Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Ibland går det trögt

Det är svårt att hitta inspirationen ibland. Jag har varit inne i en period där jag inte tycker att fotograferandet varit intressant. Att fotografera är att berätta och ibland har man inte så mycket att säga. Jag tycker också (för stunden i alla fall) att det är svårt att nå hela vägen med fotografi om man vill berätta.

Men på tal om berättare hittade jag denna fina film med Josef Koudelka där han berättar om sin stora bok och utställning Gypsies, ett av de finaste fotoreportage som gjorts enligt mig. Att vara angelägen med sina bilder är svårt och det kräver stora uppoffringar som de flesta av oss inte är beredda att göra.

Det gäller inte bara att ha ämnen, som Sune Jonsson sa, utan man måste också vara helt inne i sina ämnen om bilderna skall få ett djup som gör dem trovärdiga. För mig handlar fotografi till stor del just om trovärdighet, att göra snabba nedslag likt en turist i olika ämnen funkar inte. Jag tycker tyvärr att fotografin mer och mer går åt det hållet, snabbvisiter i olika verkligheter där fotografen inte själv är delaktig.

Därför är det både nyttigt och befriande att se och höra en sådan som Josef Koudelka, en som tar ämnena på allvar och är beredd att betala priset för att få sina historier berättade.

Nog om detta, det kommer nog en islossning för det egna plåtandet också så småningom, det brukar det göra, även om ambitionen och förmågan knappast kommer att räcka Koudelka till knävecken.

Inlagt 2013-11-26 04:04 | Läst 2775 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Med den ambitionsnivån du har är det nog helt naturligt att det ibland känns trögt. Anders Petersen pratar en del om att man inte kan plåta jämnt utan måste ha pauser mellan sina fotoperioder.
Själv har jag haft en paus från fotograferandet i några månader av anledningen som du beskriver. Men nu känner jag hur suget kommer tillbaka igen. Det gör det alltid, har jag märkt. Så när den där svackan kommer kan man lika gärna coola ner sig och passa på att göra annat.