Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Utdelningen blir för det mesta ganska klen

En spontan blick från ett barn på bussen, det blev dagens bildskörd. Jag tog en massa andra också givetvis, men som för det mesta blir det inte så mycket att visa upp. Jag tror att för högt ställda förväntningar är väldigt vanligt när man börjar fotografera lite mer på allvar.

När man hållit på ett tag så inser man att man gjort ganska bra ifrån sig om man kommer hem med en eller ett par bilder som håller för den första urgallringen. När det sedan kommer till att samla ihop bilder över en längre tidsperiod skall man vara glad om man får ihop 20-30 bilder på ett år, och detta om man plåtar intensivt.

Visst kommer man att ha en massa bilder som är kul för egen del, bilder på polare, nära och kära osv. Men bilder som håller utanför den berörda kretsen blir det inte så många. För att inte låta sig nedslås är detta något som gäller i lika hög grad för proffsen, det som kanske främst skiljer proffset från den avancerade amatören är att proffset för det mesta inte visar upp en massa halvdana bilder.

Ett exempel: Robert Frank plåtade ca 28000 bilder till det som senare skulle bli runt 80 bilder i boken The Americans. Likadant är det med nästan alla, så att man inte kommer hem speciellt ofta med några mästerverk är inget att bli deppig över.

Det finns en skillnad mellan bloggbilder och böcker dock, och det är att man måste publicera betydligt fler bilder i bloggen om man vill ha ett flöde, om man inte struntar i bilder förstås. Men om man skriver en fotoblogg så måste man nog lägga upp lite bilder också, bara text är knappast något någon skulle orka tugga i sig i längden.

Men som sagt: 20-30 bilder per år om man har ett bra år, något att fundera över.

Inlagt 2013-08-16 02:26 | Läst 4502 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Alltså är det tur att man har en blogg att stoppa in en del bilder i ;). Eller för att vända på det: Jag siktar numera bara på bloggen, att producera och publicera enstaka bilder har jag inte längre något håg till. Ska man bara använda ord gäller det verkligen att vara intressant i dagens konkurrens och det hastiga konsumerandet av media, där det mesta sk vara färdigtuggat och inget att bita i.
Ansel Adams tyckte att tio bra bilder på ett år var en god skörd =)
Riktigt kul bild på ungen. Visst är det så att det inte blir så många bilder i hänga-på-väggen-klass per år. Jag brukar skilja mellan visningsbara bilder och fullträffar. När man har lite rutin så blir det nästan alltid något som går att visa. Och som yrkesfotograf så så är det ju det kravet man har på sig, att leverera ett gäng bilder av visningskvalitet.
Med ökad erfarenhet och kunskap kommer också kraven. I alla fall så länge lusten och intresset finns kvar. Utvecklingen är väl knappast linjär utan går i vågor upp och ner. Förhoppningsvis finns där ändå en trend som pekar uppåt, men man får ligga i för att hålla formen. Precis som i allt annat, fotografering är inget undantag. Självkritiken och distansen måste finnas där hela tiden. Man är sällan unik. Det du gör gör också väldigt många andra och har så gjort under lång tid. Likt förbaskat är det väldigt roligt :).

Jag gillar blickarna i bilden.


/Torbjörn
Intressant och tänkvärdläsning. Som visar på att foto likväl som allt annat kräver uthållighet och konstant utövning. Och att gallringen efteråt är lika viktig som fotograferingsögonblicket. Har du att välja bland blir det lättare att hitta guldkorn efteråt. Gäller att se till att behålla glädjen i själva fotograferandet då, inte bli deppig över den oftast mediokra skörden(för mig vill säga!)....tids nog hittas ett o annat korn värt att bevara
Fin bild, Alf! Snyggt ljus och bra svartvitt. Ja, 20-30 bilder får man vara nöjd med om man får ihop (under ett liv) om man plåtar intensivt.
Vad fint det är med bara en bild i bloggen! Jag gillar ju att se en bild i taget. Tycker liksom att det både höjer upp den bilden, inger respekt och får mig att stanna upp och SE.

Själv så tycker jag att jag får två riktiga toppbilder per år ungefär. Medan mängden visningsbara är betydligt fler, hundratals. Och så finns det ett gäng bilder som ligger däremellan.

En annan historia är att det ibland kan ta lång tid för att se vilka som är de allra bästa bilderna. i alla fall för mig.

//Mats
http://matslindfors.blogspot.se/
Tack ska ni ha för era kommentarer. :)
-affe