Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Silte

Silte på södra Gotland är nåt helt annat än Slite på norr. Silte är en strandsocken med 123 fasta invånare och jordbruk, mer jordbruk ju längre man kommer från stranden. Slite kan ses som en industriort med femtonhundra invånare runt cementindustrin, som en ort runt en hamn och samtidigt som en rätt så trevlig badort. 

I Silte lockade byggnadsminnet Hallvide 1:21. Huvudbyggnadens första etapp byggdes av gråsten med flistäckt tak. Taket hålls uppe med grova åsar, man tog hela tallar, och täckte med kalkstenshällar. Sen byggde bonden till med ett modernare hus av kalksten. Det var väl meningen att den gamla delen skulle byggas om och byggas till för att passa. Men projektet stannade av.

Då jag kom dit hade ägarna nyss kommit och höll på att lasta in. Men de lät mig plåta. "Wikipedia", "byggnadsminne", "fototävling", kamera som ser ut att kunna ta bilder etablerade kontakt. Jag har lovat skicka bilder.

Att skicka bilder på någons hus ------ då känner jag att bilderna ska visa husen från sina bästa sidor. Inte som en bilaga till ett besiktningsprotokoll där man letat efter fel och brister. Men tävlingsbilder ska nog inte vara snälla. Nerv och avslöjanden är normen. Tredje bilden är lite tävlingsanpassad.

Huvudbyggnaden med sina två byggnadsetapper. Pentax K-1 och Carl Zeiss Jens DDR Flektogon 20mm 2,8 @ f/8.

Inlagt 2021-09-25 10:36 | Läst 250 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Åh vilka vackra Gotlandsbilder, och vilken vacker Gotlandsgård! Längtar...! :) /Tommy.
Svar från Måns H 2021-09-25 12:12
Kul att höra Tommy! Jag har självkritiken gormandes i öronen att det här duger inte alls. Så dina ord är klart uppmuntrande!

Vädret här är bra för grundvattenbildningen men annars inget vidare. Långkalsonger och paraply. Och snart är min vecka över. Hoppas hinna klippa gräsmattan i alla fall.
Ruskigt fina bilder med dragning åt mitt eget barndomshem..Men oj vad jag störde mig på bänken
i sista bilden ;)) Den skulle ju stå 3-4 alnar åt höger...
HaD/Gunte..
Svar från Måns H 2021-09-25 18:32
Tack Gunte! Nu har jag 2 tittare som lugnar ner min självkritik.

Du bodde tydligen på en gotlandsgård. I Slitetrakten tror jag du berättat. Jag sitter just nu i ett litet hus, byggt 1894. Det hörde på nåt sätt till kyrkan i Fröjel. Klockarebostad eller liknande med en liten lada till.

Normalt flyttar jag inte en pixel i efterhand, men som tillfällig förstagångsbesökare kunde jag inte med att be att få flytta undan en metallstege som störde bild 2 jättemycket. Tog bort den med retusch. Bra idé betr soffan. Det är ju en tävling. Ska dubbelkolla reglerna och fundera.
Tillägg:
Har gjort om bilden enligt Guntes förslag. Som bild vann den mycket på det!! Städade också bort en stege som låg lutad mot gaveln till vänster. Har lagt in den versionen på sidan "Allt som kommer i vägen" med notering om att den är manipulerad på detta sätt.