CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Svårfotograferad arkitektonisk pärla

Arkitekten Carl Bergsten är nog mest känd för Liljevalchs konsthall i Stockholm. Hemma i Norrköping fick han tidigt viktiga uppdrag. "Fick" är nog inte alltid ordet. Bergsten hade ett enormt självförtroende, omgivningen såg hans begåvning, men det stormade ofta runt honom. St Olofsskolan som blev klar 1908 var en stor satsning även för skolstaden Norrköping. Den blev en arkitektonisk pärla. Byggnaden är oerhört genomarbetad, föregriper på många sätt funktionalismen / modernismen och är än i dag en förebild för hur modernismen borde utvecklas.

Mästerverket står där men är förtvivlat svårt att fotografera! Jag har försökt otaliga gånger och inte kommit nån stans. Huset står mitt i kvarterstaden, så det är oftast skuggor i vägen. Gårdarna är packade med bilar. Det står stolpar överallt. Byggnaden i stort är väl omhändertagen, men i bottenvåningen har alla dörrar bytts till nya, fönster satts igen och andra nätats för med stretchmetallgaller.

Häromdan släppte Norrköpingsfotografen Anders Ristenstrand en serie jättefina drönarbilder! Där kan man se huset i sin helhet.

https://ristenstrand.se/dronarbilder-st-olofsskolan/

Han länkade till en annan utomordentlig visning, Martin Rörby i SvtPlay:

https://www.svtplay.se/video/2805860/arkitekturens-parlor/arkitekturens-parlor-sasong-2-avsnitt-43?info=visa

Inspirerad av proffsen tog jag mig i går lördag dit i senvinterslasket och försökte plåta. Gårdarna var inte så hårt packade med bilar. Solen låg på västra fasaden och lyste även på den södra. Det blev ett varv runt huset.

Västra fasaden. Pentax K-1 med Pentax Shift @ f/11.

Östra fasaden i skugga. Pentax K-1 med Pentax Shift @f/11

Södra fasaden, murning utöver det vanliga

Södra fasaden, detalj. Endast det bästa var gott nog åt ungarna, dom förväntades begripa detta eller i alla fall bli tillräckligt nyfikna för att ta reda på mer.

Postat 2022-02-20 13:01 | Läst 436 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

"Trip down memory lane"

Under pandemin var det slut på resandet skriver Karin Thunberg i dagens DN 19/2 2022.

"Men ingen kunde hindra oss från en 'trip down memory lane'. Det kan kallas nostalgi. Eller ren överlevnad. Där tekniken spelar en inte oväsentlig roll."

Visst finns nåt liknande här på fs! Bilder som ger en 'trip down memory lane'.

Genom tekniken kom jag just nu tillbaks till mars 1975. Vi hade nys renoverat det här huset i Visby. Vi hade försökt bevara exteriören och återställt mycket av interiören. De två övre gavelfönstren, takfönstret som lyser upp trappan till övre våningen och en ny skorsten är väl det som syns. Inuti hade vi låtit sänka mellanbjälklaget för att få en vind att inreda och låtit gräva ut källaren. Planlösningen var återställd och en kakelugn installerad. Verkmästare Axel Nylén gjorde det mesta själv, men anlitade en arbetsam men åt spriten hemfallen karl till att för hand gräva ut källaren. Han höll sig nykter på jobbet, annars fick han gå hem den dan. Memory Lane.

Postat 2022-02-19 11:58 | Läst 337 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Ska anhöriga välja palliativa medel i stället för vård?

Som jag skrev i förrgår (onsdag) så finns covid-19 nu återigen på min frus boende. Jag såg ambulans hämta smittade. I min enfald trodde jag att det blivit rutin att precis som innan pandemin ge de boende sjukhusvård vid behov. Den vården behövs eftersom boendena saknar dropp, syrgas och annat som kan hjälpa både unga kroniskt sjuka och de äldre att ta sig igenom en infektion.

