Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Kris i Europa

Så här i årets sista dagar kan jag inte undvika att tänka på utvecklingen i Sydeuropa. Nu är det uppenbart att många ekonomier hänger på fallrepet och konsekvenserna är förskräckande. Fascism och extremnationalism vädrar morgonluft på ett sätt som borde få de flesta att drömma mardrömmar.

Framför allt från EU som man utropade som det stora fredsprojektet är det pinsamt tyst. I Spanien inför man lagar som inskränker människans rätt att protestera som för tankarna till Franco. I Grekland frodas fascismen som en direkt följd av de påtvingade svångremmarna från EU, ECB och IMF.

Visst har Grekland delvis sig själva att skylla för sina ruttna finanser, men fastlåsning vid euron och påtvingade nedskärningar från en redan usel nivå gör inte det hela bättre. Dessutom är det ju en hel del som tjänar feta pengar på att hålla Grekland under förmyndarskap på fattighuset, alla dem som gladeligen lånat ut till räntor landet inte kommer att klara till exempel.

Men hur var det nu med fredsprojektet EU? Om EU skall leva upp till namnet borde det första man gjorde vara att skriva ned eller helt skriva av lånen till dessa skuldtyngda stater, och sedan borde man koppla loss dem från euron. Facit för vad som är på god väg att hända finns för övrigt hos den största förespråkaren för svångrem och piska, Tyskland.

Man bedriver en liknande utpressningspolitik mot folk i hopplöshet som man själv utsattes för efter första världskriget och som banade väg för Hitler och nazismen, och det vet vi ju hur detta slutade. Det som idag effektivt dödar alla tendenser till återhämtning i de krisande ekonomierna är kombinationen av svångremspolitik, fastlåst valuta, otyglade banker och (delvis till följd av detta) ekonomier i recession för att inte till och med kalla det depression.

Visst skulle de nödvändiga stegen innebära att långivarna, alltså de bättre bemedlade, skulle få ta en stor del av smällen. Men å andra sidan är det också dem som dels håvat in vinsterna av högräntelånen och dels varit med och sett till att Sydeuropa hamnat i det politiska moras det nu befinner sig i, så kanske kan man tycka att det inte är mer än rätt om de får betala en del. Dessutom kan det knappast varit någon hemlighet för alla de ekonomer och sakkunniga vilket skick de olika ekonomierna i verkligheten befann sig i när de en gång släpptes in i EMU. Och även om det skulle bli dyrt, vilket det blir, så undrar jag hur alternativen ser ut?

Men som vanligt passade man på att roffa åt sig så länge festen varade för att sedan skicka notan till vanligt folk, precis som det brukar gå till alltså. Man kanske inte hade i bakhuvudet att man håller på att skapa en situation liknande Tyskland på 20-30 talen i Sydeuropa? Vi får hoppas att man inte var fullt så syniska. En ödets ironi är att ekonomerna, alltså ekonomins prästerskap, nästan mangrant lämnat de idéer som EU-politiker håller fast vid då dessa visat sig felaktiga gång på gång. Synd att politiker har sådan tröghet att ta till sig av ekonomernas lärdomar.

Inlagt 2013-12-26 05:36 | Läst 2914 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Bra o förståelig beskrivning av det ekonomiska o sociala kaos som ju redan visar sig, men dessutom troligen kommer att växa under kommande år. Det är en skrämmande o farlig utveckling som det inte finnas en verklig ambition att lösa, man kommer inte ur kriser genom ständiga nerdagningar o massarbetslöshet. LO
Svar från alf109 2013-12-26 19:18
Nej, den politiska oviljan och det styvnackade i att inte kunna erkänna begångna misstag underlättar inte direkt.
-affe
Det fanns skäl till att jag hörde till den halvan av svenska folket som sade nej till unionen! Det lyckades nu inte ( på grund av brott mot vallagen från ja-sidan).
Det lyckades i alla fall att stanna utanför Euron - vilken fantastisk tur!
Svar från alf109 2013-12-26 19:18
Det var tur att vi inte äntrade detta gigantiska experiment.
-affe
Hej!

