CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Motljusskydd, Swish och påtvingade uppdateringar

Motljusskydd är bra. Det till min 24mm Takumar tillhör de snyggare. Helst skulle jag vilja ha ett liknande till min "nya" Carl Zeiss DDR Flektogon 20mm. Men efter lite fruktlöst letande efter ett sånt fastnade jag för att testa Kreativ Fotografis stepring 67-77 mm samt deras runda motljusskydd för vidvinkel.

 

Då beställningen var klar skulle jag swisha. Det gick inte. Det stod FEL. Mobilen kopplade mig till Apple Store. Att köpa spel skulle gå bra, men att uppdatera Swish gick inte.

Morronen efter ringde jag Handelsbankens support. Vänlig, kunnig och oändligt tålmodig. "Julia" förklarade att jag måste uppdatera Iphonen till senaste versionen, den som gör det möjligt att låsa upp apparaten med en Apple Watch medan man använder munskydd. Vilket jag tyckt vara onödigt. Hon gav mig instruktioner. Då låste sig mobilen helt! Den gick inte ens att stänga av. Julia peppade mig och jag tryckte, dubbeltryckte, svepte och drog, utan effekt. Just då hon skulle be om experthjälp slocknade apparaten! Den gick att starta om. Vi hittade uppdateringen ifråga i "Inställningar". Men det behövdes WiFi för att den skulle funka och jag hade stängt av WiFi av säkerhetsskäl.

För att starta WiFi behövdes ny inkoppling. Julia hjälpte mig att hitta lösenordet. Det finns på undersidan av den Huawei(!) router som är min länk till världen.  Till slut hittade vi till uppdateringen. Den skulle ta 20 minuter så Julia väntade inte.

Det tog 40 minuter, men nu är Ios 14.6 installerat! Swish och BankID funkade ändå inte. Nytt samtal till Handelsbanken. Jo, med nytt Ios måste  Swish och Bank-ID uppdateras. Den nya räddaren i nöden ledde mig fram till behövliga åtgärder. 15 minuters knappande så funkade det!

Du sköna nya värld där allt är så enkelt för den som är fjorton år och född med en Iphone i munnen.

Sen lyckades jag återställa telefonen så att det går att plåta direkt utan att logga in. Kreativ Fotografi fick betalt. Dom har f ö rea just nu, det blev 50 % rabatt på prylarna.

Här min sextioåriga Pentax S1 med 24mm Takumar och ett av de mer respektingivande motljusskydd jag sett. 

Postat 2021-06-17 05:42 | Läst 790 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Test av Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm f2,8.

Det ska bli spännande att se om objektivet är så raktecknande som det sägs, d v s utan vare sig tunnformig eller mustaschformad distorsion. Den förra går att hantera i efterhand, men är ingen tillgång då man komponerar bilden.  Den senare så svår att ta bort i efterbehandlingen att det inte blir bra hur man än försöker.

Bilderna togs med handhållen kamera Pentax K-1 och Live View. På Dalsgatan blev det lite vertikalperspektiv åt "fel" håll, bredare uppåt.

Båda bilderna tagna med ISO 200, bländare 8 1/2 och med kameran i skuggan. Enkel RAW-framkallning. Ett klick för att ta bort eventuell kromatisk abberation, sen justering av ljushet/kontrast och så skärpning.

Dalsgatan, Norrköping.  Obeskuren och okorrigerad bild. Obs att kameran riktats lite nedåt. Fasaderna breddas en aning uppåt i bilden. Det kan finnas sättningar i husen.

Gamla Torget, Norrköping.  Obeskuren och okorrigerad. Byggnaden är nyrenoverad, men det kan finnas sättningar i den.

Postat 2021-06-16 09:42 | Läst 582 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Inte påkörd

Plötsligt studsade två tjejer och en elsparkcykel ner vid sidan av mej på trottoaren. Dom verkade oskadda men ropade ändå "beställ ambulans".  Jag pratade lite med dom. Om man nu varit jävligt dum och åkt på trottoaren fast man inte får, är det då rätt att beställa ambulans? Det var ditt fel att vi åkte omkull sa dom, du stod i vägen. Att åka på gatan går inte, då blir man påkörd. Hej då! sa dom och fortsatte. På trottoaren.

Jag fortsatte hem och tog fram kameran och gick ut för att dokumentera dagsläget i asfaltdjungeln. Alla bilderna tagna inom 25 meter från min ytterdörr

Den här gentlemannen framför sin Voi på cykelbanan och har god uppsikt!

