Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Upplev roliga rondellstan!

Här har egensinniga rondellkonstruktörer byggt unika rondeller!

Infartsrondellen då man kommer norrifrån till Norrköping pusslar ihop en överfart för tågen på Södra Stambanan med en rondell för vägtrafiken och en massa gångbanor. Det är trångt, det är rörigt, det är spännande med trafik från håll man inte visste fanns. En upplevelse! Ska försöka ta  en bild nån gång.

Nästa rondell, Norr Tull, ligger i ett byggnadsminne! Samtliga alléer på Norra, Östra och Södra Promenaderna utsågs till byggnadsminnen redan på 1980-talet. Norrköping har många rondeller i de byggnadsminnena. Flera med korsande spårvägstrafik. Vackra miljöer men det gäller att se upp.

Spårvagnsföraren ser bara en rak genomfart där bilister och fotgängare ser en komplicerad rondell. Meyer Optik Orestegor 200mm på Pentax K3 II med  APS-sensor.

Skvallertorget nästa. Där tog innovative stadsträdgårdsmästaren Lars Hågbrant bort alla trafikreglerande anordningar. I stället fick platsen elegant stensättning och designade belysningsarmaturer. Alla fattar att man måste ta det försiktigt. Platsen har  20 000 fordon per dygn. Trafiksäkerhet och framkomlighet ökade med ombyggnaden. 

Pentax K-5 med Sigma 18-50 f 2,8 zoom @ 18mm.

Tack för idag, slut för idag, det kan komma fler rondeller.

Inlagt 2021-07-27 00:12 | Läst 711 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej Måns.
Intressant historia om rondellen - trevligt arbete och en bra idé.
Jag kom att tänka på rondellen runt Triumfbågen i Paris och hur parisarna får reda på hur man kommer igenom den :-) Jag har bara varit passagerare några gånger och var mycket imponerad och lite rädd :-)
Med många vänliga hälsningar.
Norrköping tillämpar alltså Triumfbåge-principen i miniatyr?

https://www.youtube.com/watch?v=FXfGZF2-sUU

Det finns inga markerade filer där heller... :)
Svar från Måns H 2021-07-27 23:49
han fick iden i italien nånstans att design med kvalite kan funka
Intressant story och fina bilder. Gillar särskilt den översta med sina linjer och nästan grafiska uttryck.
// Conny