Om skattemoralen i Grekland hade varit som i Norden så hade de aldrig hamnat i detta läge.
Jag ser inget konstigt med att det finns en överstatlig "kronofogde".

Finland som var oklok nog att gå med i Eurozonen är ändå kloka nog att begära pant för fortsatt understöd; och för en gång skull är Sverige inte borgenär (som politikerna ville).

Ha en god fortsättning.
Johan
Svar från alf109 2013-12-26 19:23
Självklart är det så att om skattemoralen, eller snarare skattekulturen varit densamma över hela unionen hade inte heller problemen varit så stora. Men dessa skillnader borde ju knappast varit någon överraskning ens när de olika länderna sökte inträde. Dessutom visade ju de båda hörnpelarna frankrike och tyskland att de själva sket i reglerna de själva satt upp genom att tillåta större underskott i sina egna finanser än vad som var godkänt när de ansåg sig behöva det.
Hej, alla har vi nog en känsla av vad som är rätt och fel. Vad som är rättvisa och orättvisa. Tyvärr är både dumhet och girighet en starkare makt som ingen vishet rår på trots flera försök. Ha de!
Svar från alf109 2013-12-26 19:16
Jo så är det tyvärr.
-affe
Jag har ofta reagerat på dessa långa och mycket känslomässiga inlägg och kommentarer. Egentligen hör de inte upp här på bloggen, eller vad? När de utvecklas så här som diskussionerna bör dom  fortsätta på "Forum"?

Klippet från FS regler:
Vill du diskutera saker så använder Fotosidan.se:s forum för sådant. Bloggar eller blogginlägg som används mer som politiskt verktyg eller för att agitera för sin sak är också regelbrott.

Med en venlig mening.
Erik/DK
PS: Det kan lätt leda till oönskad split och fientlighet.
Svar från alf109 2013-12-27 16:28
Jag kommer att fortsätta att skriva om sådant jag uppfattar som angeläget och inte handlar om fotografi lite då och då. Jag kollade om detta var ok med redaktionen tidigare eftersom alternativet för min del är att sluta blogga på fotosidan och flytta min blogg någon annan stans. Personligen tycker jag också att det skulle vara ganska tråkigt om alla bloggar bara handlade om vardagligheter typ, detta åt jag till frukost, sedan gick jag ut med hunden och på kvällen tittade jag på tv och här är mina senaste bilder föreställande detta.

När det gäller att agitera för en politisk uppfattning så handlar det nog också om hur känslig man är som läsare. Det är ganska svårt att ge uttryck för åsikter utan att dessa kan uppfattas som politiska. Men för mig handlar agiterande mer om att försöka övertyga andra om vad de skall tycka och det anser jag inte att jag håller på med.
Jon Anders Klockar 2013-12-27 17:34
Du har helt rätt Alf. Bloggen här på FS skall inte bara handla om vardagligheter.
Ha det bra!
Jon Anders
Erik Madsen 2013-12-28 13:30
Hej Alf.
Det är inte din rätt att blogga om vad du vill, när jag reagera på. Jag är en frekvent läsare av din blogg och jag tycker att du skriver bra och varierad. Jag tycker också att det är bra att du skriver om viktiga saker.
Men det är de långa diskussioner som närmar kivas som jag står av. Och det skulle kunna leda till fientlighet. Inte ditt fel.
Med många vänliga hälsningar.
Och hoppas på fortsätta bloggeri från dig.
Erik / DK
Svar från alf109 2013-12-28 19:08
Lite svårt att göra så mycket åt, alternativet är att inte svara på kommentarerna men då får man på skallen för det i stället. Men jag tror att de flesta är vuxna nog till att kunna ha olika åsikter utan att det blir osämja även om debattklimatet kan låta lite hårt ibland.