CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Kontrapunkt

 Lördag för tolv dar sen. Vrinnevisjukhuset Norrköping. Man får bara komma en i taget på besök. Och egentligen bara en om dan. Fotoförbud däruppe hos min fru.

Härute på rastgården korrugerade stålrör, kakel och betong.

Här fick rökarna komma ut och dra ett bloss eller två. Men det är nu förbjudet. Askkoppen står kvar.

Galvaniserat stål med fabrikstrycket kvar.

Mjukare inslag. Pipranka. Vildvin.

Och så porlar det av vatten. Däruppe kommer dropp en droppe i taget. Vi vet inte att i morgon, söndag 07. 27, kommer personalen att ringa och tala om att klockan 09.00 flyttas min fru till sitt boende. Där ingen kan ta emot. Planeringen var tidigast tisdag.

Postat 2021-08-05 11:30 | Läst 388 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Vunnit Wikipediatävling

Kul mail från Wikimedia i morse. Min bild från Vivesholm på Gotland har vunnit den nationella fototävlingen Wiki Loves Earth som pågick i maj och deltar nu i internationella finalen!

Postat 2021-08-03 10:41 | Läst 883 ggr. | Permalink | Kommentarer (18) | Kommentera

Peter Carlsson och Northvolt Ett i Skellefteå

Peter Carlsson står bakom den största industriinvesteringen i detta sekel  i Sverige, batterifabriken Northvolt Ett i Skellefteå och en utvecklingsavdelning i Västerås. Fabriken  ska tillverka batterier som Europa och världen behöver för omställningen från fossila bränslen till grön el. Batterierna ska bli så gröna det någonsin går. Peter Carlsson var programvärd i "Sommar" på P1 juli 2021, därav denna blogg.

Peter Carlson har normalt svar direkt på alla frågor. Här på en hearing i Almedalen 2018 kom en fråga som krävde betänketid. Pentax K3II med Sigma 17-50 zoom.

Då startupbolaget letade efter lämplig etableringsplats anmälde sig Skellefteå. Stan kunde erbjuda djuphamn, industriell kapacitet, ren el och en vad jag kan förstå unik  planberedskap. Skellefteå hade en översiktsplan från 2011 med plats för två kvadratkilometer(!) industri och ägde mesta marken där.  Väg och stickspår till järnväg, elanslutning mm fanns eller kunde ordnas. Northvolts tidplan "spaden i jorden hösten 2018" gav helt enkelt inte plats för att börja från scratch eller på platser med mer tveksamma förutsättningar. Och Skellefteå var verkligt välkomnande. Att det finns en universitetscampus där var säkert ingen nackdel.

Kommunen startade detaljplanejobbet på spekulation - "blir det inte Northvolt finns plats för något annat". Då Northvolt bestämt sig ställdes planen ut för granskning till 28 oktober 2017. Den togs sen med ilfart till fullmäktige. Ingen överklagade. Planen vann laga kraft efter några veckor. Den har minimalt med bestämmelser. Hushöjd max 40 meter och i övrigt mer bygglovsbefrielser än inskränkningar. Staket, bodar, byggnader som inte ska rymma arbetsplatser slipper bygglov.

Kommunen tog fram det underlagsmaterial som behövdes till  planen. Kommunen gjorde behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning, fann att MKB behövs för detaljplanen och tog fram en MKB. På samrådsstadiet hade MKB en del brister, men dessa hade enligt kommunen åtgärdats till granskningen. Kommunen jobbade alltså seriöst och professionellt.

Samrådet visade en hel del invändningar varav en "sedan tidigare haft dåliga erfarenheter" av kommunen som exploatör. Och kommunen disponerade inte all mark. Jag tror att man tog fram kommunens bästa förhandlare för att komma överens.

Tillstånd enligt miljöbalken är en parallell process enligt ett annat system. Processen drivs av sökanden till dess att en ansökan med MKB lämnas in. Northvolt fick miljötillstånd från länsstyrelsen för etapp 1.

Här är den första översiktsskissen över anläggningen. Den som byggs har fått vitare fasadfärg.

Översiktsbild över den planerade anläggningen. Bildkälla Northvolt.

Själva bygget kräver en hel del. Marken är inte den torra sand som Tesla byggde på i Nevadas öken utan kuperad terräng. Berg, torv, drumliner och en del blötmark bearbetas till byggbar mark. Det är fråga om att flytta hundratusentals ton. Detta startades i en brinnande högkonjunktur där byggjobbare måste tas från hela Europa och alla kranar redan var upptagna. Och sen kom coronan som slog hårt på platsen. Men Nortvolt med Peter Carlsson i spetsen jobbar oförtrutet på. Det blir batterifabrik. Det blir grillfest för alla i intilliggande Bergsbyn som stått ut med sprängningar och byggtrafik. Det blir batterier i en för Europa helt ny skala.

 

 

Postat 2021-08-01 10:52 | Läst 684 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5