Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

"Skuggan av en ek." En oartikel på Wikipedia.

Maj 2021 uppmanades Wikipedialäsarna att fota skyddad natur och lägga upp bilderna på Wikipedia. Svenska Wikipedia tillhandahöll till och med en  karta med alla objekt. De utan foto är blåmarkerade. Rena smörgåsbordet!  Kartan finns kvar, länk:

https://map.wikilovesearth.se/

En majvecka hade jag glädjen att vara på Gotland. På kartan ifråga finns ett naturminne i grannsocknen Sanda, en skyddad ek. Men på plats fanns ingen ek! På kvällen hittade jag skuggan av eken på ett gammalt flygfoto på nätet. Dan därpå gjorde jag en ny koll på plats. Ingen ek, ingen stubbe, inga lämningar alls. Fotot av platsen där eken stått visar andra träd och en lucka där eken stått.

Tillbaka på fastlandet gjorde jag ett montage av den bilden och flygfotona för att lägga in på Wikipedia. Det fanns ingen artikel, så jag skrev en med de få uppgifter som gick att hitta på nätet. Då hann en Wikipediaredaktör radera den medan jag försökte lägga in bilden. Han motiverade bara med ett nyord, "Oartikel". Jag försökte argumentera att hjälp till i stället så ordnar vi detta, men kom ingenstans. 

Och det är klart, bilden visar egentligen nåt annat än ett naturminne. Alltings förgänglighet. En månghundraårig ek finns bara kvar som en skugga på ett gammalt flygfoto.

Flygfotot uppe till vänster är från 1950-talet. På naturminnets position syns skuggan av en ek. På aktuellt flygfoto nere till vänster syns inte någon sådan skugga. Fotot på platsen togs 17 maj 2021. Bildriktningen är mot naturminnets position. Där finns ingen ek.

Inlagt 2021-06-06 10:50 | Läst 368 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Oartikel låter intressant och spännande! Kanske kan det vara något för Språkfrågan i P1? ;)
B)
Svar från Måns H 2021-06-07 18:48
Språkfrågan i P1?

Omständigheterna var lite speciella. Nån högre upp på Wikipedia hade bett mig gästblogga. Och det gjorde jag, bland annat om just "Skuggan av en ek". Så långt allt väl.
Sen tänkte jag lägga in bildmontaget på Wikipedia. Det fanns ingen artikel om naturminnet, så jag skrev en liten kort och lade in den. Sen skulle det viktigaste in, bilden och bildtexten. Just då raderades artikeln med motiv "oartikel". Lågaffektivt bemötande är oftast min grej, men då fick jag skärpa mig för att inte bli otidig. Och lyckades inte förhandla.

Att dra frågan till P1 skulle nog avslöja mig som långsint, så det får vara. Fast idén är god! "Oartikel" måste väl ha emanerat nånstans i norr och sen migrerat söderut i Wikipediakretsar för att bli internjargong där.
Benganbus 2021-06-07 22:00
Fel av mig tidigare, programmet i P1 heter bara Språket!
Där tar man bla. upp
nyord! :)
Svar från Måns H 2021-06-07 22:35
Jag förstod precis vad du menade. Jag har lyssnat i många år.