Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Outside the Box revisited

Just nu visas "Outside the Box", en 3D-geometrisk konst- och ljusinstallation, på Norrköping Light Festival. I går söndag 28 nov 2021 innehöll den här bloggen en blänkare om hur den kommit till. Upphovspersonerna är Albin Lejåker, Samuel Jenerberg och Theofil Eriksson Petrovski.

Erfarenhetsmässigt går såna här installationer ner sig rätt fort. Klar plast kletas ner, repas eller has sönder.  Elströmmen slutar funka. Programmeringen pajar. Saker som flyter sjunker. Saker som fladdrar fladdrar sönder. Underbart är kort tycker nog arrangörerna. Dom brukar laga ett par vändor innan allt är slut, men inte varje dag som ofta nog skulle behövas. Så jag ville titta igen direkt.

Boxen ser inget ut för världen då den är släckt.

PS 2021-12-05:  Jag har nu tittat nogare inuti även då installationen är släckt. Man ser samma gitterstruktur fast i svartvitt. Men det finns ingen inrde struktur. Den är en illusion som skapas av speglingarna i de semireflekterande plastytorna. Ljuskällorna sitter på inidan av  metalltrukturen i kanterna. Bra jobbat av dom om gjort detta, om dom uppfunnit instllationen  själva ett mästerverk. 

Här med Holmentornet från 1750 i bakgrunden.

Då skymningen faller och Boxen tänds blir intrycket nåt helt annat!  Man ser en tolvsidig kropp som avgränsas av två sorters romber. En "rombisk dodekaeder". Tror jag. (Om Bob Bovin tittar på detta kan han avgöra.) Den är cirka 2 1/2 meter hög inklusive den del som går ner i sockeln. (Nertill slutar den inte med en synlig spets. Den kanske finns där i sockeln.) Exteriören består av plastytor i ett ramverk av svartmålad metall.

Namnet "Outside the Box" stämmer! Inuti ser den mycket större ut än utanpå. Hur det är gjort? Plastytorna är halvspeglande på nåt sätt. Men i ett avseende är verket inte alls utanför lådan. Precis som de flesta i branschen brassar upphovspersonerna på med färg hela tiden. Färgerna ändras mjukt, men i en takt så att man aldrig hinner kolla riktigt.

Folkets röst var mycket klart positiv. "Intressant, nämen titta, vart tog marken vägen." En grovt byggd hantverkare sa "GODKÄNT" med den knorr i rösten som betydde "RIKTIGT BRA".

Samtliga bilder tagna med Pentax K-1 FF kamera och Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm f/2,8, en tämligen extrem vidvinkel.

   

Inlagt 2021-11-29 05:26 | Läst 774 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej Måns,
Det är riktigt att det är en rombdodekaeder
https://en.wikipedia.org/wiki/Rhombic_dodecahedron

Det är en vanlig kristallform i naturen för kubiska kristallstrukturer. Diamant, granat och pyrit är exempel bland mineralen som kan ha denna kristallform. Men även långsamt nedkyld DNA kan inta denna form.

Det är roligt att man i denna skulpturen visar att kuben och dess varianter av former har det största antalet kombinerade symmetrielement i naturen.

Ha nöje av statyn
Bob
Svar från Måns H 2021-11-29 21:18
Hej Bob!

Kul att få sakkunnig hjälp!

Jag fick fundera och rita ett bra tag innan jag kom fram till "Rombisk dodekaeder". Men var inte tvärsäker.

För mig ser den inte ett dugg kubisk ut. En projektion rakt "uppifrån" ger en kvadrat med ett kryss i mitten. Gotiska kyrktorn på Gotland är likadana men mycket spetsigare.

Iallafall är jag svårt insnöad på skulpturen. Idag var jag där i dagsljus och inspekterade interiören utan ljuseffekter. Då såg jag hur mönstren bildas. Rapport i morron!