Betraktelser från livets stig

Klimatsmart

Det kommer mycket information från olika forskare om hur vårt klimat blir allt varmare och hur det påverkar vår flora och fauna. Den här sommaren verkar förstärka alla domedagsprofetior med värmerekord, översvämningar och bränder runt om vår planet. Vi kan alla bli mer medvetna om hur vi påverkar miljö och klimat och dra vårt strå till stacken. Många bäckar små....!

Själv fick jag för mig att skaffa en klimatsmart proteinkälla! Det blev två franska vädurshonor och en tanke på att så småningom införliva en kaninhane till den kommande kaninuppfödningen. Kaninkött skall vara det mest klimatsmarta köttet! Nu blir det inte alltid som man tänkt när barnbarnen får säga sitt!

Bara att inse att någon kaninuppfödning och slakt inte är att tänka på! Söta är de ju, både kaniner och barnbarn!

Oavsett! I värmen är det skönt med en sval plats för en stunds kontemplation!

Ha det fint därute!

Inlagt 2018-07-17 17:28 | Läst 835 ggr. | Permalink
Är du inte klok ! Äta kaniner. Jag håller med barnbarnen jag, Jag har tillfälligt två stycken på gräsmattan på min baksida. Det bästa dom vet är bananer och mariekex. Dom får lyxmiddag varje dag, men så har dom alla blivit ganska gamla också. Dom två inhysta just nu är ungefär 12, 13 år.
Förr var det vanligt med kaniner men det var nog mer att det var billigt. Min morfar hade kaniner precis som de flesta på den tiden men när det var dags att ta livet av dom var han lite blödig så någon granne fick sköta avlivningen. Jag har ätit kanin när jag ung och vad jag minns så var köttet liknande kyckling. Men jag kan minnas fel. Helst skulle jag avstå kött helt men det är svårt. Vi har ändå dragit ner på köttet till 1/4 av vad vi ätit förr.
Härliga och fina barnbarn och kaniner.
Sten
Svar från yka 2018-07-17 21:34
Får skylla på tillfällig sinnesförvirring! Nåja äter kött och kanin är gott, men de skall slaktas också. Jag fixar det inte och ingen annan i bekantskapskretsen, så barnbarnen får behålla dem som gosedjur och jag får finna mig i att vara kaninpassopp. Stämmer att kanin smakar som kyckling, fast bättre tycker jag. Skär också ned på kött och det blir mer av bönor, linser och fisk, men tycker om en god ekologisk köttbit då och då. Tack för din kommentar och ha det fint! Yvonne
Förstår dig fullkomligt. Har haft en sådan kaninuppfödning med många burar och barnen hjälpte till. Slakten gick inte bra, förfärligt att slå ihjäl en bekant med känt namn. Nä, det fick upphöra, en del såldes, en del behölls tills de självdog. Det är inget alternativ i dessa tider när maten finns i mängd i butikerna. Mysbilder fick du, och ett skäl för barnbarnen att komma.
Annat var det förr under krigsåren när min mor under sin barndom var tvungen att samla mat till alla kaninerna av rasen Belgisk jätte.
Svar från yka 2018-07-17 21:40
Kanin verkade vara en viktig del av kosten under Andra Världskriget. Min far har berättat att han födde upp kaniner och tjänade sig några extraslantar. Precis som du skriver är det mer jobb än man tror med kaninuppfödning och ibland skall en idé inte bli så mycket mer än så. Tack för din kommentar! Ha det bra! Yvonne
Tänk om dom rackarns kaninerna går där på gräsmattan och pruttar. Då går det väl åt helsike med klimatet... :-D
Svar från yka 2018-07-18 07:09
Ja är det inte det ena är det det andra, det där pruttandet är ett stort hot mot klimatet! Får minska kålgivan! Tack för din kommentar och ha en fin dag! Yvonne