Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Det unika och det spontana

Det unika med fotografi jämfört med andra visuella uttryck är att ett fotografi fångar något som är (enligt Barthes), ljusets avtryck direkt i upptagningsmediet utan att först ta omvägen via våra sinnen. Varje fotografi blir på detta sätt ett helt unikt avtryck av tiden i sig, den tid och utsnitt vi väljer givetvis men icke desto mindre.

Bilden ovan till exempel är unik, den har aldrig och kommer aldrig att kunna tas igen. Det har och kommer att tas en massa snarlika, men just exakt denna kommer aldrig att tas igen. Det är just detta som fascinerar mig med fotografi, för mig är det också detta som ger fotografin sin särställning.

Att ta bra fotografier som berör är svårt just därför att det kräver en extrem närvaro och känsla i nuet. Det finns givetvis andra former av fotograferande som bygger mer på planering som när man riggar sina bilder eller väntar in bilder där man redan förberett sig osv.

När det kommer till den dokumentära fotografin föreställande människor handlar det dessutom om så mycket mer för att det skall bli bra bilder. Intuitionen och formkänslan givetvis, man skall aldrig behöva tänka på ljus och komposition detta måste ske automatiskt.

Något som är minst lika viktigt som det sällan snackas om är förmågan att samspela med de man fotograferar så att de känner sig trygga och inte obekväma. Detta blir uppenbart när man tittar på olika fotografers bilder av människor; det kan till och med vara samma personer som fotograferas vid samma tillfälle och de olika fotograferna kan känna de avfotograferade lika lite eller mycket, ändå upplever man den enes bilder som spontana och äkta och den andres som spända och tillgjorda. Detta är ett ämne värt att borra i tycker jag.

Inlagt 2015-06-25 21:29 | Läst 1452 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Mycket vacker bild Alf, såg inte förrän jag förstorade den att det är en spegling. Texten är också fin varje ögonblick, för var och en av oss, är unikt och går aldrig att återkalla. Och det är det unika med livet och skälet till att livet är här och nu, jämt. Det som hände igår finns inte mer och kommer aldrig mer igen/ Björn T
Svar från alf109 2015-06-26 19:37
Tack ska du ha Björn.
-affe
Som jazzmusik, låtarna tolkas aldrig på samma sätt. Det har aldrig hänt. Det var just då.
Märkligt också hur fort det kan gå när man uppfattar ett speciellt ljus och väntar eller fumlar lite, och man har missat
Det gäller att kunna sina grejer. Det samma gäller instrumentet man spelar ,man hänger på en solist, utan att veta vad man gör. Det är en höjdare, men kräver kunskap.

/ Bengt.
Svar från alf109 2015-06-26 19:37
Så är det Bengt.
-affe
Du har nog rätt i det där att alla fotografier är unika. Och då blir alla plötsligt enastående fotografer med sina helt unika bilder =)
Svar från alf109 2015-06-26 19:38
Jo alla är enastående i betydelsen unika givetvis.
Att vara unik säger ju däremot inget om kvalitet.
-affe
Fin bild, Alf! Jag brukar vara allergisk mot när vattenpölsbilder publiceras upp och ner, men här funkar det verkligen (då man inte ser så mycket av den omgivande marken).
Svar från alf109 2015-06-26 19:39
Kan vara lätt att det "bara" blir ett effektsökeri med uppochner vända spegelbilder.
-affe