Med mina ögon sett

Betraktelser från livets stig

Minimalistiskt

Postat 2023-07-25 10:36 | Läst 534 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Sommarmorgon

Även om min aktivitet här på sidan är mer än sporadisk så har jag inte lagt kameran på hyllan. I morse/natt gav jag mig ut för att se vad naturen hade att bjuda på. Halv fyra gav jag mig av, ungefär en timme innan solens uppgång. Dimman låg tät och där ovan kunde man skymta en klarblå himmel.

Fribotjärn var mitt mål denna morgon. Den ligger 1 mil från där jag bor.

Det var stilla och tyst vid tjärnen och dimman löstes upp ganska snart. Beslöt mig för att fara hemöver och på vägen passerade jag Lilla Ovantjärn, det blev ett stopp och några foton även där.

Under färden såg jag ett flertal Morkullor på vägen, antagligen åt de grus. De flyger över mitt hus sena kvällar, men jag har aldrig sett dem nära på marken. Mycket näpna! Tyvärr ingen bild. En och annan fågel skräms iväg under mina fotostunder. Idag ett par tranor som trumpetade ivrigt innan de valde att ta till flykten.

Kvarndammen fick bli den sista landskapsbilden denna morgon.

När jag svängde in till hemmet fick jag se ett Rådjurspar som tog för sig i grönskan. Den bocken är jag inte så glad över, även om han är vacker att skåda. Han tycker om att ställa till det i min trädgård! I år har han riktat in sig på mina vinbärsbuskar som han hårdhänt har gett sig i kamp med. Förhoppningsvis får han annat att syssla med nu när han fått en fjälla.

Ha det gott därute i högsommaren!

Postat 2023-07-24 13:18 | Läst 521 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Så kom våren

Efter en isig och varm vinter kom äntligen våren. Desto äldre jag blir ju mer glädjer jag mig åt att få uppleva en ny vår. En tid när livet vaknar till igen, färgerna återvänder och djurlivet blir så mycket intensivare. De första fåglarna man får njuta av är sångsvanarna som kommer innan isarna släppt och snön fortfarande ligger kvar fläckvis.

Sedan kommer tranorna och att höra deras trumpetande tidiga morgnar känns ända in i hjärtat.

Min största upplevelse under vår och försommar har varit närkontakt med slagugglan. En tidig vårdag under en av mina turer fick jag plötsligt se en slaguggla som satt och sov i resterna av en knäckt asp. Hen befann sig bara några meter från mig , jag tog några bilder och avlägsnade mig sedan från området. Hoppet väcktes förstås att det kanske skulle bli häckning i stammen.

På håll besökte jag området vid ett flertal tillfällen, men såg inte till ugglan något mer. Så för en vecka sedan gick jag förbi området igen och då fick jag se ugglan högt uppe i ett träd och hjärtat slog några extra slag.

Efter att ha tagit några bilder valde jag att avlägsna mig. Gick bara några meter när jag ser denna näpna unge på en gren precis framför mig.

Mycket lycklig lämnade jag ganska så snabbt området. Tänkte på en bild som Sten visade här på sidan för några år sedan då han blivit angripen av en slaguggla och att råka ut för något sådant står inte på min önskelista. Området där jag stötte på slagugglorna består av ett skogsparti med mycket gamla aspar och granar och många fåglar häckar här. En art som stått på min lista när det gäller fågelfoto är spillkråkan, men den verkar känna av bara min tanke på det och flyr snabbt. En kväll var dock hanen så hormonstinn att han inte brydde sig om mig. Han ropade och ropade samtidigt som han mycket tydligt visade på det perfekta boet han skapat.

Inte att förglömma alla småfåglar som anlänt, men något fotograferande av dem har inte blivit av. Däremot ingen vår utan en tur bland blå- och vitsippor.

Våren är en bråd tid här på torpet med ved, förkultivering och trädgårdsarbete, men jag njuter av det efter vår mörka årstid. Det gäller att njuta av varje dag när livet ser ut som den gör i vår omvärld.

Avslutar med en skogsbild här från Bergslagen!

Ha en fin försommar där ute!

Postat 2022-05-26 09:34 | Läst 1128 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Så kom hösten

Bara att inse att min aktivitet på den här bloggen är mer än sporadisk. Fotograferandet följer samma mönster, periodvis fotar jag ganska mycket men med ganska långa uppehåll där emellan. Nå alla blir saliga på sitt sätt! Nu är hösten här och i naturen blir det tyst och stilla. Härom dagen flög ett sträck med tranor över tomten på väg söderut.

Lite undrande blir jag då tranorna i byn lämnar för sydligare breddgrader redan i mitten av augusti. Bilderna nedan tog jag bara någon dag innan de sista tranorna lämnade.

Några fler bilder av fåglar som nu lämnat trakten och förhoppningsvis återkommer i vår.

Naturbilder ligger mig varmt om hjärtat och många sådana blir det. Tyvärr inte så många skogsbilder då det avverkats otroligt mycket skog i närområdet det senaste året och mer blir det. Gör mig så otroligt ledsen, arg och uppgiven. När skall det bli ett stopp för dessa kalhyggen?

Bilder av nära och kära samt torpets djur blir det förstås också. Ett antal kycklingar ruvades fram även i år, men det får nog bli de sista. Kan inte ha hur många höns som helst!

I mitten av sommaren fick jag min andra vaccindos och kunde äntligen umgås närmre med de mina. Här ute på svamptur med de yngsta barnbarnen.

En tur i blåbärsskogen har det också blivit.

Många bilder blev det! Får se när jag tar mig tid med nästa inlägg! Ha det fint därute i höstrusket!

Postat 2021-09-28 17:28 | Läst 1270 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Nu grönskar det i dalens famn

Äntligen några dagar med värme och sol och med det väderomslaget kom grönskan.

Krusbärsbuskarna gick i blom och snart surrades det av hungriga humlor. Inte det lättaste att få till några bilder då de små krusbärsblommorna inte innehåller så mycket pollen, det var mycket korta stopp vid varje blomma.

Sjöarna har gått upp sedan några veckor tillbaka och är jag vid ett vattendrag av något slag är Karo snabbt ned i vattnet.

Långturerna med hundarna sker tidiga morgnar och senare kvällar då det är en del att styra med på gården under dagtid. Blir det för tråkigt för de fyrbenta passar det alltid med lite lek. Blev några bilder när jag vilade ryggen för en stund. Inte så ambitiöst men, men......

Har röjt några områden från sly  och där har det fullkomligt exploderat med gullvivor. Har planterat pärlhyacinter bland vivorna då jag tycker de "gifter" sig så fint.

Ha det gott!

Postat 2021-05-20 12:10 | Läst 1507 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 3 ... 27 Nästa