteras där. Vittnet är enligt lag skyldig att ställa upp i rätten. Förövarnas kompisar har hunnit ta reda på vem vittnet är, var vittnet bor, var vittnets barn går i skolan och de har hunnit meddela vittnet detta. Om vittnet trots detta skulle våga komma ihåg nånting kommer vittnet att tas heder och ära av av förövarnas advokater. De får betalt av samhället. Vittnet får knappt ersättning för spårvagnsbiljetten. 

Inlagt 2022-03-28 21:11 | Läst 769 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Du har alldeles förskräckligt rätt! Det är kvalificerat hjärnsläpp att värdera tidiga vittnesmål lägre och mindre värda är vittnesmål i rättssalen. Vittnesmål i rättssalen där vittnet glömt, påverkats, hotats mm. Är det kanske kriminella som skrivit lagen.....?
Svar från Måns H 2022-03-29 00:11
Tack Sven! Knappast att kriminella skrivit lagen men den präglas av ointresse för vittnenas situation.
Instämmer helt med dig och Sven, det är förfärligt. Mycket välskriven och genomtänkt blogg! Hälsningar/ Björn
Svar från Måns H 2022-03-29 00:47
Tack Björn!
Svar från Måns H 2022-03-29 00:59
Tack för länk Martin! Värdefullt bidrag!

Jag hade ju redan tidigare en allmän uppfattning om de förändringar som infördes vid årsskiftet men kollade nogare nu med din länk.

Sen kollade jag lite i rättegångsbalken. I länken nedan har borttagna partier markerats med rött så att man lätt kan hitta ändringarna. Jag har kollat 36 kapitlet, "Om vittne", och ser inget omtänk, bara marginella förändringar. Med tanke på rättsväsendets konservatism tror jag genomslaget knappt kommer att märkas.

https://lagen.nu/1942:740?diff=true&from=2021%3A1107#L2021:1107
Fredrikpersson 2022-03-29 06:56
@Måns: Den nya regeln om att tidiga förhör, t.ex polisförhör, också kan åberopas som bevis är införd i kapitel 35 (Om bevisning i allmänhet) under 15 §.

https://lagen.nu/1942:740?diff=true&from=2021%3A1107#K35P15S1

/F
Svar från Måns H 2022-03-29 10:03
Tack också Fredrik!

Justeringarna gäller "om det är lämpligt" ----- i kommande praxis får vi se om de anses lämpliga.

Jag började fundera på de här frågorna för jättelänge sen, runt 1990. En kamrat till sonen hade blivit utsatt och funderade på att polisanmäla. Min fru som är rättrådig men också jobbade professionellt med utsatta barn avrådde bestämt. Allting blir bara värre sa hon till kamraten. Och förklarade att hotbilden skärps och att fungerande skydd stöd från myndighetshåll i praktiken inte finns.