Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

SAD

Snart börjar det vända, tack och lov. Men för en del av oss blir det för snabb och stor vändning då ljuset kommer tillbaka på allvar. SAD, Seasonal Affecive Disorder, kan ta sig uttryck som hösttrötthet. Eller som överaktivitet framemot maj. I sämsta fall att den drabbade inte blir uppåt utan alldeles nere. Själv brukar jag bli lätt euforisk framemot maj. Köper nytt hus eller ny kamera. I juli och framöver känns det stabilare igen. 

I går publicerade Medscape en genomgång av hur amerikansk medicin ser på läget. USA ligger ju långt söderut jämfört med Sverige, men även där känner många av problemen. Fler ju längre norrut de bor. Länk:

https://reference.medscape.com/slideshow/seasonal-affective-disorder-6007256?uac=93377DT&faf=1&sso=true&impID=3908165&src=mkm_ret_211228_mscpmrk_neuropsych_depress

Själv har jag känt av SAD mer i Stockholm än här i Norrköping eller då jag bodde i Lund. Uppe i Norrland är ju förändringarna i ljuset ännu mycket extremare.

Medscape menar att de som har en allvarlig psykiatrisk diagnos kan behöva medicinering mot SAD, men att för de flesta kan ljusterapi vara en hjälp. Jag fastnade särskilt för  att ha sovrummet ordentligt mörklagt framemot våren eller t o m sova med ögonbindel för att humöret inte ska rusa åstad.

Vintertid rekommenderar Medscape att se till att komma ut mitt på dan då det är ljust. Som på julaftonen i år, vit jul med solen fullt synlig mitt på dan här i Norrköping!

Inlagt 2021-12-29 09:31 | Läst 1154 ggr. | Permalink

"Man är ju som den berömda åsnan. Gråväder under lång period drar ner på humöret men samtidigt är det ofta bättre fotoväder än intensivt solsken som ger livslusten tillbaka...vilken hötapp ska man välja. HaD/Gunte.."


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Man är ju som den berömda åsnan.
Gråväder under lång period drar ner på humöret men samtidigt är det ofta bättre fotoväder
än intensivt solsken som ger livslusten tillbaka...vilken hötapp ska man välja.
HaD/Gunte..
Svar från Måns H 2021-12-29 16:51
Tack Gunte! Lite lagom mer sol, ja tack! Gotland hägrar.
Motljus ger ofta intressanta bilder! Fint fångat här!
/B
Svar från Måns H 2021-12-29 20:03
Tack Bengt! Telefonen skötte sig, här med RAW.