Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Svartvitt, det är viktigt att det blir rätt

Jag såg att det var diskussion om svartvitt nu igen, och då främst hur man åstadkommer svartvitt från digitalkameran. Egentligen tycker jag i korthet att det enda som betyder något är att man själv är nöjd med sina svartvita bilder, är man det finns inte så mycket att snacka om tycker jag. Man skall ha klart för sig att detta med hur det svartvita ser ut är olika viktigt för olika fotografer. För en del blir det som de vill ha det genom att de plåtar jpg och svartvitt direkt i kameran, andra vill ha bättre kontroll över hur bilderna blir.

Det är egentligen samma sak inom den analoga fotografin, en del plåtar med vilken film som helst och framkallar lite hur som helst med vad som helst och är nöjda med det. Andra, liksom mig själv, är ganska noga med filmval och framkallare för att få gråskalorna och kontrasten att se ut som vi vill.

Tillhör man den första kategorin funkar jpg och svartvitt direkt ur kameran säkert bra, det är ju lite som man alltid gjort. Om man tillhör den andra kategorin vill man däremot givetvis styra sina gråskalor på samma sätt som i den analoga världen.

En del vill förenkla diskussionen till att handla om korn eller inte? För mig har detta aldrig varit den stora frågan, jag plåtar ju även analogt med större format och där blir det inte heller något korn som syns.

Den främsta anledningen för mig att använda en plugg som silver efex till exempel är istället att få gråskalor, och hur olika färger tecknas in i dessa som jag vill ha det, men även kontrasten i främst mellantoner är viktig för mig. Det fiffiga med en plugg som silver efex är att jobbet redan är gjort till stor del och till en nivå som jag själv eller någon annan skulle ha svårt att nå i Photoshop.

Alltså konverterar jag inte mina bilder i silver efex av nostalgiska skäl, utan just för att jag har ganska klart för mig hur jag vill att det skall se ut. Samma mekanismer ligger bakom detta som när jag testar ut olika filmer i olika framkallare till exempel, jag söker ett speciellt uttryck helt enkelt.

För andra är inte detta viktigt, och det har jag inga problem med. Min förhoppning är att mitt synsätt inte heller skall vara ett problem för dem som tycker att det blir som de vill ha det när de plåtar jpg och svartvitt direkt i kameran. Men jag misstänker att de inte alltid är så nöjda med sakernas tillstånd, varför annars älta detta i all oändlighet?

Inlagt 2014-02-25 04:00 | Läst 3203 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Det finns förstås inga rätt eller fel i detta. Jag använder Silver Efex för att jag tycker det blir bäst resultat så, och tycker för det mesta det blir trist när man låter kameran konvertera. De som gillar resultatet direkt från kameran får förstås göra det, och jag får förstås tycka som jag gör :)
Men hur funkar Silver efex? Är det bara för att konvertera Raw-filer till svartvita Jpeg-filer, eller går det att göra fina svartvita filer av Jpeg-filer där också? Jag har aldrig provat programmet, och har nog inte resurserna som krävs i min dator för att installera det. Antar att det krävs ett 64 bitars OS i datorn för det?
Anders F. Eriksson 2014-02-25 20:29
Silver Efex är en plugin till Lightroom, Photoshop (inklusive Elements) och Aperture. Den fungerar nog med jpegfiler också (fast jag har inte testat), Du måste förstås ha något av de programmen för att det ska fungera, men 64-bitars behövs inte.
Dubbelolle 2014-02-25 20:40
Det funkar perfekt med Jpeg, jag har Effex tillsammans med ett gammalt Photoshop CS2, funkar perfekt, LO
Anders F. Eriksson 2014-02-25 20:55
Enligt systemkraven krävs CS4 (eller nyare), men det betyder nog bara att man inte får någon support om man har en äldre version.
Johan Pihl 2014-02-26 10:59
Tack för infon, Anders och Lars Olov. Jag får ta och skaffa mig en nyare version av PS, kör en gammal 6.0. Ska försöka hitta en CS2 eller nyare. Silver Efex verkar vara ett riktigt bra program.
Tack Alf. Kändes skönt att läsa detta, att det är olika mycket viktigt för olika individer.Och att dessa diskussioner tas om och om och om igen...men det kanske är så det är...bara att gilla läget liksom.
Ibland undrar jag om folk som målar har lika mycket tyckande om sina redskap och sin hantering. Förmodligen har de det, fast jag vet inte om det.
När du gillar ditt /hantverk/din hobby ja då blir dessa diskussioner kanske viktiga. Även om det som sägs är samma sak om och om och om igen :)

Jag tänker att det som gäller är : Live and let live.
Själv gillar jag att efterbehandla mina bilder, det är som en lättmeditation.
Gillar att mörka ner och ljusa upp partier, fara med penslarna över bilden...
Om någon annan vill ha det färdigt i kameran, bless him/her for that
syntax 2014-02-25 13:43
" Ibland undrar jag om folk som målar har lika mycket tyckande om sina redskap och sin hantering" - Jag tror inte det Annelie. När målningen hänger på väggen är det ingen som snackar om de penslar som kom till användning, och vilket märke det var på paletten. Så borde det vara även inom fotografin. När bilden väl ligger på bordet - då är det den som gäller!
Anders F. Eriksson 2014-02-25 20:33
Under själva målandet är det säkert så att målarna har sina favoriter bland penslar och färger. Det finns ju också en väldans många olika metoder vad gäller målning, och de diskuteras ju också när tavlorna väl är kvara (är akvarell bättre än olja t.ex.).
Nils Bergqvist 2014-02-25 21:23
Det diskuteras mer än vi tror om penslar, färger, knivar, penselföringstekniker och annat konstnärer sinsemellan. I höstas när min bror hade vernissage diskuterade han och en kollega olika hand/armrörelser för att få den rätta känslan i målningen. Jag stod bredvid som en fåne och lyssnade. Vi som inte begiper oss på det här, tittar mest på bilderna och njuter. De som inte begriper sig på alla dessa metoder och tekniker att få den rätta känslan och det eftersträvade stuket i fotografier, står nog lika menlösa bredvid när sånt här diskuteras och ältas bland fotografer.
Anders F. Eriksson 2014-02-25 21:34
Så är det definitivt. Jag lägger upp många bilder i en Facebookgrupp för Uppsalabor (både nuvarande och tidigare), och tekniksnack är det få som är intresserade av - de flesta vill se bilder och bryr sig inte ett skvatt om hur de är gjorda, om de är manipulerade eller ens vem som tagit bilden :)
Annelie Worgard 2014-02-25 21:56
Jag är inte så förvånad av att höra vad ni säger....misstänkte att det kunde vara så, att det handlar om ett kärt intresse o då blir detaljer viktiga. Helt naturligt förmodligen, fast ibland blir iaf jag litt trött.
Vi är väl som ett sånt där superstort konstnärskollektiv här på FS...å i såmna bråkar man alltid om detaljer...det vet mina fördomar bestämt att det är så :)
Anders F. Eriksson 2014-02-25 22:05
Inte ett dugg konstigt. Hade vi inte inte varit det minsta intresserade av teknik hade vi nog aldrig hamnat på fotosidan (eller åtminstone inte blivit kvar här). Det är ju som mycket enklare att prata teknik än bild :)
Tack ska ni ha för era kommentarer.
-affe