** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Tiggeriet riskerar att avhumanisera samhället?

Jag snackade med Micke i dag och han saknade min lite mer ställningstagande och ibland ilskna ton i bloggen. Och jag får nog krypa till korset, om det skall bli intressant måste man våga ge uttryck för vad man tycker.

Så den stora skillnaden mot min tidigare blogg SPÅNERIER kommer hädanefter vara att jag inte kommer att ge mig in i polemik med andra medlemmars tyckande på sina bloggar eller andra forum om de inte berör mig personligen. Dessutom kommer jag förbehålla mig rätten att inte svara på kommentarer om jag inte anser att det är meningsfullt.

Jag kommer som vanligt att försöka vara klar med var jag står i olika frågor redan i inläggen och då finns inte heller alltid behov av att kommentera kommentarer. Något som jag däremot önskar mer av är att skapa diskussion i kommentarerna, alltså mellan olika kommentatorer och där jag själv inte nödvändigtvis behöver vara en aktiv part.

Jag tycker också att det blivit ett ofog att kommentera utan att stå för det med sitt namn, vågar man inte stå för sina åsikter är det bättre att låta bli att skriva. Därför kommer jag även att ta mig friheten att radera anonyma kommentarer.

Nu till dagens ämne: Tiggeriet har bokstavligen exploderat på våra gator. I snart sagt varje gathörn sitter en tiggare och säkert är det synd om dessa människor, men det måste också vara något systemfel när det uppenbarligen skapats en affärsverksamhet runt detta. Någon annan förklaring har jag svårt att hitta med tanke på det stora antalet tiggare som numera befolkar våra gator. Någon måste finansiera deras resor hit och förklara hur de skall bete sig med tanke på antalet och det homogena beteendet?

Det verkar också som om detta sätt att leva blivit en livsstil hos dessa grupper, nu är jag inte rasist vilket är en stämpel man gärna får om man kritiserar sådant här, men det är ju trots allt inte alla fattiga människor som sätter sig på gatan med en filt och en kopp framför sig? Självklart ligger en stor del av problemet i att man diskriminerar dessa människor i deras hemländer, och i och med EU har den fria rörligheten gjort att många söker sin lycka på annat håll.

Men jag kan också fundera över vilken framtid som finns i detta gatusittande? Vore det inte bättre att förbjuda denna form av tiggeri och i stället erbjuda dessa människor arbete för sitt uppehälle? Detta är givetvis en het potatis eftersom det skulle inkräkta på arbetsmarknadens parter och deras syn på hur arbeten skall fördelas och ersättas. Men jag tror att den nuvarande situationen skapar hårdare människor, sitter det tiggare i varje gathörn så blir vi fler och fler som vänder bort huvudet.

I stället för medkänsla skapas en känsla av irritation, och på sikt tror jag att detta kan skapa ett samhälle med mindre empati, något som jag anser är en bristvara redan idag.

Inlagt 2013-03-19 20:04 | Läst 1909 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Har inte DN just i dagarna publicerat en serie artiklar i ämnet? Allt verkar i alla fall inte vara ruffel och båg.
Jerzy bondo 2013-03-20 01:12
Ja, en mkt bra artikelserie, och ett ambitiöst försök att förklara ett tragiskt europeiskt storstadsfenomen som jag tror många av oss redan tror sig veta det mesta om.
Jag skulle inte gärna leva i ett samhälle där enklaste vägen till ett riktigt jobb är att sätta sig på gatan med en kopp.
Jo du har rätt, vi tassar mer och mer på tå runt varandra. Det är en smygandets tid..Fotografin har förändrats och förnyats på ett underbart sätt med stora möjligheter till att berätta och dela med sig av erfarenheter. Samtidigt som det individualistiska har exploderat. Alla är vi människor och var finns det unika i det?? Lewis Hines bilder kommer väl aldrig att hänga utställda på fotografiska?? De bilder som blev ett starkt inlägg om barnarbetet i västvärlden. Vem skildrar barnens utsatthet i tredje världen när man kan krypa runt i en softad bildvärld i trädgården.... Det som kan föra oss närmare varandra och skapa en bättre värld blir oss alltmer främmande. Det behövs kritiska röster ..Kilometer text skrivs om det priviligerade ögonblick som HC Bressons bilder visar.. om kompositionen. om det intutiva. Solidariteten ligger som en icke önskvärd politisk pamflett på kommersialismens altare. Vi har fått verktygen att påverka och skildra samtiden... Jag minns när jag gick omkring med insamlingsbössor på sjuttiotalet skyltarna med bettleri undanbedes på dörrarna i hyreshusen. Känsla av att ändå ringa på och berätta om ändamålet och få en slant i bössan. Det är en svår problematik.!! Empati det är väl ett ord som man gogglar på?? Provokationen behövs. !! "Alla är vi Abrahams barn" eller är vi inte??
Du behövs Alf med dina åsikter tomrummet blir mindre då!

mvh
Lasse
Svar från alf109 2013-03-19 21:12
Tack ska du ha Lasse!
-affe
Ja, det va lite det där jag menade med "lycka till" i din avslutsblogg "Spånerier".... Och det är väl bara någon vecka sedan. Men det är ju okej Alf. Och det är ju okej att du snackar med Micke, Borg. Berg, Jönsson, Jansson, Pålsson eller Nilsson.... :)

Men du är ju tillbaks i Spånerier, vilket också är okej, såklart. Och det är såklart okej att du lite fegt väljer att friskriva dig från att behöva ta debatten för dina blogginlägg. Du behöver inte svara, inte tycka och inte välja... Det är skönt, i en idealisk värld. Där man kan kräkas över befintligheter eller föreslå förbud, istället för förbättringar.

Jag som du tycker att det är tråkigt med detta tiggeri på våra gator. Utsatta människor som säkert blir utnyttjade i en redan svår situation. Det som kanske från början va ett personligt initiativ har blivit en "industri", där redan utsatta människor från kommunistländer utnyttjas och förnedras i annat land pga öppna gränser.
De kommer säkert från ett land med ett styre som kollapsat och där de sämst ställda får det än svårare. Den moderna socialkommunismen i sitt sköte. Fy fan!

I min värld sätter detta världen i lite perspektiv, ska vi gnälla om city, förorter, Stureplan, bostadsrätter vs. hyresrätter... ?? Gnälla går ju, men gnälla så det går..... ???
"Arbete för sitt uppehälle".... vilken fin och rätt tanke!
Nu har du ju friskrivit dig från att behöva besvara, diskutera och så... Men nu får du spetsen i din fotoblogg då.... den med den tiggande Räven..

Var tycker du att dessa stackars människor ska jobba för sitt uppehälle? Med vad ska de jobba? Vílka språk, tror du att dessa människor talar? Svenska, engelska, sitt eget språk?? Har de ens gått i skolan i sitt land?

Gnälla går ju, men att gnälla så det går..... Vad är ditt förslag till lösning på problemet?

Dina Spånerier känns mer som en krydda än Omtag!
Allt gott! //Peter :)
Lasse Mellberg 2013-03-19 22:09
Och ändå!! Du vill strypa den kritiska rösten, den som vill debattera. Du kräver ett alternativ! En lösning som du själv inte förmår att formulera. Social kommunismen bekvämt att luta sig tillbaka, att kritisera. Vad vill du egentligen säga med dina rader på Alfs inlägg ? . Spånerier det är ett vackert ord som inbjuder till att fundera att ifrågasätta att inte alltid sitta där med en lösning. Vad är din egen lösning?? Att tysta diskussioen. att strypa de icke rätt " formulerade" rösterna. Ingen av oss medmänniskor är väl blinda inför människors utsatthet. Vad kan vi göra för att bidra och underlätta för andra att uppnå den själsliga frihet och rättttänkande som du tydligen känner och ger uttryck för i ditt inlägg i debatten.Formulera om ditt inlägg och fundera på vad du själv kan bidra med utan att kränka!
mvh

Lasse
Svar från alf109 2013-03-19 22:20
Peter om du har problem med mitt sätt att skriva och tycka kan du ju helt enkelt strunta i att läsa? Jag tror inte jag sett en kommentar från dig som varit positivt konstruktiv någon gång?

