Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Stanna upp och sluta fly

Att försöka göra bokslut och gå vidare är inte så lätt, när ens livsföring av olika anledningar blivit en del av en själva kan det vara ganska knepigt. När man lyssnar på olika självutnämnda livsåskådningsgurus låter det alltid så enkelt. Bestäm dig för vad du verkligen vill göra och gör det! Detta är dock förenat med vissa svårigheter för de flesta, råden har ofta ungefär samma värde som att påstå att det är bättre att vara lycklig än olycklig.

Jag skulle tro att ganska få motsätter sig detta påstående, och vore det så enkelt skulle nog knappast någon välja annorlunda. Funderar lite över detta med alla olika typer av gör om mig program och alla skriverier på samma tema i tidningar. Ofta är det någon flåshurtig människa som tycks gå på uppåttjack som talar om för världen hur de skall bli lyckliga.

Ofta kopplas denna lycka till det ytliga och till ett förnekande av livets realiteter. Det handlar om hur man skall bli framgångsrik i så väl arbete som relationer, lyckligast är den som har förverkligat drömmen om alla prylar, är attraktiv till sitt utseende och som utstrålar självsäkerhet som andra ser upp till beroende av detta.

Helst skall det också finnas snabbkurer för allt: känner du dig inte tillfreds? Gå ned tio kilo på tre veckor! Inte gladare ändå? Bygg om köket för 100 000! Känns det tomt i alla fall? Gör en vinprovningsresa! Inte bättre? Berätta för alla vännerna om vikten, köket och vinprovningen! Och så verkar det rulla på, synonymt för många av tipsen är att de dels riktar in sig på ytan och dels att de kostar en massa pengar.

Jag tror att det mesta av tidens mantra är rent nys och har som syfte att distansera sig från livets realiteter. Realiteten är att vi alla en dag blir tvungna att lämna och att vi knappast får förmånen (eller skammen) att höra vårt eget eftermäle. Jag är övertygad om att den enda sanna lyckan kommer av att lära sig acceptera denna realitet och med denna insikt ständigt i huvudet ändå kunna leva förnöjsamt. Livet handlar inte så mycket om kickar och prylar utan om acceptans här och nu.

Hur kopplar jag allt detta till mitt plåtande? Jo fotograferandet har varit en metod för mig att finna glädje i stillsam ensamhet med mina tankar, jag trivs inte alltid med sakernas tillstånd givetvis. Men jag är inte längre obekväm med mina egna tankar i ensamhet vilket medfört att jag inte behöver försöka fly från livet, och det tycker jag är en bit på vägen. För det är så jag ser mycket av de olika livsstilsidealen som trummas ut, ett försök till flykt från livets realiteter.

Inlagt 2014-01-27 11:59 | Läst 3536 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Verklighetsflykten leder inte till något gott. Vi måste acceptera livet som det är. Det är en bra väg till ett hyggligt liv.
Ha det bra med hunden Sally!
Jon Anders
De flesta gör-om-mig-koncepten går ju ut på att man inte duger. Man är för tjock eller för smal, äter fel mat, tränar för lite (aldrig för ofta?), bär fel kläder, går på el ställen, lyssnar på fel musik etc, etc. För många tar det nästan ett helt liv att "hamna rätt", att inte bry sig om de som vill tjäna pengar på din osäkerhet. På vägen har man missat det väsentliga i livet. Det är en skön känsla när man väl kommit dit och återtagit makten över sig själv och kan för sig själv, och andra, säga att man duger.
Du har så rätt Alf och jag förfasas ibland över vad folk håller på med. Dessutom mest för att vara andra till lags som det verkar, eller för att fly verkligheten. Verklighetsflykt behöver vi alla någon gång men bara i små doser annars tappar vi fotfästet. Fin nattbild som utstrålar lugn och stillhet.
Kloka ord Alf med dito trevlig bild.
Hälsn//Rolf
Hej Affe Hur Ska man bli lycklig? Köpa en biljett för trehundra spänn där Kay Pollak berättar hur bra och unik du är..?........
Kloka ord Affe Det är minsann inte så lätt, och de som babblar mest mår i regel inte särskilt bra.
Men det finns faktiskt folk som mår jäkligt bra. Men jag vill inte byta med dem. Du förstår säkert vad jag menar, PS. Det,syns rätt tydligt i deras bilder.
/ Bengt
Du är det på spåren!

