Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. 70 år kan vara närmare än vi vill tro

I går var det 70 år sedan koncentrations- och förintelselägret Auschwitz befriades. Som ett monument över det mänskliga vansinnet är det viktigt att lägret och dess historia bevaras. Själv tillhör jag en generation som i tillräckligt hög grad kommit i kontakt med människor som upplevt nazismen och dess avskyvärda praktik för att min upplysningsnivå aldrig kan ursäkta mig för att se bort från liknande företeelsers upprepning.

Tyvärr verkar det finnas en hel del människor även ur min generation och äldre som inte delar den helt grundläggande humanistiska grundsyn att alla människor har samma värde och att man aldrig kan ta sig rätten att förtrycka en annan människa, oavsett vilka skäl man säger sig åberopa.

Så fort man gör en antydan om andras underlägsenhet är man ute på ett sluttande plan, så fort man gör en skillnad mellan ett vi och ett dem är man på väg att inta samma kurs som ledde fram till nazismens vedervärdigheter.

Vi har sett exempel i senare tid; Rwanda, forna Jugoslavien, Israel/Palestina, Tibet, Afghanistan, Irak, Ukraina, IS,,, listan kan göras lång.

Det är farligt om historiska monumentala vedervärdigheter som nazismen skymmer sikten för dagens orättfärdigheter och vansinne. Det är också farligt om man gör en katastrof av dessa proportioner till att handla bara om ett folk, även om de fick lida mer än de flesta andra. Vansinnet är universellt, det gäller att titta runt sig och inte bara i en riktning om vi skall förebygga katastrofer som det i förlängningen innebär att skilja mellan oss och dem.

Vi ser tendenser åt det hållet redan idag i stora delar av vår värld, misstänksamheten mot den andre som man använder som politiskt verktyg för att ta sig till makten. Det är precis samma mekanismer nu som då, och det är vår skyldighet att oförtröttligt arbeta för att synliggöra detta, ty för alternativen finns facit om man bara vill ta dem till sig. Som sagt igår var det 70 år sedan Auschwitz befriades.

Om ni missade filmen: Night will fall, se den! Kan ses fram till den 25:e februari på SVT Play.

Inlagt 2015-01-28 11:34 | Läst 1759 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Att förglömma är väl inte heller Gulag under Stalins regim då miljoner verkliga heller inte verkliga fiender till regimen spärrades in och avrättades. Så fort maktfullkomliga dårar får tillfälle att styra världen och mänskligheten så. Och så krig är ett brott mot mänskligheten, totalt dog uppemot 78 miljoner människor i Andra världskriget.
Svar från alf109 2015-01-28 11:57
Eller kulturrevolutionen, eller Vietnamkriget där ca 1/8 del av befolkningen gick åt osv. vansinnet upprepar sig i nya skepnader hela tiden,
Tyvärr finns så många människor som inte fattar vad du skriver om och det gör mig ledsen.

Vissa dagar tappar jag sugen och tron på mänskligheten när man ser att gång på gång så upprepar människan samma misstag om och om igen, det gäller både här i Sverige och andra delar av världen och oftast är det strid om råvaror eller religion som ligger bakom. Eller till och med en så enkel sak om AIK eller Djurgården kan skapa hat hos dom som inte fattar att det är fotboll det handlar om och att det faktiskt är kul!

Det sorgliga är att inte alla ser hur lätt det är att det upprepas och varje gång så säger folk "Hur kunde vi tänka sådär? Det gör vi aldrig mer om." Idag här i Sverige håller det på att skapas ett mycket farligt samhällsklimat, det är inte lika skojigt som när Bert staplade sina läskbackar i Kungsan - nu är det på allvar.

Tänkvärd länk:
https://lagprisflygbolag.wordpress.com/2009/10/17/statistik-om-varlden-vore-en-by-med-100-invanare/
Svar från alf109 2015-01-28 12:02
Jo det finns dem som inte vill förstå, men jag tror att vi måste kämpa på var och en på vårt sätt. Kan vi bara få en enda "ny" att tänka till och denne i sin tur entusiasmerar en osv kan vi tillsammans komma en bra bit tror jag. :)
-affe