Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Besök från Biskops Arnö

Så har man haft främmande från Biskops Arnö, Lasse Mellberg kom över i fredags och vi startade med en fika och lite käk tillsammans med Claes. Lasse är en av dessa eldsjälar som verkligen brinner för det fotografiska hantverket med betoning på mörkrum, olika etsnings-, gravyr-tekniker, gummitryck och olika ädelförfaranden. Som vanligt hade vi mycket att snacka om, så det blev en hel del pratande fram till strax efter fyra i morse då vi vek in årorna för några timmars sömn.

Det är lite trist att kunskapen om dessa gamla fina fotografiska och andra reproduktionstekniker är på väg att gå förlorad. Labb och grafikverkstäder läggs ned, så väl på skolorna som överallt annars i takt med att det mesta blir helt digitaliserat. Men kanske kan vi hoppas på en liten renässans eftersom de båda teknikerna kan korsbefrukta varandra på ett bra sätt, bland annat genom den fina möjligheten att göra digitala kontaktkopieringsnegativ och liknande.

Så en uppmaning i all enkelhet till alla som är intresserad, hör av er till Nordens Fotoskola så kanske det kommer att kunna köras en del kurser i dessa fina tekniker även i framtiden, för det vore tråkigt för alla om kunskapen går förlorad.

Inlagt 2013-06-29 21:16 | Läst 2945 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Fint Alf!
För mig var det mycket fint att äntligen komma att hälsa på dig. Kanske det finaste med fotosidan - inbjudan till att möta likasinnade. Samtal om fotografi och berättelsernas möljlighet. Att få dela med sig om erfarenheter och upptäcka nya berättare inom fotografins språk. För mig är det så vackert att få gå runt Reimorsholme och känna igen motiven från din blurb bok "efter midnatt", Hur mycket av vårt berättande släcks inte ut i det nya mainstreamade fotografiska berättandet. Våra samtal om här och nuet och inte det som kan bli. Mycket berikande och med din fina livskamrat Sally som gör sig påmind och ger oss än ännu mer närvaro till detta som kallas nuet, och inte evighet. Vi lever nu och här!! Fotografin är för mig ett " Märke" vi stannar upp och noterar här och nu. Det som varit finns är här och nu och ger oss kunskap att gå gå framåt.. Vad framåt nu betyder. För mig är fotografer " storytellers" och inte de som fakturerar mest. TAck Alf för ett stärkande, omtumlande möte...!! Och sedan att få upptäcka och lyssna på fantastiska musiker såsom Marcus Miller är ju en bonus, Collien Sallly var fin att få träffa, a piece of my heart..
Mvh
Lasse
Svar från alf109 2013-06-29 22:14
Ett fint möte Lasse, det får vi göra om. Jag får ta mig i kragen och ta mig ut till ön i sommar.
/Affe
Jag ska gå en kurs i gummitryck på Biskops Arnö om två veckor. Tror jag i alla fall. Jag har betalt kursavgiften för en månad sedan men inte fått någon bekräftelse på att jag fått en plats. Ska bli spännande, för jag har i mer än 35 år gått och lurat på gummitryck i kombination med gatufoto. /Hans
Svar från alf109 2013-07-04 22:32
Det blir säkert en givande upplevelse. Det är ju Lasse som håller i kursen. :)
-affe