Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Analogt eller digitalt, färg eller svartvitt.

Analogt eller digitalt, färg eller svartvitt det är eviga frågor som inte har några svar. Eller svaren är snarare att det är upp till fotografen. Bland betraktare kommer det alltid finnas de som anser att fotografen valt fel oavsett hur hen väljer.

När man vill koncentrera bilden till en händelse som ofta vid till exempel gatufoto så är det svartvita mycket enklare. Färg är en så stark visuell komponent i sig så det är lätt att färgen tar fokus från det man vill visa med bilden. Om man plåtar gatufoto i färg tycker jag att färgen för det mesta måste ingå som en aktiv komponent i bilden. Ganska få kan fota på det sättet, de förebilder jag kommer på är Saul Leiter och Ernst Haas.

Även porträtt gör sig ofta bäst som svartvita tycker jag, lite av samma anledning, lättare att koncentrera det man vill visa med bilden.

När man kommer till rena naturbilder är istället färg för det mesta överlägset då en stor del av dramatiken i bilderna ofta bygger på färger. Det finns givetvis undantag även till detta, en väl bildbehandlad/kopierad svartvit bild med vackra mjuka tonövergångar kan vara svårslagen liksom dess raka motsats en kontrastrik bild där bilden mer bygger på ett rent grafisk uttryck.

När det gäller analogt eller digitalt är det enkla svaret att bäst bilder tar man med den teknik man själv föredrar, men om man gillar att jobba i mörkrum istället för framför datorn ger detta i sig vilken teknik som är lämpligast.

Den här bilden tog jag för ett par timmar sedan: Färg eller svartvitt? Är den eviga frågan. En fördel med det digitala är att jag kan välja i efterhand. Nackdelen är att jag inte ”ser i svartvitt” på samma sätt som jag gör när jag vet att jag har svartvit film i en analog kamera även om jag vet att jag givetvis borde kunna bestämma mig för det. Det sitter nog i huvudet.

Inlagt 2024-01-30 05:59 | Läst 417 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej Alf,
Min personliga reaktion är att den svartvita bilden har mindre dramatik.
Färgbilden är mer dramatisk och mitt första reaktion var naturkatastrof eller krig i förgrunden. Detta förstärktes av den kalla bakgrunden.
I mitt fall är de helt olika. Numera använder jag helst färg i gatufoto. Men i några fall blir monokrom information bildens natur.
Ha det väl
Bob
Svar från alf109 2024-01-30 11:14
Jo, de ger ett ganska olika uttryck som vanligt mellan färg och svartvitt tycker jag, det blir ofta "två helt olika bilder".
/Affe
Intressant läsning och även det här. "Bland betraktare kommer det alltid finnas de som anser att fotografen valt fel oavsett hur hen väljer"
Så är det ständigt! :)
/Bengan
Svar från alf109 2024-01-31 22:06
Tack ska du ha Bengan!
Jo, det gäller att göra det man själv tror på och inte lyssna för mycket på andra ;)
/Affe