Här åker man 2 för 1 och den tredje på gångbanan

Kommer nån från vänster? Vad gör vi då?

Det gick bra den här gången

Den här mannen på motordriven skateboard körde rally, utnyttjade hela gatubredden från fasad till fasad. Just här valde han körbanan.

Bil, buss och så det nya normala, 2 personer på 1 elsparkcykel.

Postat 2021-06-15 08:52 | Läst 777 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Pentax adapter M42 till K-bajonett

Leveransen från Tyskland av det Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm f2,8 jag köpt på Ebay.de tog sin tid. Under tiden hittade jag en oanvänd Pentax originaladapter M42 till salu här på Fotosidan. Jag hade redan en originaladapter (och ett par piratgrejor) men tyckte att en till skulle vara bra att ha. Säljaren och jag kom överens om att Postens Skicka Lätt skulle vara lagom tryggt. Det fungerade bra. Så nu har jag en ny adapter och t o m originalbruksanvisningen. 

M42 skruvgängefästet konstruerades 1938 av Carl Zeiss Jena. På grund av kriget dröjde det innan det kom i allmänt bruk. Men sen blev det allt vanligare med vissa Contax spegelreflexmodeller och Praktica i spetsen. 1957 köpte Asahi Optical Company namnet Pentax från Zeiss i DDR och började tillverka småbilds-SLR med M42-fäste. Det fungerar tekniskt utmärkt, men somliga tyckte att det var jobbigt att skruva in och ur objektiven tre varv. 1975 tog Pentax fram K-bajonetten och parallellt därmed en adapter för M42-objektiv.

Därmed är i stort sett samtliga Pentax småbilds-SLR fysiskt kompatibla med Pentax egna objektiv från 1957 och framåt och, med en del begränsningar, en uppsjö av andra tillverkares M42-objektiv. Alla kan användas med skakreducering i kamerahuset!

De som utvecklade adaptern var praktiskt lagda och gjorde en närmat genialisk produkt. Det går alltid att fokusera till oändligheten och den är lätt att använda. Installerad i kameran sitter den en liten aning försänkt så att objektivet bottnar mot kamerakroppen och därmed får exakt rätt avstånd till filmen eller sensorn.

Adaptern på plats i bajonettfästet. Den lilla fjädern som klickar fast adaptern syns strax ovanför röda pricken.

Man använder adaptern genom att skruva fast den på objektivet.  Sen monterar man objektivet på kameran. Klick! så sitter det där. Man tar bort objektivet genom att skruva ut det. Sen tar man ett grepp med höger hands tumnagel på en liten fjäder och lyfter ur adaptern. Lätt som en plätt.

Tumnagelgreppet för att ta bort adaptern.

Nu då jag fick se originalbruksanvisningen kom jag ihåg att denna verkligen trasslade till handhavandet. Det står att man ska sätta fast adaptern först, sen skruva in objektivet. Det funkar inget vidare. Men än värre är instruktionen för att ta bort adaptern. Man ombeds fippla med en kulspetspenna vid den där fjädern. Det är jättebesvärligt. Man behöver tre händer. En för att hålla kameran, en för att hålla kulspetspennan och en för att hålla adaptern. Jag har bara två händer så det funkade verkligen dåligt för mig.

Skannad bruksanvisning. Följ den inte!

Hur gick det till att en lättanvänd grej fick en sån bruksanvisning? Min teori är att marknadsavdelningen tyckte  att det såg alldeles för ohygieniskt, otekniskt, ja rent ut sagt bonnigt ut att använda tumnageln och att Pentax inte skulle förknippas med sånt! Och så hittade dom på det där med  kulspetspenna och fick till den korkade bruksanvisningen.

Postat 2021-06-14 09:06 | Läst 741 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Pentax FA 20mm f2,8 eller Carl Zeiss Jena Flektogon 20mm f2,8?

Jag ansåg mig behöva ett vidvinkligare objektiv till min tämligen nya Pentax K-1 med FF-sensor. Troligen skulle Pentax zoom 15-30 funka utmärkt, men pris och vikt avskräckte. Det finns tredjepartsobjektiv, men inget som passade mig. Så jag kollade på Pentax egna veteranobjektiv.

Det finns 20mm av olika årgångar från riktigt gamla med M42-gänga fram till Pentax FA 20mm f2,8 med K-bajonett och autofokus som tillverkades 1995 - 2004. Det borde passa mig eftersom det har bra prestanda och går att fotografera med lika enkelt som med en helt modern optik.

