Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Vinnare av utmaningen "Gråväder" utsedd av Göran Segeholm. Leica.

Göran Segeholm: Precis som i landskapsgenren bygger cityscapes på samspel. Jag vill se hur det ena påverkar det andra. Mötet mellan grönytor och industri, mellan biltrafiken och bostadshusen, mellan broar, vatten och alla byggnader. Jag är ute efter en känsla av hur det ena väver in i det andra.

Av bidragen till gråväder är det ganska många bilder som har ett så dominerande huvudblickfång att den här effekten inte uppstår. Några av bilderna skulle jag snarast beskriva som gatufotografi, fokuserade kring händelser i stadsmiljön snarare än själva stadsmiljön. Det får gärna förekomma mänskliga gestalter i cityscape-genren, men då som ett inslag i stadsmiljön. Känslan när jag ser bilden ska vara att jag "ser en stad", inte en individ. Skillnaden är densamma som den naturfotografin gör mellan "landskapsfoto" och "djurfoto". Helt olika genrer.

Med detta sagt:
Lennart Runhages bild "Malmö i gråväder" och Lena Erikssons "Grå morgon" är de två bilder som jag valt mellan. Länk till Lennarts bild:

https://www.fotosidan.se/pools/view/11241/3799944.htm

Lennarts bild har fördelen att den verkligen är ett "cityscape". Samspelet mellan pizzerian, graffittiväggen till vänster och bostadshusen till höger är intressant och skapar tillsammans en levande bild av staden. De lövfria träden beskriver årstiden och speglingarna i vägbanan ger en extra dimension åt väderleken. Bildens övre halva är estetiskt engagerande med sina kantiga former och höstdystra färger. Bildens nedre del är dock betydligt svagare. Jag förstår intentionen med att ha med cyklisten, vars uppfällda luva och hukande kroppsspråk får läsaren att leva sig in i hur det skulle kännas att vara på platsen. Men cyklistens centrala placering precis framför bildens andra huvudblickfång — den lysande pizzerian — gör att läsarens blick cementeras väldigt hårt just i bildens centrum.

Lena Erikssons bidrag "Grå morgon" är mycket mer direkt än Lennarts "Malmö i gråväder".   

https://www.fotosidan.se/pools/view/11241/3798365.htm

Den är estetiskt mer tilltalande och lika emotionellt engagerande. Dess svaghet, med tanke på att vi tävlar i genren "cityscapes", är att den möjligen är för enkel och snabbläst. Den är inte en lika komplett historia som Lennarts, där vi kan se vilka som bor i området (grafittimänniskorna), leva oss in i hur det skulle vara att driva en pizzeria samt känna hur det är att cykla i regnet och vinden en kylig gråvädersdag. I Lennarts bild är också tristessen mycket mer påtaglig. Men, som sagt, Lenas bild är estetiskt mycket lättare att ta till sig, samtidigt som den har en svaghet i att den visar ett mer "typiskt motiv" än Lennarts, vilket gör att jag har en känsla av att redan ha sett Lenas bild ett antal gånger tidigare i livet.

Som ni förstår står jag inför ett dilemma, som bäst löses genom att Måns Hagberg klipper putsduken i två delar och skickar Lennart och Lena halva var.

Göran Segeholm, fotograf, skribent och huvudlärare på Fotografiska i Stockholm.

Måns kommentar: I utmaningen kom många fina bilder, från den första vackra stämningsbilden från Skeppsbron i Stockholm till fotografiskt effektiva sista bilden Gråväder i Tokyo.

https://www.fotosidan.se/pools/view/11241/3552850.htm

https://www.fotosidan.se/pools/view/11241/3800457.htm

I just den här utmaningen, att gestalta tristessen i ett evigt gråväder, hade jag fastnat för samma bilder som Göran. Men Göran har tydligare motiv! Nu till prisutdelningen: 

Grå putsduk från Leica Center var ju tänkt som en kul grej. Den var mindre än jag mindes och vit, inte grå. Fin sak, men jag har klippt den i två delar. Lennart Runhage och Lena Eriksson får var sin del. Bonus: Både Lennart och Lena får en fullstor putsduk med stadsmiljömotiv!

STORT TACK till alla Cityscapedeltagare som skickat in och kommenterat bilder i utmaningan Gråväder! Och STORT TACK till Göran Segeholm som inte bara avgjort utmaningen utan bidragit med många kloka synpunkter om utmaningar, om att gestalta tristess och om inriktningen på gruppen Cityscapes. Jag tar dem till mig och återkommer. 

Inlagt 2021-02-10 20:33 | Läst 1283 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Grattis till två välförtjänta vinnare! Grattis också till dig som startat och drivit tävlingen och fått Göran som domare. Hälsningar/ Björn
Svar från Måns H 2021-02-10 22:08
Hej Björn! Jag blev jättenöjd då Göran ställde upp som domare. Han belyste verkligen både genren Cityscapes och utmaningen att gestalta tristess. Tankegångar att ta med sig i fotolivet.
Så kul...och första gången jag fått en bild bedömd av ett sådant fotoproffs som Segeholm. 😊 och en putsduk- wow...har jag heller ingen. Brukar ta halsduken....
Svar från Måns H 2021-02-11 08:13
Göran Segeholm är bra!

Det kommer 1 1/2 putsduk med posten, 1/2 från Leica och en fullstor med stadsmiljömotiv.
Klart intressant att läsa Göran Segeholms motivering och hur han tolkar temat.
Just den förklaringen från juryn, tror jag höjer det här med tävling rejält. För i mina ögon är en tävling, ju bara någon som plockar ut sin favorit.
Med kommentar/motivering så blir det klart bättre.
// Conny
Svar från Måns H 2021-02-11 08:18
Håller med! Ibland tycker jag att tävlingar säger mer om juryn än deltagarnas bidrag. Görans grepp att på förhand analysera ämnet och hur han kommer att jobba för att sen förklara sitt slutliga urval "höjer det här med tävling rejält".
Va kul och så lyxigt och inte minst lärorikt det är att få sin bild så utförligt bedömd av ett proffs. Första gången för mig också. Jag blev verkligen inspirerad av att för en gångs skull hat ett konkret och dessutom mycket väl beskrivet mål med fotograferingen. Fick mig tom att gå ut och fota i regn och rusk vilket jag annars gärna undviker. Stort tack till initiativtagarna till utmaningen och inte minst till Göran för beskrivning och bedömning! Hälsningar Lennart
Svar från Måns H 2021-02-12 10:06
Fint vittnesbörd! Även urtrist gråväder blev med Görans beskrivning ett fotomål. Jag fick själv en positiv kick av hans inlägg och tar upp vinklar allteftersom här i bloggen och på sikt kan Cityscapes inriktning preciseras bättre.
Har postat din halva Leica putsduk och bonuspriset, en putsduk med Cityscapemotiv.
Underbart se Lena men inte förvånad du
har ett kreativt tänkande som inte är alla förunnat.
Bra bra bra
///Fotovännen Gun-Inger