Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Skiftande aprilväder i februari

Shiftoptiken satt på kameran medan vädret skiftade som i april. Solregn kommer igen! Prästgatan i Norrköping. Just här gågata med entré till varuhuset Domino, f d Domus, till vänster och till varuhuset Linden till höger.  "Normal" shiftning, d v s bildutsnittet flyttat uppåt för att få med träd och himmel i stället för mest trottoarplattor.

Pentax K-1 med Pentax Shift 28 mm 3,5 @5,6. Shift 11 mm

Här nedan S:t Persgatan som gågata. Kupolen sammanbinder två delar av varuhuset Spiralen. Ett tag diskuterades att bygga igen gatan, men kommunen höll klokt nog igen. Det fick räcka med hopbyggnad upptill. Jag kommer ihåg att L E Lundbergbolagens arkitekt Sven Morud funderade mycket på lämplig utformning, gärna metall men hellre runda rör än nåt kantigt, men vet inte vem som ritade kupolen.

Pentax K-1 med Pentax Shift 28 mm 3,5 @5,6. Ingen shift, kameran riktad en aning nedåt.

Här tog jag regnskydd under ett tak och skruvade upp shift funktionen till 10mm, nästan max, och höll kameran rakt för att inte få några vertikala perspektiveffekter.

Pentax K-1 med Pentax Shift 28 mm 3,5 @5,6. Shift 10 mm.

Inlagt 2022-02-09 19:54 | Läst 756 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Måns, noterade också aprilväderslikheten idag. Imponerad av shiftoptiken, sista bilden gör intryck. Har inte egen erfarenhet av shiftoptik och har trott att den mest användes för att undvika störtande linjer, här kan man säga att den ger vidvinkel i en riktning. Hälsningar/ Björn
Svar från Måns H 2022-02-09 23:45
Hej Björn! Intressant att vädret fanns utanför Norrköping också!

Att jag från början skaffade shiftoptik var för att undvika störtande linjer, men försöker lära mig använda den med fokus på att ta bilder, inte bara undvika störtande linjer.
Måste säga att det blir bra med att använda shiftobjektiv. Har mest sett det som en exklusivitet och stör mig inte så mycket på störtande linjer, men att undvika förvrängningar harju utan tvekan sin poäng!
/MA
Svar från Måns H 2022-02-10 10:27
Hej Mats!

Förr störde sig de flesta på "störtande linjer" Jag tror att många numera vant sig. Kanske p g a mobiltelefonoptiken som ofta är vidvinklig. Just nu försöker jag själv tänka om, att fokusera på bilden i st f att mest tänka på att undvika störtande linjer.