CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Gär sum mi, spar energi

Dags igen för energisparkampanj! Jag minns den från 1974 med värme;-)

Emil Stjernholm, medie- och kommunikationsvetenskap vid Lunds universitet, skrev om den kampanjen i SvD 24/9 2022. En kul artikel med glimten i ögat! Länk:

https://www.svd.se/a/abPKg4/hur-star-det-till-med-energisparsamvetet

Jag kontaktade Emil och fick låna några bilder som han hittat på Riksarkivet.

Staten lovade kommunerna bidrag i 10 år för att anställa rådgivare. Jag jobbade på Gotland som stadsarkitekt och ville hemskt gärna få hand om projektet där. Och så blev det.

För en gångs skull fanns klirr i kassan! Staten skickade pengar i förskott. Vi köpte in utrustning, bl a en svindyr värmekamera som amerikanarna utvecklat för militära ändamål. Den hade mörkersikte. Och så fixade vi till en utställning. Den var enklare men bättre än den på Byggtjänst i Stockholm.

Byggnadsnämndens vice ordförande var rörmokare i botten. Han sa att det finns lika mycket att göra i pannrummen som i resten av husen. Så den förste vi anställde var VVS-ingenjören Kjell Skalberg. Han tog ledigt från sitt företag för att jobba hos oss. Den andre var elingenjören och miljöentusiasten Erik Sandell. Han byggde senare egen elbil och blev miljöchef på flygplatsen. Den tredje var sjöingenjör. Sjöingenjörer har fantastisk allroundkompetens. Han ordnade också fram en logga, en bagge med halsduk kring halsen, och en tävling om vad baggen sa. Vinnande förslaget blev "Gär sum mi, spar energi". Första pris, en kontrolltermometer.

Vi väntade med åtgärder i den kulturhistoriskt värdefulla bebyggelsen. Den skulle inte utsättas för nybörjarmissar. I stället tittade vi på värstingförbrukare. Hemliga uppgifter, men med personkontakter gick det att få fram dom. Det fanns småföretag med ohygglig elförbrukning där det mesta gick till att elda för kråkorna.

Energisparkommittén höll under ett par veckor med ett kampanjfordon, en trailer med jättesläp med handfast info. Man fick ta på grejerna. Han som körde var fastighetsskötare från Malmö. Han hade fått ordning på "sin" hyresfastighet genom att kolla varenda lägenhet, packa om varenda läckande ventil och läckande kran och sen ställa in systemet. Har du luft i elementen? Nån ventil läcker, se till att  täta den! Annars rostar elementen och rören inifrån.

                                                                  Förhandsgranskning av bild

Vi åkte runt till 20 socknar. Ute på landet eldade ju många med egen ved, så där fick man anpassa budskapet. Med rätt utrustning går det att elda mer sällan och ändå behålla komforten. Det gäller att ha bra inneluft, det är dumt att täta så att man själv blir sjuk. Också husen behöver andas,  hållas torra och friska. 

Sparades energi? Vi följde upp och mätte, svaret blev ja.

Staten hade lovat kommunen att få bidrag under 10 år. Det löftet höll staten inte, det blev bara 5 1/2 år. Jätteduktiga grabbarna hittade nya jobb. Men det sved ordentligt ändå. Numera har många kommuner egna energirådgivare. Dom jag träffat har varit bra.

 

 

Postat 2022-10-05 09:18 | Läst 521 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Fota Folkhemmet: Fyra veckor kvar

Hej alla Cityscapesmedlemmar!

Utmaningen "Fotografera Folkhemmet" har fått in ett antal bidrag. De ser bra ut, men det finns plats för fler!

Bilden visar ett hus från 1947, Grönelundsgatan 7 i Falköping. Foto från Wikimedia, fotograf Gunnar Creutz

Det går att leta fram bilder ur egna arkivet eller ta nya. "Folkhemmet" i det här sammanhanget är i första hand efterkrigstiden fram till dess att miljonprogrammet spårade ur, men det kan finnas motiv både från mitten av 1930-talet och efter 1968.

Trevåningslimpor som byggdes för att passa Byggnadsstyrelsens belåningsregler var inte alltid arkitektoniska genombrott. Men även det vanliga kan bli intressant om man hittar greppet! Om inte annat så fanns enprocentsregeln för konstnärlig utsmyckning. Det kan finnas mer än husen att titta på och få med i bild.

Man kan ladda upp valfritt antal bilder fram till 26 oktober, sen gallra fram de max tre som domaren får att ta ställning till. Söndag 30 okt 24.00 är slutdatum.

Här nedan länk med mer info:

https://www.fotosidan.se/blogs/manshagberg/ny-utmaning-fotografera-folkhemmet.htm

Välkomna att lägga in bidrag! Se till att få med "folkhemmet" nånstans i rubriken.

