Med mina ögon sett

Betraktelser från livets stig

Så kom våren

Efter en isig och varm vinter kom äntligen våren. Desto äldre jag blir ju mer glädjer jag mig åt att få uppleva en ny vår. En tid när livet vaknar till igen, färgerna återvänder och djurlivet blir så mycket intensivare. De första fåglarna man får njuta av är sångsvanarna som kommer innan isarna släppt och snön fortfarande ligger kvar fläckvis.

Sedan kommer tranorna och att höra deras trumpetande tidiga morgnar känns ända in i hjärtat.

Min största upplevelse under vår och försommar har varit närkontakt med slagugglan. En tidig vårdag under en av mina turer fick jag plötsligt se en slaguggla som satt och sov i resterna av en knäckt asp. Hen befann sig bara några meter från mig , jag tog några bilder och avlägsnade mig sedan från området. Hoppet väcktes förstås att det kanske skulle bli häckning i stammen.

På håll besökte jag området vid ett flertal tillfällen, men såg inte till ugglan något mer. Så för en vecka sedan gick jag förbi området igen och då fick jag se ugglan högt uppe i ett träd och hjärtat slog några extra slag.

Efter att ha tagit några bilder valde jag att avlägsna mig. Gick bara några meter när jag ser denna näpna unge på en gren precis framför mig.

Mycket lycklig lämnade jag ganska så snabbt området. Tänkte på en bild som Sten visade här på sidan för några år sedan då han blivit angripen av en slaguggla och att råka ut för något sådant står inte på min önskelista. Området där jag stötte på slagugglorna består av ett skogsparti med mycket gamla aspar och granar och många fåglar häckar här. En art som stått på min lista när det gäller fågelfoto är spillkråkan, men den verkar känna av bara min tanke på det och flyr snabbt. En kväll var dock hanen så hormonstinn att han inte brydde sig om mig. Han ropade och ropade samtidigt som han mycket tydligt visade på det perfekta boet han skapat.

Inte att förglömma alla småfåglar som anlänt, men något fotograferande av dem har inte blivit av. Däremot ingen vår utan en tur bland blå- och vitsippor.

Våren är en bråd tid här på torpet med ved, förkultivering och trädgårdsarbete, men jag njuter av det efter vår mörka årstid. Det gäller att njuta av varje dag när livet ser ut som den gör i vår omvärld.

Avslutar med en skogsbild här från Bergslagen!

Ha en fin försommar där ute!

Postat 2022-05-26 09:34 | Läst 400 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Så kom hösten

Bara att inse att min aktivitet på den här bloggen är mer än sporadisk. Fotograferandet följer samma mönster, periodvis fotar jag ganska mycket men med ganska långa uppehåll där emellan. Nå alla blir saliga på sitt sätt! Nu är hösten här och i naturen blir det tyst och stilla. Härom dagen flög ett sträck med tranor över tomten på väg söderut.

Lite undrande blir jag då tranorna i byn lämnar för sydligare breddgrader redan i mitten av augusti. Bilderna nedan tog jag bara någon dag innan de sista tranorna lämnade.

Några fler bilder av fåglar som nu lämnat trakten och förhoppningsvis återkommer i vår.

Naturbilder ligger mig varmt om hjärtat och många sådana blir det. Tyvärr inte så många skogsbilder då det avverkats otroligt mycket skog i närområdet det senaste året och mer blir det. Gör mig så otroligt ledsen, arg och uppgiven. När skall det bli ett stopp för dessa kalhyggen?

Bilder av nära och kära samt torpets djur blir det förstås också. Ett antal kycklingar ruvades fram även i år, men det får nog bli de sista. Kan inte ha hur många höns som helst!

I mitten av sommaren fick jag min andra vaccindos och kunde äntligen umgås närmre med de mina. Här ute på svamptur med de yngsta barnbarnen.

En tur i blåbärsskogen har det också blivit.

Många bilder blev det! Får se när jag tar mig tid med nästa inlägg! Ha det fint därute i höstrusket!

Postat 2021-09-28 17:28 | Läst 724 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Nu grönskar det i dalens famn

Äntligen några dagar med värme och sol och med det väderomslaget kom grönskan.

Krusbärsbuskarna gick i blom och snart surrades det av hungriga humlor. Inte det lättaste att få till några bilder då de små krusbärsblommorna inte innehåller så mycket pollen, det var mycket korta stopp vid varje blomma.

Sjöarna har gått upp sedan några veckor tillbaka och är jag vid ett vattendrag av något slag är Karo snabbt ned i vattnet.

Långturerna med hundarna sker tidiga morgnar och senare kvällar då det är en del att styra med på gården under dagtid. Blir det för tråkigt för de fyrbenta passar det alltid med lite lek. Blev några bilder när jag vilade ryggen för en stund. Inte så ambitiöst men, men......

Har röjt några områden från sly  och där har det fullkomligt exploderat med gullvivor. Har planterat pärlhyacinter bland vivorna då jag tycker de "gifter" sig så fint.

Ha det gott!

Postat 2021-05-20 12:10 | Läst 882 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Trädgårdsbesök

Har inte sett ekorren under hela vintern, men härom dagen dök den plötsligt upp.

Hen höll till en stor del av dagen i gårdens lönn där den åt av de nyutslagna knopparna. Något jag inte sett förut!

Besöket var inte så populärt bland trädgårdens småfåglar och det var inte så svårt att förstå varför.

Under de sista åren har jag också haft besök av steglitsar och så även i år. De stannar under några dagar innan de försvinner.

Rödhaken kan jag njuta av hela sommarhalvåret.

Inte i min trädgård men precis utanför i gamla fårhagen syns tranorna tidiga morgnar. De lyfter snabbt när jag kommer ut för att gå morgonturen med hundarna, men ibland hinner jag med en bild.

Vid några tillfällen har jag stått öga mot öga med älg under turerna. Vet inte vem av oss som blir mest överraskad?

Vid vattendragen dyker fler och fler fåglar upp.

0

Och blommorna, blommorna.........

Ha det gott!

Postat 2021-05-17 09:45 | Läst 809 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Vårhälsning från Bergslagen

Det har varit en sendragen vår och snön och kylan har haft svårt att vika undan för värme och grönska.

Men som genom ett trollslag var våren här. Nu blev det lättare att ta sig ut i skog och mark och njuta av allt som våren bär med sig.

När snön försvann kom leveransen med ved inför nästa vinters kyla. Kastade ved i dagarna tre och nu är den inne under tak. Så skönt!

Nu ljuder nejden återigen av fågelsång, som fyller hjärtat med glädje. De första som kommer är sångsvanarna, ett tåligt släkte.

När det sedan blir dags att höra tranornas trumpetande slår hjärtat extraslag av glädje.

Ormvråk, Rödhake och Tofsvipa är också tidiga gäster.

Sedan denna blomsterprakt som gör mig rent av rusig!

Det blir väldigt sporadiska besök här på sidan och jag vet inte varför. Fotograferar regelbundet men trots all tid jag har nu som pensionär gör jag inte så mycket med mina bilder. Att skylla på Coronan och den nedstämdhet jag känt i perioder under denna tid är väl inte hela sanningen. Nåväl! Tittar in här emellanåt och njuter av fina bilder. Faktum är att näst intill allt jag lärt mig om fotografering har skett på denna sida.

Ha det gott och njut av vårens magik!

Postat 2021-05-15 10:20 | Läst 861 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 ... 26 Nästa