Kan ju kort berätta varför det är så ytligt.
Människan lever efter enbart två saker, rädsla och begär!
Det är dom två absolut mest grundläggande djuriska instinkter som alla djur föds med.
Problemet är att reklam och media och allt i denna värld utnyttjar just dessa två för att styra oss. Och då vi inte kommit längre i utveckling som ras så betyder det att vi inte kan skilja på vad som är bra för oss på riktigt och vad som lurats i oss av vår omvärld.
Det är dessutom dessa två överlevnadsinstinkter som skapar den vi mot dom attityd som ligger bakom alla former av fördomar, hat, våld, rasism, krig, och allmän likgiltighet mot andra.
Rädslan har helt tagit över och för att dränka den och finna lyckan så ägnar vi oss åt våra begär så det står härliga till.
Problemet med allt detta är att de tillhör alla samma sak, kroppen!
Människan består av tre saker:
Kroppen
Energin
Jaget

Vi använder bara en av dom! Och blandar ihop den med dom andra.
Vi tror tankar är jaget, vi tror muskler är energi.
Vi tror lycka kommer ifrån vad vår kropp har för sig.
Allt påhittat av vårt ständiga tänkande som är påverkat av tolkningarna av informationen den har samlat på sig genom åren, för att undgå rädslan för faror och finna begären.

Problemet är att det inte finns något att vara rädd för!
Och de begär vi är följer har i grund och botten inte med lycka att göra, utan är ju rena överlevnadsinstinkter och det enda dom gör är ge oss ett tillfälligt påslag av dopamin, för att belöna kroppen och lära den ett positivt beteende.
Detta är perfekt för djur som flyr rovdjur och letar mat, inte lika bra för en modern människa som fastnar i ett evigt beroende utan att veta varför.

Vägen till lycka handlar, precis som du skriver, att sluta styras av dessa två instinkter!
Att sluta leva i sin kropp och börja uppleva i det riktiga jagets symbios med kroppen och energin som driver allt!
Att uppleva potentialen människan har försummat i jakten på och flykten ifrån kroppsliga rädslor och begär!

Alla djur har något som gör just dom unika, elefanter har snablar, fåglar har vingar, mullvadar har tassar att gräva ned, människan har medvetande!
Skillnaden är att elefanten använder sin snabel!
När ska vi, som ras inte bara som några få enskilda individer, börja använda vår?!

För oss enskilda individer så finns det många olika väger att gå för att finna lycka.
Men de leder alla till samma plats!
Hej. Den som har mest grejer när han dör, har vunnit!

Ha de.
Här och nu. Det är ju faktiskt det enda som existerar.
Min kamera har hjälpt mej enormt mycket med att stanna upp och vara i stunden, med objektet för min nyfikenhet och mitt utforskande. Den har öppnat världar - och gett mej värderingar - som jag annars skulle ha rusat förbi utan att se.
Tack för en fin text illustrerad med en vacker bild.
// Eva
Nu visar du igen att du är en klok människa. Vishet är en stor gåva. Bättre börda bär ingen med sig än mycket mannavett.
Du har rätt! Att söka fotomotiv och att jobba med bilder är en bra "medicin" för själen!
Ha det bra!
/Wolfgang
Lycka är ett kortvarigt tillstånd, då skall man njuta så mycket det går! Där emellan kan olycka komma, det får man gå igenom. Men oftast har man det ganska bra och det skall man uppskatta, även om tankar om hur man skall uppnå lycka igen gnager. Det gör så när man har det rätt så bra. Det är ok.
Mina nyårslöften hara tidigare år varit att försöka leva så jag inte dör under året. Men nu har jag sålt mina motorcyklar och köpt en hund istället så ny har jag bytt nyårslöftet till att vara glad och lycklig varje dag. Det har gått bra hittills.
Jag har ju blivit så gammal att det inte längre är så viktigt att göra en massa saker - det räcker med att bara vara.
Så: Inte göra bara vara är mitt mantra.
Fin bild, Alf.
Tack ska ni ha.
-affe