Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Musikens hus del 3: The morning after the night before

Invigningen var på kvällen. Dan efter gick jag dit för att plåta exteriörerna i dagsljus. Kamera Pentax K-1 med veteranobjektivet Pentax FA 135mm f/2.8. Kort tele kan ge lite närgångna bilder.

I fasaden mot Knäppingborgsgatan är det bara blindfönstren som är raka.  Övriga bär spår av 200 års sättningar med en inte helt klippfast undergrund. Mycket störande för vän av ordning i ett Sverige där allt ska vara nytt och ett Norrköping som periodvis förfallit till samma tänkesätt. Men en kul utmaning mot fönsterbytarmaffian tycker jag!

Prånget in mot gården.

Entrén ligger mot gården. 1804 hyste byggnaden köket åt tobaksfabrikören Swartz. Tobakslanden fanns i grannskapet och även söderöver i stan.

Och här några steg bakåt för att få med vyn in mot gården från en annan del av kvarteret. Detta är ett stort och komplext kvarter som då huset byggdes ännu var tre kvarter.

There's got to be a morning after
(There's got to be a morning after)
There's got to be a morning after
(There's got to be a morning after)

Inlagt 2023-03-18 10:07 | Läst 183 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag gillar speciellt första bilden och historiska hus! Fint motiv med fönster som inte är raka på grund av sättningar i husen. Det ger liv i fasaden! Mvh Wolfgang
Svar från Måns H 2023-03-18 17:32
Tack Wolfgang!

Precis som du säger ger oregelbundenheterna liv åt fasaden! På plats är de så pass små att man inte tänker på dem, teleobjektivet tog fram dem.

(Man ska inte räta upp för mycket! Om man putsar om med en stor planskiva, "skånska" på murarspråk, så blir fasaden stum och tråkig. Om man använder ett litet verktyg blir den mer levande.)