Då befattningshavare på Region Östergötland för två år sen ringde runt till vårdcentralerna och beordrade dem att inte belasta sjukhusen med patienter på särskilda boenden saknades dagens kunskaper. Det var ändå helt fel att bestämma att deras skyddslingar skulle lämnas på rummen med palliativa medel och döden noteras som förväntad. (Den skriftliga dokumentationen ger utrymme för individuella bedömningar, men det var telefonordern som åtlyddes. Jag fick den ändrad för min frus del.)

Nu två år senare  trodde jag att ändringen nu gällde generellt. Praxis att boendena i princip inte ska få ge dropp är nämligen oförändrad.

Men i går ringde en annan anhörig upp mig. Den som ringde hade blivit tillfrågad om en närstående skulle vårdas på boendet eller skickas med ambulans till sjukhuset. Detta utan att upplysas om att boendet inte får ge dropp och inte har syrgas. Det blev inget besked på plats, men ambulansen kom och den närstående verkar ha klarat sig.

-----

Bild tagen med Pentax K-1 med Pentax Shift @ f11.

Postat 2022-02-18 10:59 | Läst 653 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Covid i min frus boendekorridor

Det stod ambulans utanför boendet. Hysch - hysch om varför. Sekretess.

Sjuksekretess finns inte i verkligheten. En i personalen och tre boende hade smittats. Jättetråkigt.

Positivt är i alla fall att Region Östergötlands förbud mot låta någon boende föras till sjukhus har upphävts. Eller åtminstone inte tillämpas av det här boendet. I går 15 februari var det ett plågsamt tvåårsjubileum av den katastrofen. Tillägg 17 februari: Dessvärre hade jag fel i min positiva tolkning. En annan anhörig berättade nyss att det var hans/hennes krav på ambulans som avgjorde att ambulans tillkallades och sjukhusvård sattes in - vård som boendet saknar.

Chefen och jag kom överens om att jag håller mig borta till på måndag och kollar läget då. Min fru är så pass införstådd som det går. Jag har stämt av med hennes kontaktperson att om möjligt se till att min fru får i sig de rätt avsevärda mängder välsmakande kalorier och nyttiga vitaminer hon annars får av mig. (För ett bra tag sen kom jag på kontaktpersonen med att för egna pengar köpa sånt som min fru gillar åt min fru. Jag lyckades förhandla fram en lösning att få bidra till de inköpen.)

Funderar på att testa mig. Öppnade paketet. Bruksanvisningen var överväldigande stor och överväldigande finstilt. Hörde på radion att på Gotland hade nån använt kranvatten i st f reagensvätska varvid testet rapporterat positivt. Sen jag sett bruksanvisningen har jag full förståelse för att nån gissat fel.

Kanske det finns bruksanvisning på nätet? Ska testa mig innan jag träffar vänner och bekanta.

Postat 2022-02-16 18:52 | Läst 754 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

ISO 25600 för korn. Test 2.

Erik Madsens blogg med  svartvita bilder tagna med ISO 12800 som han använder för att få en lite kornigare bild var verkligen inspirerande!

Länk: https://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/em-bloggen-2383-udda-iso-installningar.htm

Häromdan var jag ute i skymningen och testade stadsvyer. De blev en blogg i går måndag. I går var jag också ute i skymningen igen. Det blev inte bra. Bara gröt i st f intressant grafisk effekt.

Idag ett test med bättre ljus, fönsterljus kl 10 på förmiddagen. APS-kamera med ca 20 MP sensor. Zoom Sigma 17-50 2,8 inställd på 50mm f 3,5.

Bilden öppnad i camera RAW, minskad till 1920 pixlar i höjd, saturation och vibrance nerdragna till noll, sen en liten vända i Efex Viveza för att få lagom gradient i bakgrunden. Sen skärpte jag bara blomman inkl stjälk och blad eftersom det blev rutigt i bakgrunden om jag skärpte hela bilden. Filen konverterad till ren gråskala dot gain 20.

Postat 2022-02-15 10:52 | Läst 648 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 4 Nästa