CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Testfoto Carl Zeiss Jena Tessar 2.8/50

Tack för jättefin respons på bloggen i morse om DHL, posten och "nya" objektivet!

Här två nya testbilder. Igår hade jag motljusskydd monterat. Det kan ha orsakat de skillnader vänster/höger som Martin noterade pga mekaniska spänningar. De här bilderna utan motljusskydd. Ska bli spännande att se vad ni tycker!

Dom är tagna från min balkong. ISO 100. Stativ. Live View. Skärpan på gula huset i mitten. Manuellt avtryck.

Bilderna framkallade från DNG-raw med samma försiktiga skärpning jag brukar tillämpa. De är anpassade till FS format med höjden 1920 pixlar.Ingen annan åtgärd.

Första bilden på full öppning 2.8 eller kanske 4, minns inte vilket, andra bilden med bländare mellan 8 och 11 eller 11, minns inte det heller.

Pentax K-1 med Carl Zeiss Jena DDR Tessar 2.8/50 på full öppning eller kanske bländare 4

Pentax K-1 med Carl Zeiss Jena DDR Tessar 2.8/50 och bländare 8,5 eller 11

Postat 2023-12-03 20:28 | Läst 403 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Zeissobjektivet från Jena, DDR är framme!

Förledd av Wolfgang Gerlachs bilder från Malmö tagna med ett östtyskt veteranobjektiv föll jag för frestelsen att köpa ett liknade. Letade på tyska ebay tills jag hittade ett som verkade OK. Det såldes i originalkogret av en säljare med 100% nöjda kunder. 29 november var det enligt  spårningsfunktionen  framme på DHLs depå tvärs över gatan där jag bor.

Bilden tagen med Pentax K-1 0ch "nya" objektivet Carl Zeiss Jena DDR Tessar 2.8/50 på full öppning. ISO 400.

Jag fick ingen avisering utan frågade på plats. Nä det numret finns inte sa grabbarna bakom disken. Du har nog skrivit fel.

Så jag kollade igen på datorn. Numret stämde. Paketet skulle vara framme. Jag klickade vidare till DHLs hemsida. Där fanns nya fakta. Paketet hade levererats till Coop Saluhallen några kvarter bort.

Jag gick dit. Numret finns inte sa tjejen bakom disken. Paketet finns här sa jag, det framgår på DHLs hemsida. Tjejen dök djupare ner i systemet och hittade paketet! Och jag stod som mottagare och fick hämta det!

Säljaren hade gjort ett bra förpackningsjobb. Rejäl kartong noga tejpad, stötdämpning med ljusgröna frigolitbollar, plastpåse runt kogret och därinne en plastpåse kring själva objektivet: Carl Zeiss Jena DDR nr 10310593 Tessar 2.8/50.

Mitt exemplar har M42-gänga. Till Pentax kameror finns en närmast genial adapter. Den togs fram då Pentax bytte från M42 till K-bajonett. Alla skulle kunna fortsätta med de objektiv de hade. Objektivets baksida bottnar precis som förr direkt mot kamerakroppen.

Riktigt tidiga M42-objektiv funkar väldigt enkelt. Det här har springbländare och då blir det mer komplicerat. Man ställer kameran på läge M för manuell och trycker på en grön knapp innan man trycker av. Då exponerar kameran bilden med objektivets bländarinställning och den exponeringskompensation man valt. Utan den omvägen tas bilden på full öppning.

Jag testade i mörkret i går kväll. Bländare 4, ISO 800, DNG/RAW och framkallning åt det enkla hållet. Ingen brusreducering, ingen ändrad mättnad. Det brukar vara ångestladdat att testa ett nytt objektiv, men sen jag kommit ihåg den där omvägen till gröna knappen så kändes detta trevligt att jobba med.

 Zeiss Tessar på bländare 4, ISO 800

 Zeiss Tessar på bländare 4, ISO 800

 Zeiss Tessar på bländare 4, ISO 800

Objektivet marknadsfördes som Adler Auge, Örnöga, och det stämde väldigt bra väldigt länge. Det är fortfarande tillräckligt skarpt. Jämför med Rolls Royce som länge avstod från att ange hästkrafter på sina motorer bara noterade att effekten var "adequate", tillräcklig. Jag tänker inte sikta på att jaga skärpa utan försöka hitta sånt som ger bilderna karaktär.

Postat 2023-12-03 10:05 | Läst 367 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera