Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. En blomma i ett fönster

Jag tar ofta bilder bara för att jag vill se hur det blir på bild. Gillar kort skärpedjup och reflexer ibland och ofta blir dessa bilder snyggare än verkligheten tycker jag. Jag är ju ingen blom-/macro-fotograf direkt, men förstår att man lätt kan fångas av detta.

Annars har jag en annan förebild när det gäller ”drömska blommor” och liknande och det är Josef Sudek. Sudek (1896 – 1976) var verksam främst i Prag och är kanske mest känd för sina bilder därifrån. Han var en sann ljusets mästare som ofta kånkade runt på sin otympliga storformatsutrustning på Prags gator när han inte fotograferade i och runt sin lilla studio.

Detta var en bedrift i sig själv med tanke på att han var enarmad efter en krigsskada från första världskriget. Så ett tips till alla som inte gjort det redan: Kolla upp Josef Sudek ”Poeten av Prag”, en sann mästare som det inte funnits så många av i fotografins korta historia.

Inlagt 2013-08-28 01:23 | Läst 2979 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Kollade för ett tag sedan på Imogen Cunninghams utställning i Kulturhuset och gillade mycket av det jag såg. Hon har tagit några mycket fina, och sensuella, blombilder i svartvitt. Gillar också din mycket koncentrerade bild på blomman i fönstret. Fina strukturer, som kanske inte alltid är så tydliga i en färgbild.

/Torbjörn
Svar från alf109 2013-08-28 16:26
Tack ska du ha Torbjörn.
Imogen Cunningham på kulturhuset är en fantastiskt fin utställning som jag skall passa på att se en gång till innan den försvinner.
-affe
Du har samma inställning som Garry Winogrand :)

Fin bild.
Svar från alf109 2013-08-28 16:28
Jo det var nog hans citat som låg och skavde i bakhuvudet. Men jag tror i och för sig att ganska många som gillar att fotografera har den inställningen. :)
-affe
Jag tänkte också på Winogrand, salig i åminnelse. Om han nu plåtade för att se hur det blir på bild, kan man undra varför han lämnade tusentals rullar oframkallade. Han kanske var som en gammal japansk bågskyttemästare. De hade tränat och skjutit så mycket att till slut behövde de ingen båge. De kunde göra alltihop mentalt, inne i huvudet.

Vi moderna digitalfotografer kan se direkt hur det blir på bild. Medan vi kollar displayen missar vi nästa bild. Själv märker jag, efter att ett bra tag enbart använt M9 med korta objektiv (28, 35, 50) att jag oftast struntar i att kolla. Jag litar på processen och går vidare.

Winogrand, Sudek, Cunningham. Enkel smak, man nöjer sig med det bästa.