Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Small things. Big difference.

Fastighetsskötaren hade med mycken möda och stort besvär fixat en droppande kran. Reservdelarna tog flera veckor att få fram. Det var lite till att fixa,  och så bad jag honom om hjälp att montera ett badhandtag. Jag ska kolla med kontoret sa han. Dom kanske t o m bjuder på handtaget! Det gjorde Heimstaden. Bra PR att bjuda på något någon gång.

Nu sitter handtaget på plats. Jag lindade på vit vävtejp kvalitet "Super" från Clas O för att förebygga allergikänningar.

Kakelväggen har ni sett avbildad förr. Den är bra för att testa hur pass rakt olika objektiv tecknar. Här ett test med Pentax 50mm FA 1,4. Som synes tecknar det med liten men märkbar tunnformig distorsion.

Foto: Pentax K-1 med Pentax 50 mm FA 1,4 @ 6,3

Badhandtag är bra. Här bild på ett som ska monteras i duschen på landet. 160:- inkl moms och frakt och rostfria fästskruvar kändes som hittat, eller i alla fall som ett pre-inflation pris. På förpackningen står "Small things. Big difference". Jag håller med!

Foto: Pentax K-1 med Pentax 50mm FA 1,4 @ 6,3

Det här objektivet är ett "Small Thing". Lagom halvgammalt, har både AF och manuell fokusring. Bländarinställning på kameran eller manuellt på objektivet. Optical Limits testade det 2007 på APS-C. "The Pentax SMC-FA 50mm f/1.4 is an oldie but a goodie. At medium apertures the lens is capable to produce stellar resolution figures." Ett nifty-fifty som gör sitt jobb klanderfritt, men jag aldrig direkt gillat gluggen utan hellre använt ett ännu äldre f 1,7. Nu har jag blivit mer beroende av autofokus och har låtit den sitta på kameran ett tag. Börjar vänja mig. Porträtt med f 1,4 eller 2, annat mer nerbländat.

Här nedan ett par bilder av gluggen tagna med Iphone SE 2020. 

Inlagt 2024-03-28 10:05 | Läst 316 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Det var en behändig glugg. K1:an blir ju nästan en kompaktkamera.
Handtagen från Habo är bra, har satt upp ett par stycken, dock inte åt oss själva. När jag skulle sätta upp ett par nya handtag i en dörröppning till min handikappade svägerska var de dock för stora men jag hittade till slut ett par betydligt nättare på ett lite osannoligt ställe, nämligen Biltema. De har kraftiga vita plasthandtag, egentligen husvagnstillbehör. Kostar ca 60 kr för en förpackning med två. Skruv medföljer ej.
Glad Påsk!
Hej Sten! Visst krympte ekipaget rejält jämfört med det 100mm Macro som residerade på kameran senast! Men den är ändå rätt så stor och väger en del.

Förhoppningsvis ska det gå bra att montera Habo-handtaget. Duschrummet på landet år helkaklat, bakom kaklet spärrskikt och sen träpanel så att det finns nåt att skruva i. Det gäller "bara" att inte spräcka kaklet och att täta med silikon så ingen fukt kommer in.

Glad Påsk!