Er gruppvärd Måns Hagberg

 

Postat 2022-10-04 09:31 | Läst 355 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Attack med fejkad avsändare eller är allt OK?

Alltför ofta avbryts det jobb jag håller på med i datorn av ett pop-upmeddelande: "Din version av BankID-program är för gammal och behöver uppdateras."

Bloggade om detta för några dar sen: 

https://www.fotosidan.se/blogs/manshagberg/varning-for-fejkad-bank-id-uppmaning.htm

Jag klickade inte på länkarna utan ringde min bank. Fejk sa banken, klicka inte! Och kollade med en professionell IT-skyddsexpert jag är bekant med. Klicka inte sa han. Sen publicerade jag den bloggen.

Många tackade för varningen, men andra menade att det nog var ett korrekt meddelande och att mitt BankID behövde uppdateras. Vad är sanning? Det jag  uppfattar som attacker har fortsatt fast jag rensade bort alla cookies och allt cachat ur datorn.

Vad göra?

Finansiell ID-Teknik BID AB står i det finstilta längst ner på pop-upmeddelandet. Företaget finns i verkligheten och har nummer 08- 411 81 50. Jag ringde i morse. Tjejen i växeln vägrade koppla mig vidare till någon handläggare eftersom jag var privatperson. Men jag har en liten firma försökte jag. Nej, sa hon. Jag förklarade att jag förstod att hon som satt i växeln hade direktiv att följa, men vad skulle jag göra? Ringa VD eller skriva till styrelsens ordförande? Ring banken sa hon.

Jag ringde Handelsbankens IT-support och fick 3 helt olika råd:

1. Klicka inte!

2. Det kanske är virus, lämna in datorn på service på stan.

3. Meddelandet är kanske okej, testa!

Jag ville bli kopplad till Handelsbankens bedrägeriavdelning, den har en sån, men blev inte kopplad dit.

Sen fick jag tag på mitt eget kontor i Visby. En praktiskt lagd man sa att jag kunde avinstallera BankID-programmet i datorn och t v använda mitt mobila bankID. Han hade själv övergått till mobilt BankID. Om telefonen skulle skulle krångla skulle jag kunna ladda ner att nytt BankID-program till datorn. 

Hur avinstallera? Jag googlade och kom till bankIDs sajt.

På BankID:s sajt står

"Just nu förekommer det falska sms-utskick som ser ut att komma ifrån BankID. BankID skickar aldrig ut sms. Klicka inte på länken."

Gissningsvis skickar dom inte heller ut attacker med pop-upskärmar. Jag fortsätter tro att några vill komma åt mitt BankID-program för att sen komma vidare och komma åt alla miljardera Euro på mina konton. (Dom skulle bli besvikna.) Om jag vore Karl XII skulle jag peka i ett visst väderstreck, men jag är inte Karl XII.

Hur avinstallera? BankID har ett särskilt avinstallationsprogram, men det gäller bara Windows och ska användas ihop med bankens IT-support.

På Mac tar man bort BankID från Dock. Sen letar man reda på programmet. På min tämligen nya MacMini M1 hittade jag det under rubriker "Appar". Sen drar man det till papperskorgen.

Jag har gjort det, tagit bort alla cookies och all cache, tömt papperskorgen och startat om datorn ett par gånger. Får se om det hjälper.

Postat 2022-10-03 12:05 | Läst 572 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Mellanring satt fast

Mellanringen satt fast på objektivet. Att använda blåslampa för att värma den var kanske ingen bra idé. I stället köpte jag  en sån där filtertång som kniper åt likformigt runt om. Efter en del micklande lossnade mellanringen, men det märktes att den skulle fastna igen om jag drog åt.

Filtertång JJC och den aktuella mellanringen, 67mm till 77 mm, ytterdiameter 80 mm.

Vad göra så att den inte fastnar igen? Olja? Fett? Mellanlägg av papper?

Jag kollade med Peter Hennig. Han hade inte mött problemet, men om detta varit hans problem skulle han sätta tunt av något trögt fett i gängorna, ett sådant fett som blir kvar där man har satt det. Jag hade sånt fett hemma i lägenheten! Den fettpatronen har jag haft så länge jag kan minnas, det är nåt amerikanskt fabrikat.

Gjorde rent i gängorna och applicerade lite, lite fett. Bättre blev det, men inte bra. Med lite, lite fett även på anliggningsytan blev det bra. 

Här Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm f2,8 med  mellanring och det stora motljusskyddet, 107 mm i diameter.

Behövs motljusskyddet? Jag har testat med och utan och tycker att det gör nytta. Minskar risken för oönskade artifakter i bilden och bidrar till att öka kontrasten.

Och så ser ekipaget förtroendeinjagande ut! Detta fast jag tejpat över Pentaxloggan. Man vill ju inte skryta.

Postat 2022-10-01 10:51 | Läst 505 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4