Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Motivval och motivation

Det finns en massa olika anledningar till att ta bilder. Ibland är det ett möte med kompisar på fiket som sätter sina bestående spår i emulsionen.

Andra gånger kan det vara bara därför att jag fastnar för något jag ser och vill se hur det blir på bild. När man plåtar svartvitt som jag gör kan det handla om att man ser något som man tycker skulle göra sig i just svartvitt. Jag är torsk på gråskalor helt enkelt, och så tror jag att det är för många som plåtar svartvitt.

Jag tycker det är trist med dem som bara ser sina egna motivval som de rätta och har behov av att påpeka detta för andra. De flesta av oss har kanske inte alltid någon annan avsikt med bilden än att vi just vill se hur motivet blir som bild. Och just detta är att älska det man håller på med för dess egen skull.

Inlagt 2015-02-28 17:53 | Läst 1314 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Gråskalor kan vara mycket vackert och det är svårt att få till dem riktigt bra, men du brukar lyckas väl med det :)
Svar från alf109 2015-03-01 15:29
Tack ska du ha Anders.
-affe
Det har hänt att jag fotat med en digitalkamera och när jag ser bilden i färg som jag tänkt ut i svartvit blir jag kraftigt besviken. Visst, den går att göra i svartvit - men för mig är bilden då redan förstörd. Men det är min syn på det. Därför fotograferar jag främst till 98 % i svartvit med analog kamera, då blir det som jag vill ha det.
Anders F. Eriksson 2015-02-28 18:45
Ställ in digitalkameran på svartvitt (finns väl i de flesta) så är den svartvit i kameran om du tittar på den där, och om du fotograferar i råformat kan du (åtminstone i Lightroom) lägga på en preset vid import som gör den svartvit direkt. På det viset slipper du någonsin se bilden i färg om du inte absolut vill.

Eller - köp en Leica Monochrome :)
Svar från alf109 2015-03-01 15:32
För mig är det inga problem att rawfilen är i färg, färginfon är ju det man använder för att få gråskalorna som man vill ha dem. Däremot ser jag i svartvitt när jag väljer mina motiv och hur jag plåtar dem. Svartvitt är mycket enklare att renodla tycker jag, och jag är också ganska dålig på att plåta färg.
-affe
Sista bilden var fin med alla mönster, texturer och strukturer i vacker gråskala!
Svar från alf109 2015-03-01 15:32
Tack ska du ha Matti.
-affe
Hej,
Roligt med en bild som bryter reglerna. Träd i centrum, no no
Brutna mönster, utan sammanhang. Hackigt och runt.
En rebell, som jag, tycker om det.
En klapp till collien
Bob
janolof 2015-03-01 11:59
Och jag ser det som en harmonisk bild med ett tydligt centrum
Svar från alf109 2015-03-01 15:33
Tack ska du ha Bob.
Jag väljer nog ofta att göra bilder som skaver lite, blir de för slimmade efter regelboken blir de ganska ofta döda tycker jag.
-affe