Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Rondell

Jag blev tagen av olyckan (eller vad det nu var) på E4 vid Markaryd där två poliser och Lars Vilks omkom och en lastbilschaufför skadades svårt. 

Som länsstyrelsebyråkrat led jag med kollegorna på länsstyrelsen i Kristianstad. De hade ansvaret för Kullabergs naturreservat. Staten hade tagit ifrån markägarna förfoganderätten till sin mark. De fick inte göra nåt där och respekterade det. Vilks byggde sin stora drivvedsskulptur där. Så småningom ändrade Vilks sin idé. Det var inte den som var Verket, utan striden mot Myndigheterna som inte lät honom hålla på.

Konst- och kulturetablissemanget backade upp Vilks. Han blev professor. Då Myndigheterna gick till domstol hittade Hovrätten en formaljuridisk möjlighet att slippa fälla Vilks för intrånget. Drivvedsskulpturen fick stå kvar. 

Rondell. Norrköping oktober 2021, Pentax K-1, objektiv Carl Zeiss Jena DDR 20mm.

Sen spårade allt ur med den där teckningen. Vilks blev exkommunicerad från konst- och kulturetablissemanget. Några av dem som teckningen skulle provocera valde att bli provocerade i stället för att strunta i vad en landsortstidning i ett avlägset land i norr (Jyllands-Posten) och en egensinnig konstnär hittat på. De tände en gnista som ledde till upplopp med fruktansvärt mycket våld i Mellanöstern. Bojkott där mot Arlas varor. Fatva och allvarliga mordhot mot Vilks. Terrorattacken i Stockholm 2010  motiverade förövaren med Vilks teckning och att Sverige inte tagit avstånd från den samt Sveriges deltagande i kriget i Afghanistan. En person mördad, en skadad i Köpenhamn. Då människor dör är det inte roligt längre sa även Vilks.

Vilks behövde livvaktsskydd på heltid. Då ställde Myndigheterna upp.

Inlagt 2021-10-17 09:14 | Läst 497 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fin bild med förtätad stämning!
Vad det gäller Lars Vilks är det min mening att han var en stolle utan framträdande konstnärliga kvalitéer - men nu är det en gång så att även stollar har rättigheter i en fri västerländsk rättsstat och demokrati.
Vilks var i sin fulla rätt att teckna Muhammed som rondellhund även om det var ett föga välbetänkt tilltag. Vi alla bör ställa upp på den saken - att försvara vår frihet och vår demokrati, annars kommer andra snart att ta över. Den allt större gruppen islamister i landet strävar målmedvetet efter att förändra det svenska samhället på sådana punkter. Deras krav är officiellt uttryckta många gånger - ingen behöver sväva i tvivelsmål.
Den som vill ha islamistisk rättsordning, bör förflytta sig till ett land där sådan råder.
Svar från Måns H 2021-10-17 20:55
Tack Peter!

Bilden: Det är Flektogonen som slagit till igen. Jag tog bilden för detta blogginlägg.

Texten: Inlägget var jättesvårt att skriva för mig. Höll på i tio dar. Jag märker nu att jag har lika svårt att kommentera din kommentar. Har läst den noga flera gånger och tar den till mig.
syntax 2021-10-17 21:53
Jag respekterar och förstår det Måns.

Jag dundrar ju rätt hämningslöst rakt in i hetluften. Det kan man normalt inte göra i Sverige av i dag. Då riskerar man att bli utfryst, och rent av mista jobbet – då man sägs bryta mot någon ”värdegrund” som inte är något annat än privata åsikter hos somliga.
Själv är jag ju sedan länge pensionär, och går följaktligen inte att komma åt via yrkeslivet. Jag har dessutom en stor påse ”dra-åt-helvete-pengar” på banken. Jag säger alltså vad jag vill i de sammanhang jag vill … :-)
Det här var en bild och en text det:)

En kan ju börja med att ta tjuren vid hornen direkt och försöka relatera till det högerextrema...i en rondell. Enklare då, att reglera det kan tyckas:)

Tycker det hela påminner en del om ormen som biter sig själv i svansen, en Ouroboros-symbol med uråldriga anor. Dessutom med någon slags obelisk i centrum. Ett motiv som säkerligen kunnat beskådas och begapas sedan hedenhös.
Alla övriga associationer kring cirkelresonemang, byråkratins till synes oändliga vindlingar eller det till synes utsiktslösa i att ens försöka besegra den hydra till regelverk som Nimis, och för all del vissa avarter av byråkratin utgör, verkar resultera i någon form av dött lopp.

Tycker om det klara blåa ljus, den upplysning som strålar från polisbilen, nästan som från ett norrsken i dunklet kring rondellen. Sen är ju förstås motivet i sig ett lysande val. Och då har jag ändå inte nämnt din bildtext, som verkligen manar till eftertanke; på ett flertal plan. Ett ljus i mörkret. Vackert!

Allt gott!
//Morgan
Svar från Måns H 2021-10-17 21:37
Tack Morgan!

Bilden: Jag tog den för blogginlägget. Polisbilen var en tillfällighet som passade bra. Jag tog flera exponeringar och fick med ljuset som ju slogs av och på.

Ormsymboliken använder Ruskin i sin bok "The Stones of Venice" om Dogepalatset. Det byggdes i medeltida utformning (Ruskins favorit!) men började byggas om till renässans och höll på att förstöras en bit i taget allteftersom ormen åt vidare. Sen fick nån (som Ruskin hyllade men jag just nu inte kommer på namnet på) stopp på processen så mycket finns kvar.

Tack för "ljus i mörkret"! Värmer.