Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Reflexioner och speglingar

Omvandlingen av Holmenområdet i Norrköping från avspärrat och nedslitet industriområde till vital del av kunskapssamhället är ett av de mest spännande projekt jag jobbat med!

Förhandlingar hela tiden och samtidigt kamp mot klockan. Huset mitt fram i bild var på Holmentiden ett packhus för pappersbalar. Det skulle byggas om och bli huvudkontor för Telia AB i Norrköping med omnejd. Avtalet mellan Holmenbyggarna och Telia undertecknades bara veckor innan stora 1990-talsdepressionen satte in. Då skulle Telia troligen ha dragit i nödbromsen. Ingen vet hur det skulle gått.

Jag jobbade då på kommunen. Vi såg till att det blev bygglov inom lagens råmärken. Det var inte alldeles enkelt. Den gällande stadsplanen föreskrev industriändamål. Vi upphävde den och satte in moderna planformen "områdesbestämmelser". I det här fallet medgav de allt utom bostäder. Sen organiserade kommunen om, jag slutade, men jobbade vidare som konsult. Som konsult var jag med om den fortsatta omgestaltningen och att ta fram en detaljplan. Byggarna var obekväma med områdesbestämmelser. De ville ha det som mest liknade en stadsplan.

Fram till 1920-talet fanns strömmande vatten här. Då fylldes vattnet ut samband med att packhuset byggdes. Nu rinner vatten från Strömmen genom den här dammen. Den är underbyggd med ett parkeringsgarage.

Nu är området öppet för alla. Gångstråk förbinder stadsdelarna. Bebyggelsen har fått  nutida ändamål, kontor, universitet och Louis De Geer Konsert & Kongress som syns t h i bilden.

Här nedan några speglingar i glaset till Louis De Geer Konsert & Kongress:

Alla bilder: Pentax K-1 med Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm f2,8 @f8.

Inlagt 2022-08-06 11:07 | Läst 1768 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Trevligt och intressant med information till bilderna! Mycket välkomponerade bilder, och speglingen ger "krydda" till dem. Flektogon är en otroligt bra "lins", både som 20 mm och 35 mm. Nu kom jag ihåg att man på min tid i Berlin sa "Linse" till Objektiv, och zoomen kallade man för "Gummilinse" :-)
Din Flektogon ger snygga behagliga färger! Mvh Wolfgang
Svar från Måns H 2022-08-07 18:02
Mitt svar kom en bit ner, titta där!
Riktigt bra bilder, den sista blir min favorit.
Svar från Måns H 2022-08-06 16:45
Tack Morgan! Jag gillar också sista bilden. Fotosidans algoritm (eller om det bara är slumpen) gjorde den första som puffbild. Men då ändrade jag till den sista.
Tack Wolfgang!

Som du vet så fick jag objektivet renoverat av Feinmechanikermeisterin Andrea Schönfelder på Fotoservice Olbrich i Görlitz. Det blev tacksamt att plåta med! Jag hittade en korrigeringsprofil för Canon 20mm f 2,8. Den tar nästan helt bort den lilla mustaschformade distorsion objektivet har.

Blev lite sugen då du nämnde Flektogon 35mm! Men vadå, jag äger ett utmärkt Pentax 35mm, ett av japanernas bästa objektiv. Och det har autofokus. Så jag får hålla mig i skinnet.
Fin promenad du gjort, och fina bilder…
Tack för Norrköpingsinfo också!
Svar från Måns H 2022-08-06 23:02
Tack Lena för kommentaren!
Som du väl vet är väldigt förtjust i det området, tycker det är ett unikt vackert exempel på hur man kan behålla särprägeln hos en äldre byggnation och ändå skapa miljöer som passar utmärkt för ny verksamhet.Gillar också dina mjuka spegelbilder här! Många hälsningar/ Björn
Svar från Måns H 2022-08-07 19:32
Hej Björn! Tack för dina vänliga ord som jag vet är uppriktiga. Värmande!
Jag gillar ju speglingar i naturen men det kan också bli mycket effektfullt i stadsmiljö som du visar här. Imponerande att du varit med och skapat detta. Norrköping tycker jag är en spännande stad att vandra runt och fotografera i och det är få städer där jag känner så. Jag tycker man har lyckats så bra i Norrköping med att blanda det nya och det gamla + allt vatten som omväxlande forsar fram eller ger fina vattenspeglar.
Hälsningar Lena
Fint område det där i Norrköping och det gör sig bra på bild. Gillar särskilt de två sista bilderna. Jag har också ett Flektogonobjektiv. Det är ett 2.4/35 med M42-fattning. Använder det inte så ofta men det har fin skärpa.