Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Minnen

Ofta påverkas det vi ”ser” när vi fotograferar av andra saker vi håller med på för stunden, liksom av våra värderingar och åsikter. Den här bilden sprang jag på samtidigt som jag läste Albert Speers ”Dagbok från Spandau”. Speer som var riksarkitekt och senare rustningsminister i nazityskland dömdes till 20 års fängelse, ett straff han avtjänade i Spandaufängelset där han skrev den självbiografiska dagbok som blev ”Dagbok från Spandau”.

Man skulle kunna säga att boken är en sorts instängda minnen, jag kan inte komma på att jag sett ett lika symbolstarkt motiv om detta ämne vare sig förr eller senare. Men jag tror att det är just så att vi undermedvetet söker motiv som stämmer med det som engagerar oss på något annat plan. Just detta exempel är ju i det närmaste övertydligt, för det mesta är det nog betydligt mer subtilt.

Men jag tror att vi kan avläsa ganska mycket om vår och andras personlighet genom att betrakta bilder, vi kommer som regel att fotografera på ett sätt som är i samklang med våra tankar, värderingar och moraliska kompass och därför inte skaver mot vår personlighet tror jag.

Därför blir det också meningslöst att önska att någon annan skall fotografera något annat än vad denne gör, vi har våra egna tankar och vår egen personlighet och det är detta som kommer att avgöra vilka bilder vi tar, det är jag övertygad om.

Inlagt 2015-02-23 10:10 | Läst 1314 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Personligheten kommer fram i det mesta vi gör, även fotografering. Länge har det sagts att varje fotograf har sin "stil" och den är i sin tur beroende av vars och ens personlighet. Vi inspireras av andra, duktiga fotografer, men de som hela tiden försöker imitera än den ena än den andra kommer ingenstans i det egna skapandet.
Svar från alf109 2015-02-23 14:08
Så är det Torbjörn. :)
Tack ska du ha för dina reflektioner.
-affe
Intressant och säkert är det så, kanske inte i alla bilder dock, värt att fundera kring, må gott, LO
Svar från alf109 2015-02-24 09:19
Jo LO (kul), jag tror att det är så mer än vad vi kanske ofta tänker på.
-affe