Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Mellanring satt fast

Mellanringen satt fast på objektivet. Att använda blåslampa för att värma den var kanske ingen bra idé. I stället köpte jag  en sån där filtertång som kniper åt likformigt runt om. Efter en del micklande lossnade mellanringen, men det märktes att den skulle fastna igen om jag drog åt.

Filtertång JJC och den aktuella mellanringen, 67mm till 77 mm, ytterdiameter 80 mm.

Vad göra så att den inte fastnar igen? Olja? Fett? Mellanlägg av papper?

Jag kollade med Peter Hennig. Han hade inte mött problemet, men om detta varit hans problem skulle han sätta tunt av något trögt fett i gängorna, ett sådant fett som blir kvar där man har satt det. Jag hade sånt fett hemma i lägenheten! Den fettpatronen har jag haft så länge jag kan minnas, det är nåt amerikanskt fabrikat.

Gjorde rent i gängorna och applicerade lite, lite fett. Bättre blev det, men inte bra. Med lite, lite fett även på anliggningsytan blev det bra. 

Här Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm f2,8 med  mellanring och det stora motljusskyddet, 107 mm i diameter.

Behövs motljusskyddet? Jag har testat med och utan och tycker att det gör nytta. Minskar risken för oönskade artifakter i bilden och bidrar till att öka kontrasten.

Och så ser ekipaget förtroendeinjagande ut! Detta fast jag tejpat över Pentaxloggan. Man vill ju inte skryta.

Inlagt 2022-10-01 10:51 | Läst 509 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Gummiband runt tex ett filter som sitter fast brukar fungera.
Svar från Måns H 2022-10-01 12:22
Jag har haft lite problem av och till under årens lopp med fastsittande filter, gummiband har hjälpt ibland!
Oljefilteravdragare för kameror. :)
Svar från Måns H 2022-10-01 12:23
Samma idé, knipa åt runt om!
Hej,
Trädgårdshandskar med mjuk gummerad yta. Låt objektivet sitta kvar på kameran, som ger hävarmseffekt när du vrider.
Men de där verktyget du har är också bra.
Ha det väl
Bob
syntax 2022-10-01 11:31
En polare deformerade objektiv/kamerabajonetten med den metoden. Försiktighet anbefalles!
Svar från Måns H 2022-10-01 12:28
Jag tog i så mycket jag vågade, är ganska feg då det gäller att demontera sånt som sitter fast. Använder hellre värme, men inte i detta fallet! Tror att jämnt tryck runt om är rätta metoden, har läst om att dom som har rätta greppet i fingrarna får loss det mesta.
Som jag antydde i mitt mail, så måste det handla om ett stigningsfel i någon av gängorna. Vilken?
Jag har under årens lopp skruvat i och av filter på många objektiv från VEB Carl Zeiss JENA, och jag har aldrig noterat minsta tendens till något stigningsfel i filtergängan - alltså är det din mellanring som det är fel på.
Svar från Måns H 2022-10-01 12:15
Det som hände var väldigt snopet!

Filtergängan var en aning skadad då jag köpte objektivet begagnat. Sen fick jag objektivet renoverat. Då snittades filtergängan om och fick ny lackering. Det var klart 29 april i år.

En tidigare mellanring av aluminium hade krånglat lite i dåvarande skadade gängan. Därför hade jag köpt en ny kvalitetsmellanring av mässing.

Allt funkade precis som det skulle, lätt att skruva ihop, lätt att skruva isär!

Men nu fyra månader senare satt mellanringen fast. Snopet! Kanske lackeringen på gängorna inte hade varit riktigt genomtorr. Jag vet inte.

I alla fall gick det ju till slut att demontera mellanringen och med de där små, små gnuttorna specialfett känns allt bra!

Tack för hjälpen!
syntax 2022-10-01 12:28
Åhå, på det viset. Ja skadade grejer kan rymma obehagliga överraskningar.
Verktyget funkar för mig också men när jag beställde ett så var det tvåpack. Upptäckte att det var väldigt sladdrigt så jag limmade ihop dom två och då gick det så mycket bättre...
HaD/Gunte..
Svar från Måns H 2022-10-01 12:21
Jag köpte en sats med tre storlekar för en hundralapp. Inte direkt sladdriga men lite hala. Det var lite mickligt att få loss mellanringen, men efter några försök så gick det.
Återanvände en period mina äldre Pentax objektiv med adapter på en modernare digital kamera. På samtliga objektiv satt inte ett UV filter utan ett sk Skylight. Använde det för att öka färgmättnaden när sensorn var en Kodachrome 64 analog dia film.

Det var nästan omöjligt att rubba och skruva av på två objektiv. Fick mycket varsamt förstöra filtren med en stor polygrip. Det gick bra men skulle vilja ha haft ditt verktyg
Svar från Måns H 2022-10-01 20:10
Polygrip, oj oj oj. Det här plastverktyget är bättre. F ö tror jag det skulle funka allra bäst med en gummisnodd runt tredskade filtret som Peter föreslår, plasten är ganska hal.