SMC Pentax-FA 20mm F2.8

Jag letade jättelänge och hittade nåt enstaka från Japan. Dyrt i inköp, dyrt fraktpåslag och sen skulle tull och moms tillkomma. Det kändes inte som rätt köp för mig. Det fanns nåt i USA också, men en del amerikaner anser att det halvsunkiga objekt dom säljer är "Near Mint" och vill ta betalt därefter.

Jag tittade lite bredare. Östtyska Carl Zeiss Jena hade ett extremt raktecknande 20mm objektiv med F4. Bengan här på FS har haft ett i minst 15 år och skrivit en positiv recension. Det visade sig att  det också finns en variant med f2,8. Jag kollade med Peter Hennig här på FS. Han berättade att Zeiss Jena med det objektivet presterade bättre än sina kollegor i Västtyskland. Och att han har ett sånt och är nöjd med det! Här hans bild av optiken i genomskärning:

Då började jag leta. Ett ex fanns till salu i USA, men det såg lite medfaret ut på fotona. Därför imponerade "Near Mint" inte på mig. Hellre köpa från Tyskland, gärna från trakterna kring Dresden och Jena, och slippa tull och sånt tyckte jag. Så jag loggade in på ebay.de och bevakade utbudet där. Und hast du mir gesehen, det dök upp ett intressant förslag. Säljaren kallade sig fotomechanik och hade själv servat objektivet. Tagit isär, gjort rent och bytt fett i mekaniken. Och han bodde i östra Tyskland, inte så där väldigt långt från Jena och Dresden.

Om han var en klantskalle som bara ställt till det vore det inte så bra, men han hade 100% nöjda kunder (dock de flesta med annat än objektiv) så jag hoppades på det bästa. Han sålde inte utan vidare till Sverige, men jag frågade på min bästa skoltyska och fick svar: det går bra, frakt 18 Euro. På bilderna såg optiken bra ut, enda skavanken var ett utvändigt litet skavmärke vilket säljaren noga påpekat. Bländaren en helt regelbunden hektagon. Båda linslocken och ett koger skulle medfölja.

Jag bibehöll bevakningen. Då det började dra ihop sig till slutbud loggade jag åter in, förberedde mitt slutbud, väntade tills det var 62 sekunder kvar och skickade iväg budet. Och så flipprade det till. Då det flipprat klart var det jag som "vunnit" auktionen med 286 Euro. Säljaren hade redan förberett så jag kunde betala omgående. Han tackade för snabb betalning och skulle skicka paketet dan efter med DHL. Sen kom väntans tider.

Ebay.de och DHL hade satt ut "estimated delivery time" fram till 9 juni. Paketet hade sänts exakt enligt överenskommelse, raskt närmat sig tyska gränsen och tullklarerats.  3 juni stod det "Benachrichtigt" i sökfunktionen på Ebay.de. Det betyder Notified på engelska och Anmält på svenska. Men jag hade varken fått avi, SMS eller e-post. Säljaren mailade mig med samma skärmdump som här nedan. Jag svarade att 9 juni ska det vara framme, jag ska hålla koll!

9 juni satte jag mig vid datorn och letade och letade och letade och letade efter paketet. Till slut hittade jag ett spår till PostNord. Där stod att paketet fanns framme hos Gotthuset, St Persgatan, Norrköping. Jag traskade dit med legitimation och hämtade paketet. Dom på Gotthuset sa att det verkligen inte var deras fel att jag inte blivit aviserad, sånt händer ibland med PostNord. 

Paketet var föredömligt inslaget. Objektivet låg noga inpackat i kogret, eller heter det fodralet. Fodralet låg mitt i paketet med skumplastkuddar runt om. Grejerna såg fina ut. Bländare och fokus löpte mjukt och fint. Jag tog några provfoton. Allt verkade bra utom att avståndsinställningens skala och stopp låg lite bortom oändligt, cirka 3-4 mm på fokusringen. Enligt vad jag sett på nätet så kan det vara en (återkommande) egenskap snarare än ett fel. Totalt sett känner jag mig påfallande nöjd med köpet. Nu återstår att lära sig använda optiken. Jag märkte direkt att den är helt raktecknande. Det gör det lätt att komponera arkitekturbilder och man slipper korrigera i redigeringen. Hur den står sig med solen i bild osv återstår att utforska och hantera.

Postat 2021-06-13 09:07 | Läst 678 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 5 Nästa