Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Vi fotograferar på olika sätt

Närhet, deltagande, frånvarande, observerande några ord som ofta förekommer när man snackar om fotografi. Närhet vid fotografering kan betyda lite olika saker, dels det uppenbara att bilderna är tagna med en rent fysisk närhet. Men kanske vanligare att man anser sig se att bilderna är tagna med en psykisk närhet där det blir uppenbart att fotografen känt med och för de avbildade. Både McCullin och Salgado har ganska mycket av denna närhet i sina bilder tycker jag.

En fotograf som jag tycker har en mer frånvarande eller distanserad närvaro är Nachtwey, han plåtar ofta mycket nära rent fysiskt, så nära att han varit nära att stryka med flera gånger. Men för mig känns bilderna ofta distanserade som om de är tagna genom ett mentalt filter. Genom att fotografera analytiskt som om fotografen jobbade med stilleben av döda ting byggs det ofta upp en distans mot de avbildade tycker jag. För mig ger det intrycket av en fysisk närvaro men en psykisk frånvaro, givetvis är detta ett sätt att över huvud taget orka möta det han gör i sina bilder och orka med den anspänning som hans utsatthet medför.

De fotografer som jag gillar mest tar ofta bilder som är nära men objektivt observerande. Att fotografen mer konstaterar än tycker med sin kamera kan bli mycket starkt. Koudelka är kanske den nu verksamme fotograf som kommit längst med detta, i hans bilder finns sällan hjältar och skurkar men ofta förtvivlan där kanske alla är offer. Han visar genom sina bilder hur det är att vara människa tycker jag, vi drivs ofta omkring av händelser utanför vår kontroll. I Koudelkas bilder ser vi ofta meningslöshet, ibland i form av förtryck och diskriminering andra gånger i samhällsupplösning eller alienation. Men det finns sällan enkla lösningar, Koudelka sätter i stället fingret på något så fundamentalt som hur det är att vara människa. Och just detta gör honom ganska unik och kanske till en av de största humanisterna i fotografins historia.

Inlagt 2013-07-30 17:05 | Läst 2804 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det jag ofta saknat i foto-Sverige är personer som har något att säga om fotografi. De flesta har svårt att uttrycka något djupare om varför de gillar vissa bilder. Jag kommer själv ihåg hur svårt jag hade att uttrycka mig om bilder, att analysera vad jag såg och kände, även när jag fotograferat professionellt i ett antal år. Jag uppskattar verkligen att du har denna förmåga och att du bidrar till allmänbildningen.
Svar från alf109 2013-07-30 18:33
Tack ska du ha Magnus. :)
-affe
avslutad130917 2013-07-30 19:35
Magnus du har fel, det fins flera goda skribenter som skriver om fotografiet. Ovan nämnda, sen Marie Lundquist, Claes Gabrielson i Örebo, Mikcke Berg, Tommy Arvidson med flera. Tag och släp in dem på fotosidan så kommer ni att höja nivån och spännvidden något enormt.
froderberg 2013-07-30 19:50
Vad har jag fel om? Jag tycker att det gärna hade fått vara fler som skrev bra om fotografi på svenska och är tacksam för de få som finns.

Vi välkomnar gärna fler som skriver på Fotosidan.
avslutad130917 2013-07-30 20:10
Magnus ett sitta "Det jag ofta saknat i foto-Sverige är personer som har något att säga om fotografi". Låt dessa skriva i Tidningen så kommer den att lyfta. Mins Fyra Förläggares tidning Aktuell Fotografi, med kunniga skribenter. En blick utomlands så kryllar det av bra och intressanta tidningar som skriver om fotografiet. Släp in skribenter som har annat att säga än om fotografi som konstform.
froderberg 2013-07-30 20:21
Du missupfattade mig och jag uttryckte mig inte solklart. Även om det finns skribenter kan jag tycka att det borde funnits fler.

Jag ser gärna att fler skriver på Fotosidan.se. Tidningen kan vi däremot inte göra hur bred som helst. Det är ett klassiskt misstag. Då blir det för lite åt var och en. Tyvärr har vi inte kvar Proffsfoto, där hade det platsat bättre.
Jag önskar jag hade åtminstone hälften av din analysförmåga och att jag vore utrustad med i alla fall en tredjedel av din gåva att uttrycka sig precist.
Svar från alf109 2013-07-30 19:30
Tack ska du ha Per-Erik.
-affe