Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Stationen i Oskarshamn byggnadsminne

I går kväll fick jag en stund över i Oskarshamn på väg mot Gotland. Just nu har Wikipedia en tävling att plåta kulturminnen. Jag googlade på såna i Oskarshamn. Telefonen hittade bara järnvägsstationen fast det finns fler. Wikipedia hade redan bra bilder på stationen, men ingen kvällsbild, så jag tog fram stativet och tog den här bilden.

Efterbehandling: Objektivet är tillräckligt skarpt. Man kan läsa texten på lappen på dörren mitt i bild. I stället för skärpa har jag försökt jobba med ljuset och färgerna. Ingen extra mättnad utan bara exponering/kontrast, lite olika på olika ställen i bilden. Slutskärpning mer för att få mjukskarp skärpa än max detaljskärpa.

Stativ, Pentax K-1, Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm f 2,8 @ f/8. ISO 100. 6 sekunder slutartid.

Stationen byggdes 1906. Enligt Wikipedia var den extra påkostad, stans fäder var avis på Hultsfred som ordnat en finare stationsbyggnad. Stockholmsarkitekten Georg A Nilsson projekterade. Byggnadsminne 2004 ungefär samtidigt som persontrafiken lades ner. Godstrafiken är kvar. Stationen är väldigt fint renoverad. Fredrikssons arkitektkontor i Norrköping har verkligen känsla och kompetens!

Inlagt 2021-09-22 16:00 | Läst 174 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej måne.
Det är både en vacker station och en vacker kvällsfoto - Gillas.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Roskilde järnvägsstation byggnad är Danmarks äldsta från 1847.
Svar från Måns H 2021-09-22 22:36
Hej Erik! Tack för kommentaren. Uppskattas! Eran järnvägsstation är inte bara äldst utan verkligen monumental, har sett ett flertal foton du tagit av den. Hälsningar! / Måns.