Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Att använda extremare bildbehandling för att nå sitt uttryck

Ibland kan man mer söka en känsla i bilden än en ren avbildning. Dagens tekniker erbjuder ju mängder av möjligheter att försöka finna denna känsla. Inget nytt egentligen, tidigare höll man på med en mängd kopieringstekniker som till exempel smörpapper, nylonstrumpor, solarisation, sandwich osv. Det nya är nog mesta att verktygen förfinats och att handhavandet blivit enklare. Det kommer dock alltid att bli en balansgång mellan effektsökeri och uttryck, inget nytt i det heller.

Hur som helst, så länge man inte håller på med journalistiska arbeten behöver man inte alltid hymla med bildbehandlingen tycker jag. Och så länge som man inte pysslar med montage, som kan vara bra i sig, så handlar det ju om att förstärka det man vill säga med sina bilder.

Den här bilden till exempel är ju ganska, i mina mått, extremt bildbehandlad. Ändå förmedlar den känslan jag hade inför motivet på ett sannare sätt än en rak bild. Som sagt, det är och har alltid varit en balansgång likaväl som tycke och smak, vi gör som vi vill med våra bilder så länge vi inte hymlar med det.

Inlagt 2014-10-17 01:56 | Läst 1386 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Kloka ord Affe. För övrigt så tycker jag mig se en trend även bland yrkesfotografer på våra stora dagstidningar att dra i spakarna, även om dom pratar tyst om det.

mvh Tommy
Svar från alf109 2014-10-17 18:16
Tack ska du ha Tommy.
-affe
Underbart att få genom dina bilder uppleva sådana charmiga smultronställen i storstaden! Jag blir väldigt nyfiken på var denna exotiska plats ligger…..
Att bilden är förstärkt med hjälp av olika substitut hade jag inte en tanke på. Kanske att du rentav har komponerat ihop denna plats? Huvudsaken är väl att du får till det så att det passar din egen smak.
ps: hoppas du kan berätta mer om smörpapper, nylonstrumpor, solarisation, sandwich o d
hälsningar, Marie
Svar från alf109 2014-10-17 18:18
Tack ska du ha Marie.
Platsen ligger vid stranden under Liljeholmsbron vid Hornstull.
-affe
Hej Affe . Mig tilltalar det inte. Jag tycker texten (Loopen) och övrigt ser ser lite ut som tecknat.
Typ Janne Lööf. Som i sig är en mästare, och dessutom bra saxofonist. Men här passar det inte tycker jag. Jag föredrar din vanliga sparsmakade försiktighet i dina fina bilder.
/ Bengt
Svar från alf109 2014-10-17 18:25
Hej Bengt!
Bilden är faktiskt mycket mindre dragen i än vad den förefaller, texten ser ut precis så i verkligheten som den gör i bilden och hela miljön ser lite surrealistisk ut med sina bambustaket, text och banderoller. I stort sett har jag bara jobbat med kontrasterna och vinjetterat en del.
-affe
bassa 2014-10-18 17:36
Ja ha där rser man.. Hur mkan kan luras. Men du förstår säkert vad jag menar.
Ha det bra
/ Bengt
Svar från alf109 2014-10-18 21:02
Jodå Bengt, men, som sagt, just att miljön ser surrealistisk ut i sig med träd, brofäste, bambu, banderoll, stängsel, båtkapell och kranen i bakgrunden var nog det som gjorde att jag tog bilden i första hand. :)
-affe
För att säga min enkla åsikt: Det här tycker jag är uttryck, inte effektsökeri.
Svar från alf109 2014-10-17 18:26
Tack ska du ha J-O.
-affe
Fin bild, Alf.
Svar från alf109 2014-10-17 18:26
Tack Johan.
affe
Jag tycker att bilden känns spännande...
Svar från alf109 2014-10-17 18:26
Tack för det Lena.
-affe
Jag kan tycka att det ibland som bilden ovan kan ge bilden karaktär - men tyvärr jag behärskar inte tekniken och är mycket lite intresserad av den.- jag har allt för länge jobbat med dokumentär och pressbilder där man Trots Tommys påstående, inte manipulerar bilder. Av flera orsaker sportbilder som skall in i press klockan 22,00 ,matchen slutar 21,30 Möjligen drar man upp lite ljus för bilder blir ofta mörkare i tidningstryck men annars gör man inget en bild skall vara som den är tagen. Det är i stora drag också mitt fotografi. Men som alltid är dina bilder super att titta på Alf
Svar från alf109 2014-10-17 18:33
Tack ska du ha Bert.
Nu är ju inte bilden ovan manipulerad i så måtto att något är ditlagt eller borttaget i bildytan, det är bara kontraster och vinjetering som jag jobbat en del med. Just nattfotografering ger också ett surrealistiskt intryck ibland, men just här är det nog främst platsen i sig som skapar "overklighetskänslan"

När det gäller reportagebilder så ser jag ofta i tidningarna att man tar sig betydligt större friheter idag än vad man gjorde tidigare, speciellt med färghanteringen. Det är ganska vanligt med dessa murrigt dova färger och kontraster till exempel som är lite på modet. Det är nog detta som Tommy menar med att dra i spakarna som ju inte är samma sak som att gå in och lägga till eller ta bort saker i bilderna.
-affe
Jag talade om fotografen inte om redigeraren de är på större tidningar två olika personer Fotografer levererar ej manipulerade bilder, menar jag /bert
Svar från alf109 2014-10-19 22:15
Nej om fotografen bara levererar bilderna direkt ur kameran så blir det ju givetvis någon annan som bildbehandlar.
-affe