Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Kan PENTAX FA 77mm F1,8 Limited slå LEICA 35mm f/2 Aspheric som gatuskyltsobjektiv?

En tuff match.

Ken Rockwell och tusentals aficionados tycker så här. "The LEICA 35mm f/2 ASPH is about as close to perfect as you can get. It offers unbeaten optical performance, perfect ergonomics, and it's half the size of any other 35mm lens."

Pentaxforums tusentals entusiaster röstade fram Pentax FA 77mm F1,8 Limited som Pentax bästa objektiv någonsin för några år sen.

Det introducerades 1999. "The FA 77mm F1.8 Limited became an instant classic. Offering a fast aperture in a particularly small body (especially for a short tele), the all-metal 77mm is part of the trio of FA Limited primes, alongside the FA 31mm and FA 43mm. Often referred to as the Three Princesses or the Three Amigos, these lenses have often been numbered among the best lenses ever produced."

Det konstruerades för att ge bra bilder, inte nödvändigtvis superskarpa ut i kanterna, utan skarpa i mitten och absolut ingenting som stör intrycket längre ut. Ett medvetet val.

SMC Pentax-FA 77mm F1.8 Limited

Det har 7 linselement i 6 grupper och 9 något kurvade bländarblad. Helmetallkonstruktion. Graverade skalor. 270 gram inklusive inbyggt utdragbart motljusskydd.

Idag 27 februari 2021 tillkännagav Fotosidan att det kommer en ny version. Samma optiska konstruktion men nyare HD-coating  och mer rundade bländarblad. Kostar 9 490 :- hos Cyberphoto.

För mig var valet enkelt. Jag har ingen Leica. Och för att plåta just dessa motiv är 35 mm brännvidd inte optimalt. Ska motiven fylla ut negativet något så när måste man använda stege för att nå upp. 77 mm brännvidd på APS-C funkar bättre. Pentax 77 mm Limited vann på walk over. Mina bilder kommer snart här på denna bloggen. Ni som tycker jag har fel, ut och plåta gatuskyltar med era grejor!

Inlagt 2021-02-27 20:59 | Läst 331 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Jag är lite avis på er med Pentax. De gör en hel del unika saker. Jag var på vippen att gå över till K1 vid mitt senaste kamerabyte, just med tanke på 77:an och 31:an och att huset var så väldigt prisvärt. Men så fegade jag ur och det var väl lite synd.
Svar från Måns H 2021-02-28 00:38
Ibland tejpar jag över Pentaxloggan med svart tejp, man vill ju inte skryta.

77:an är bra. Då jag köpte den kostade den drygt hälften mot nu och kändes prisvärd. 31:an är för dyr för mig, särskilt som 35:an är i stort sett likvärdig (den har förresten negativ frontlins liksom Leicas 35mm aspherical, fast konvex på utsidan och starkt konkav på insidan).

Är nöjd med K-1men även K3II funkar bra.
MattiasL 2021-02-28 14:18
Haha, nej precis, man vill inte dra uppmärksamhet i onödan. Ja, Pentax är skumma med sin prissättning, det var lite det som höll mig borta. Exempelvis deras Tamronbaserade zoomar som är jättedyra. Men nästa gång det är dags så kanske det blir av – jag använder knappt zoom ändå.
jag hage på 70 talet en Pentax Spotmatic med skruv optik
underbar
men nu föredrar jag Leicas 28 mm
/inger
Svar från Måns H 2021-02-28 18:12
Tack Inger! Leica är förstås utmärkt märke!

Jag har kvar min första Pentax, den har skruvoptik, tar några bilder om året med den. Nu blir det mest digitalt.