Betraktelser från livets stig

Historiens vingslag

Första våren som pensionär och jag förundras över hur mycket jag hinner med på hemmaplan. Veden för året är inne och det mesta trädgårdsarbetet fixat. Det ger tid till upptäcktsfärder i närområdet. Historiskt var det gruvdriften som gjorde att de här trakterna befolkades. Det finns skrifter som visar att gruvdrift bedrivits i organiserad skala sedan 1300-talet. Under vandringarna stöter man ofta på nedlagda gruvor. En del var bara i drift under några årtionden, medan andra gav järn under flera århundraden. Gruvdriften i byn upphörde 1962 då den sista gruvan stängdes ned, man kunde inte konkurrera med de stora dagbrotten på andra håll.

När jag ger mig ut på mina färder brukar jag stanna vid någon skogsväg som ser intressant ut och sedan får jag se vart det leder.

Mycket skog överallt i Bergslagen, men så öppnar sig plötsligt en glänta och ett övergivet torp blir synligt.

Det är en vanlig syn i skogarna med dessa övergivna torpstugor. Denna verkar dock inte stått tom så länge, men förfallet har börjat. Runt om är åkrar och ängar igenplanterade med träd i raka rader.

Även odlingsrösen, stenmurar och lämningar från backstugor finner man rester av. Lite längre upp i skogen finner jag också gamla gruvor.

En del av de gamla gruvorna är vattenfyllda medan andra bara är djupa raviner. Under 1970-80-talen stängslades gruvområdena in vilket är bra för både folk och fä. Under den tidsperioden hade länsstyrelserna gott om pengar och tur var det.

Ett annat påtagligt historiskt arv i området är finnbosättningarna, som startade under 1500-talet. Svedjefinnarna, som sägs, kom framför allt från Savolaxområdet och bröt mark uppe på västsluttningarna. Ett sådant boställe stötte jag på igår och jag blev så glad när jag såg hur välvårdat det var. Stället heter Silverbergsfallet!

Det är lätt att låta romantiken ta över när man ser något så pittoreskt, men livet här var nog inte det lättaste. Långt till närmsta hus och när mörker, kyla och snön låg djup var inte livet enkelt. De här stugorna bestod oftast av ett rum och kök och barnaskaran var oftast stor. Nå, någon känner kärlek för stället och håller det i skick. Utsikten några meter högre upp var magnifik.

Döm om min förvåning när jag insåg att jag befann mig mitt emot bergsidan jag bor på. Det är inget kalhygge på andra sidan dalen utan lövskog som inte slagit ut än. Hade jag haft ett teleobjektiv hade jag kunnat ta en bild av mitt hus. Fin väg tillbaka och jag fick följe av ett antal Tranor som ropade så det ekade över nejden. Tranorna som kommer nu stannar inte utan är på väg norröver.

Älven som leder mig vidare fram till byn börjar sina. För en månad sedan var den fylld av skummande vatten.

Lite om vad som förgyller mina dagar. Idag har jag spanat den svartvite flugsnapparen! Mer om det en annan gång! Sköt om er!

Inlagt 2020-05-03 20:24 | Läst 666 ggr. | Permalink
Fina bilder Yvonne och kul läsning verkligen :) Ser ju fint ut där och mycket har du hunnit med också :)

Ha de gott!
Svar från yka 2020-05-03 21:26
Det är fina trakter även om det är lätt att bli hemmablind. Som pensionär hinner man med en hel del! Yrkeslivet har tagit sin beskärda del av livet. Roligt det med, men skönt att få rå över sin tid helt själv. Tack för din kommentar och lycka till med Fiskgjusarna!
Väldigt vackert! Känns som den skogen kan bjuda på en hel del upplevelser.. Jättefina bilder!
Hälsn!
Svar från yka 2020-05-04 07:39
Det är alltid spännande att inte veta vad man stöter på, För det mesta bara natur och det är ju inte dumt det heller. Tack för din kommentar och ha en fin dag!
Av alla bilder du visat så ser det ut att vara ett fint landskap ännu så länge. Tråkigt att torpen förfaller, men det kostar naturligtvis att underhålla.
Sten
Svar från yka 2020-05-04 07:43
Det finns fortfarande ganska gott om "orörda" områden, men den här våren avverkas det mycket i min hembygd. Åt vilket håll man än rör sig så är maskinerna där. De torp som ligger mycket avsides och som fortfarande underhålls, är torp där ägarna oftast är släkt i nedstigande led. De har ofta barndomsminnen från platsen och håller den kär. Tack för din kommentar och ha en fin dag!
Fina omgivningar och nu har du ju bättre tid för turer. Hoppas vi får se mycket framöver..Se bara upp var du sätter fötterna bland alla gruvhål..
Mvh/Gunte..
Svar från yka 2020-05-04 07:47
Konstigt när man blir pensionär! Har skrattat i mjugg när pensionärer sagt att tiden inte räcker till, men så känns det ofta. Sanningen är kanske att man går ned i varv och fyller dagarna med sådant man inte riktigt hann med förut. Går stadigt i kängor och ser mig för, fast man vet aldrig. Kanske blir jag efterlyst i dagspressen rätt som det är! Tack för kommentaren och ha en fin dag!
Bergslagen är vackert och dina bilder gör nog trakten rättvisa. Är själv uppvuxen i s. Dalarna och har fritidshus utanför Söderbärke. Strålande vackra bilder är det! Hälsningar/ Björn
Svar från yka 2020-05-04 07:49
Förstår om du känner igen miljöerna. Det är inte långt till dalagränsen från mitt hem och när jag ger mig ut på längre turer i bilen styr jag ofta upp till Dalarna. Tack för din kommentar och ha en fin dag!
Känns som ett härligt område för skogsturer och till hösten svamp
Svar från yka 2020-05-04 07:51
Mycket svamp i skogarna här omkring. Fortfarande fullt i frysen. Får väl tömma nu när jag inte besöker matvarubutikerna på samma sätt som innan coronan. Tack för din kommentar och ha en fin dag!
Fina miljöer från dina hemtrakter. I synnerhet gillar jag skogen på de två första bilderna. Trist med torp som får förfalla men jag vet att det finns. Flugsnappare har jag inte sett ännu men den borde ha kommit i vår region.
Hälsningar Lena
Svar från yka 2020-05-04 07:56
Det har bott gott om folk i skogarna här omkring och när torpen inte blir fritidshus eller släkten tar över försvinner de sakta men säkert från kartan. Flugsnapparen återvände för några dagar sedan och igår tillbringade jag några spaningstimmar på den. Idag vräker snön ned här och allt är vitt, det tinar förhoppningsvis snabbt så våra insektsätande återvändare får vad de behöver. Tack för din kommentar och ha en fin dag!