Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Valår och fotoutställningar

Det är ju valår, vilket knappast undgått någon, själv tänker jag försöka hålla mig utanför debatten. Jag orkar inte längre kubbas med alla som har en annan uppfattning. Politik är att vilja sade någon, och skatter handlar om utjämning av klyftor. Man kan ha olika uppfattning om detta men för egen del tror jag att valet kommer att handla om omsorgen, vården och skolan i hög utsträckning.

Och om nu utrymme ges tror jag att det skulle vara en fin idé att fördela detta bland de som har minst, det finns många skäl till detta. Det fiffiga är att när folk med små resurser får lite mer i plånboken brukar detta gå till konsumtion och inte till ackumulation, med andra ord hjälper det även till att hålla hjulen rullande.

På den fotografiska fronten såg jag att Moderna Malmö startar en stor utställning ”Ett sätt att leva, svensk fotografi från Christer Strömholm till idag”. Säkert en fin utställning och jag har inga synpunkter på fotograferna som ingår, däremot saknas ett självklart namn? Men han är ju inte heller representerad i Modernas samlingar av någon outgrundlig anledning, även Arbetets Museum har medvetet valt bort fotografen i fråga år efter år. För mig är detta ett mysterium som nästan för tankarna till mobbning.

Att det övriga fotografkollektivet inte ryter till är beklagligt, om än inte direkt förvånande. De gillar ofta att visa upp orättvisor och oförrätter när det gäller andra men när problemen börjar närma sig dem själva är det lättare att slå ned blicken och titta åt ett annat håll.

Jag är själv uppvuxen i arbetarklass, och det handlar om solidaritet och att faktiskt stå upp för varandra. Jag efterlyser lite av detta även när det gäller fotografkollektivet: med vilken trovärdighet kan vi annars möta deras bilder?

Inlagt 2014-01-30 18:25 | Läst 2642 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Fin bild! Är det Jean Hermansson du menar? Hälsn, LO
Svar från alf109 2014-01-30 18:31
Nej, Jean Hermanson gick ju bort 2012, det var snarare Micke Berg jag tänkte på.
Dubbelolle 2014-01-30 18:37
Ju jag vet, men även bortgångna fotografers bilder kan väl vara med. LO
Svar från alf109 2014-01-30 18:40
Självklar skulle Jean Hermanson platsa på utställningen, men som sagt det var inte honom jag syftade på i texten.
Dubbelolle 2014-01-30 19:31
Då var ditt första svar lite konstigt? LO
Gick in på Moderna Malmö och tittade på de fotografer som var representerade på utställningen. Höll själv på med bild när dessa uppräknade namn var insprationsskällor och de man kollade in och följde nogrannt. Ett självklart namn för mig var Micke Berg. Om utställning skall vara en återblick så saknas verkligen Micke oavsätt vad man tycker om hans bilder. Det är ju som man skulle skriva om svensk landslagsfotboll under 90-talet och glömma nämna Anders Limpar.
Anders F-M
Ralph Nykvist är inte heller med. Utställningen saknar säkert en hel del duktiga fotografer, men man kan ju inte ha med alla.
Svar från alf109 2014-01-31 18:29
Det finns en massa duktiga fotografer men det är inte riktigt detta den här diskussionen handlar om.
Johan Pihl 2014-01-31 18:35
Vad handlar diskussionen om då?
Svar från alf109 2014-01-31 18:56
Om du tar del av infon för utställningen och utställningsdeltagarna ser du att i stort sett hela kretsen runt chr är representerade, det är detta min diskussion handlar om.
Johan Pihl 2014-02-01 12:06
Långt ifrån hela kretsen, endast några få utvalda.
Svar från alf109 2014-02-01 14:19
Du får givetvis ha dina synpunkter, detta är i alla fall mitt försök till att förklara mina. Om du inte köper detta är det inte så mycket jag kan göra.
Jag saknar också Mickes namn med tanke på den inriktning som utställningen verkar ha. Tycker Berg är ett unikum inom svensk nutidsfotografi. Hans humanistiska bilder har gjort stort intryck på mig. Samtidigt är han den fotograf i Sverige som skriver bäst om fotografi, utan konkurrens, enligt mig. Utgår en utställning från Strömholm känns han given.