Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Lampa för pilljobb

Pilljobb kan behöva hjälpmedel. Till exempel en lampa med förstoringsglas och belysning. Jag skulle få en sån i present av min dotter! Vi kom överens om att jag skulle leta  själv. Kanske Willes El skulle ha något att välja på? 

Willes El startade 1928 och är sen dess kvar i samma lokaler i centrala Norrköping. Då var huset nästan nytt.

*

Nu är Willes El stans helt klart mest klassiska elfirma. De installerar och servar. I butiken finns ett stort sortiment lampor, ljuskällor och reservdelar. I en separat lokal säljs oanvända lampor från tidigare epoker. Ibland är det rockkonsert där!

Och har man sett på maken! Allra längst in i butiken, i ett rum som utgörs av en överbyggd gård, fanns åtta modeller av LED-bestyckade lampor med lins  att titta närmare på! Till vänster i bild syns en golvlampa. Bakåt i bilden fyra bordslampor med bordsfäste. På bordet tre mindre modeller.

*

*

Jag fick titta, prova och känna in i lugn och ro och prova hemma. Mycket bra!

Först kollade jag lilla instegsmodellen mitt i bild.  Den har klämfäste och dagsljusfärgade LED-lampor 5 500 K. Bra på sätt och vis, dagsljusfärgen gav skärpa. Men vid test hemma kändes blandljuset mot övriga ljuskällor jobbigt. Linsdiametern räckte inte för att titta med båda ögonen samtidigt. Samma modell med ljustemperatur 3000 Kelvin har en stadig flyttbar fot. Klämfäste medföljer. Den lampan är rätt så behändig och kan funka bra att används lite vid behov. Jag funderade allvarligt på den. Men dottern tyckte att det skulle vara bäst med en modell med större lins. Den skulle bli mer användbar i längden!

Tvåan från höger i bakre raden har vikbar arm som hos en klassisk arkitektlampa. Trevligt. Linsen  med diameter 145 mm passade mig bra. Om man fäller ner locket dubblerar lampan som skrivbordslampa. Det finns alternativ med stark förstoring, fem dioptrier. De är nog avsedda för extrema pilljobb eller särskilda synproblem. Lampan med måttlig förstoring, tre dioptrier, verkade bäst för mig. Det blev en sån.

Hemma visade sig lampan passa bra. Jag behövde inte ens stuva om på skrivbordet. Bordsfästet känns säkert. Gapet är stort, metallen stadig och skruven har rejäl hävarm.

*

På bilden här nedan är lampan upprest så att man kommer åt Mac Minin, tangentbordet, ormboet av sladdar, musen, högtalarna och kan titta på monitorn.

*

Bilden nedan: Lite lagom nervikt och med locket nedfällt fungerar lampan bra som skrivbordslampa. LED-ljusets 3000 K visade sig vara en bra kompromiss, funkar både på dan och på kvällen. 12 W LED ger 870 lumen, det motsvarar cirka 75 W glödlampsljus.

*

Här nedan har jag fällt ner lampan och fällt upp locket. Dagsljusbild. Lilla skruven är av dimension M2.

*

Och här nedan bild med belysningen tänd. Det blir reflexer i blanka bordsytan, så det blir bäst att jobba med grejerna på matt bakgrund. Lämpligen ett uppochnedvänt kartonglock med kanter som håller alla detaljer på plats.

*

Kvalitén verkar vara bra. Glaslins. Än så länge inga glapp. Linsen tecknar lite kuddformigt, men inte så det stör. Ingen antireflexbehandling vad vad kan förstå. Sådan skulle nog inte skada. Lampans armlängd är hela 120 centimeter, bra räckvidd, men det tar ett antal sekunder innan den slutar gunga sen man ställt in den.

Sammantaget en för mina behov bra produkt.

Utöver pilljobb så kan en sån här lampa användas för att läsa finstilt. Etiketter förstås, men även bok- och tidningstext. 

Inlagt 2024-04-07 09:35 | Läst 480 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Intressant! Tack!
/B
Svar från Måns H 2024-04-07 10:55
Var så god! / Måns
Bra att du har hittat vettiga grejer - men det tycks kosta en slant med sådana konstruktioner.
Själv har jag varit närsynt sedan tonåren, och alltså varit tvungen till olägenheten att bära glasögon. Bonusen kom dock snabbt: När jag skall titta nära, tar jag inte på glasögon - jag tar av mig glasögonen. Hela min tidigare kamerareparationsverksamhet byggde på detta - inbyggd lup så att säga.
Nu vid 80 år har jag en närgräns av 9 cm, där jag tittar med båda ögonen - pinskarpt.
Svar från Måns H 2024-04-07 10:54
Jag har varit långsynt. Såg extremt skarpt på håll. Som ung kunde jag ändå fokusera nära. Sen behövde jag skaffa dubbelslipade och t o m trippelslipade glasögon. Nu med plastlinser i ögonen kan jag inte fokusera alls utan tittar över kanten på dubbelslipade glasögon.

Den här lampan tror jag kan bli en hjälp både för pilljobb och att läsa finstilt.
Trevligt produktreportage.
Jag har liksom Peter varit närsynt och haft inbyggd lupp. Mycket praktiskt. Men vid starroperationen för en del år sedan blev det fixfokus på ca 30 cm, dvs normalt läsavstånd. För att pilla med småsaker har jag ett par billiga glasögon med styrkan + 2, sådana som andra gamlingar har som läsglasögon. Belysningen är en IKEA-lampa som heter Nävlinge med klämfot och flexibel arm. Något större har jag inte plats för.
Svar från Måns H 2024-04-08 21:13
Hej Sten!

Tack för din kommentar! Jag har testat med extrastarka glasögon (stackade två), men tyckte att det kändes lite läskigt då allting gungade. Kanske skulle gått bättre om jag suttit blick still.
Bra med produkttest. Vad heter lampan du köpte?`
Jag misstänker att ju större lins desto bättre. Men priset följer med uppåt. Jag använder en enkel lupp idag men det vore praktist att ha båda händer fria för pilljobbet istället.
//Hans Erik
Svar från Måns H 2024-04-08 21:07
Hej!

Att få titta och känna på grejerna i en fysisk butik är ju väldigt bra. Undrar om Stor-Stockholm har nån butik av samma klass som Willes El här i Norrköping.

Lampan heter Brevik. Finns i två varianter, 3 resp 5 dioptrier. Jag tyckte 3 dioptrier var bäst för mig. 2.195:- inkl moms, frakt och trevligt bemötande hos Willes El.

Den kommer från AB Armaturhantverk. "Ett privatägt företag som startades 1945. Vi har egen design och tillverkning av en del av våra produkter i vår fabrik i Tibro, och vår ambition är att leverera produkter av hög kvalitet, design samt att ligga i framkant när det gäller nyheter." Just den här lampan är "Made in China".

Produktlänk:

https://armaturhantverk.se/produkt/brevik/