Det jag friköper mig ifrån är att svara på kommentarer där jag inte anser att mitt svar är meningsfullt.
Peter-L 2013-03-19 22:25
Nja, hur har du läst nu? Jag har väl inte försökt att strypa en kritisk röst!!? Tvärtom, så skriver jag ju att tanken är god i vad dessa människor borde slippa. Men att jag i all klagan, gärna skulle se ett förslag på lösning.
För att gnälla/klaga är lätt! Men att komma med konkreta förslag är svårare.
Jag skriver ju att jag sympatiserar med Alfs tanke och känsla men som sagt...
Tack för dina tankar, men att bara tycka synd om dessa människor tillför dem nog inte så mycket. Det är de mer konkreta förslagen som kan göra skillnad för de här människorna.
Varför kastar du över lösningsbollen i mitt knä, när du själv är engagerad? Hälsningar, PeterL
Peter-L 2013-03-19 22:33
Alf, Jag har absolut inte något problem med ditt sätt att skriva! Däremot så håller jag ju inte alltid med dig, och det vet du. Men absolut, vill du blogga och bara ha svar från dina "ja-sägare" i din blogg så säg! Då får du ju den blogg med ditt tryck och dina ställningstagande, bland kamrater.
Jag kan mycket väl vara "konstruktiv" i mina tankar kring lösningar på saker och ting. Jag försöker dock att inte politisera mitt bloggande. Fast du lyckas få mig att missa där. Synd, för jag tycker att du är en enastående fotograf med många kloka fotografiska tankar. Men politiskt, där landar vi ju inte du och jag. Men det är okej.
Det som dock inte känns okej är att du bara vill ha svaren som passar dig. Så....

Passar inte svaren, så får du formulera om bloggen.... //Peter
Skall försöka bemöta din ursprungliga kommentar så att du blir nöjd?

Ja, det va lite det där jag menade med "lycka till" i din avslutsblogg "Spånerier".... Och det är väl bara någon vecka sedan. Men det är ju okej Alf. Och det är ju okej att du snackar med Micke, Borg. Berg, Jönsson, Jansson, Pålsson eller Nilsson.... :)
Här förstår jag inte vad du menar? Hänger du upp dig på att jag snackar med folk eller vad?

Men du är ju tillbaks i Spånerier, vilket också är okej, såklart. Och det är såklart okej att du lite fegt väljer att friskriva dig från att behöva ta debatten för dina blogginlägg. Du behöver inte svara, inte tycka och inte välja... Det är skönt, i en idealisk värld. Där man kan kräkas över befintligheter eller föreslå förbud, istället för förbättringar.
Jag skriver att jag inte kommer att svara om jag inte finner det meningsfullt och att jag inte alltid ser det som meningsfullt att kommentera kommentarer. Har du problem med det?

Jag som du tycker att det är tråkigt med detta tiggeri på våra gator. Utsatta människor som säkert blir utnyttjade i en redan svår situation. Det som kanske från början va ett personligt initiativ har blivit en "industri", där redan utsatta människor från kommunistländer utnyttjas och förnedras i annat land pga öppna gränser.
De kommer säkert från ett land med ett styre som kollapsat och där de sämst ställda får det än svårare. Den moderna socialkommunismen i sitt sköte. Fy fan!

Här vet jag inte om du anser att vi är överens eller inte?

