Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Peter Carlsson Northvolt

Häromdan sommarpratade Northvolts grundare Peter Carlsson på P1. Troligen säsongens minst känslosamma program. Noll respons i media. Men intressant värre för den som är intresserad av teknikomställningen för att möta klimathotet. Och intressant värre att höra hur en i stort sett omöjlig tidsplan ändå kan hålla och hur tillfälligheter kan avgöra så mycket.

Som reporter på Elbilen följde jag noga Northvolts etableringsprocess. Till skillnad från många entreprenörer och kommunalpolitiker som försöker snedda eller runda reglerna följde Northvolt reglerna, men jobbade intensivt för att informera alla berörda inkl myndigheterna och se till att ansökan var helt korrekt.

Normaltiden för en vindkraftpark i samma läge är nog 7 år. Northvolt fick miljötillståndet inom sex månader. Där ingick att de fick starta på egen risk innan beslutet vunnit laga kraft. De startade bygget dagen därpå. På Almedalen 2018 frågade jag Peter Carlsson:

Hur har det gått, har någon överklagat? Nej, ingen har överklagat. Så miljötillståndet har vunnit laga kraft? Ja, det har det.

:

Arkivfoto 2018 © Måns Hagberg

 

Inlagt 2021-07-30 18:26 | Läst 1080 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Toppen med eldsjälar som gör saker för att förbättra klimatet!!
Svar från Måns H 2021-07-31 23:02
Hej Anne-Sophie! Jag hade inte sett Peter Carlsson som en eldsjäl utan en oerhört driven och drivande entreprenör. Men efter hans sommarprat, att han funderade igenom vad han ville med sitt återstående liv och då valde att jobba för klimatet och miljön med det han var bäst på, storskalig batteriproduktion, känns det som att det stämmer!