I min värld sätter detta världen i lite perspektiv, ska vi gnälla om city, förorter, Stureplan, bostadsrätter vs. hyresrätter... ?? Gnälla går ju, men gnälla så det går..... ???
"Arbete för sitt uppehälle".... vilken fin och rätt tanke!
Nu har du ju friskrivit dig från att behöva besvara, diskutera och så... Men nu får du spetsen i din fotoblogg då.... den med den tiggande Räven..

Här förstår jag inte ens vad du menar, och har därför ingen möjlighet att bemöta det du skriver?

Var tycker du att dessa stackars människor ska jobba för sitt uppehälle? Med vad ska de jobba? Vílka språk, tror du att dessa människor talar? Svenska, engelska, sitt eget språk?? Har de ens gått i skolan i sitt land?
Jag har liksom dig inget färdigt paket för hur man skall komma åt problemet med fattiga människor som bussas runt i Europa. Mitt förslag var till exempel att sätta dem i arbete i stället för att sitta på gatan och tigga, i ett större perspektiv skulle man givetvis även jobba hårdare inom EU för att medlemsländerna inte skulle kunna diskriminera sina minoriteter på ett sätt så att dagens problem över huvud taget uppstår.

Gnälla går ju, men att gnälla så det går..... Vad är ditt förslag till lösning på problemet?

Dina Spånerier känns mer som en krydda än Omtag!
Allt gott! //Peter :)

Jag anser inte att jag gnäller så mycket, utan snarare att jag försöker peka på ett problem. Din sista mening förstår jag inte över huvud taget vad du syftar med?
Peter-L 2013-03-19 23:20
Okej Alf,

Jag förtydligar här då och väljer sedan att hoppa tråden, för det är ju inte polemik jag vill ha. Så...

1) I ditt första inlägg på "Omtag", förklarade du att du lämnat "Spånerier" och skulle koncentrera dig på den fotografiska bloggen, till skillnad från den politiska. Jag önskade dig "lycka till", med tanken av att jag läst dig. Du är en dryg vecka senare tillbaka i det politiska bloggandet. Och, det är Såklart, okej!!! Du brinner ju för det Alf och det respekterar jag. Och snälla du, vem är jag att tycka om att du har en dialog med andra? :) Jag menade bara att du refererade till det inledningsvis i den här bloggen. Vilket såklart också är din sak.... :)

2) Att du friskriver dig från att svara på det du anser inte vara "meningsfullt" ja, det har jag ju markerat att jag tycker är fel. Och det skrev jag ju. Men det är klart att det är du, som avgör det!! Annars blir det ju lite som att jag svarar alla, som håller med mig.

3) Ja, vi är överens om att tiggeriet på våra gator är ledsamt!

4) Jag tycker att människornas situation som tvingas till tiggeri, sätter vår välfärd i ett perspektiv. I hur bra vi har det.

5) Vad gäller att sätta människor i arbete så håller jag med dig! Och nu lägger du till ett större och viktigt perspektiv, det Europeiska, som kanske är viktigare än 10 spänn i bössan... Hur vi nu, och långsiktigt kan förbättra.
De stackare som bussas runt som tiggare, tror jag inte har någon framtid här. Tyvärr. Men vi kan och borde göra något för de som kommande i deras länder. Precis som du nu påpekar. Bra där!

6) Jag tycker, om du ursäktar, att du gnäller mycket. Och det är så lätt att göra det. Fine! Men varför inte tagga upp på lösningen då. Iofs så är jag inte säker på att jag skulle vilja läsa den ;) Men...
Till anställda har jag ofta sagt, "okej, kom gärna in och gnäll. Men inte förrän du har med en lösning i bakfickan". För att gnälla är lätt, men att föreslå och skapa förbättring är det som ger resultat!!

Att peka på problem är bra! Att verka för lösningen är bättre!! Hälsningar, //Peter
Svar från alf109 2013-03-19 23:45
Jag skriver inte att jag skall ägna mig åt den fotografiska bloggen och inte den politiska, det jag skriver är att jag skall undvika att trampa folk på tårna här på fotosidan vilket som jag också skriver innebär att jag inte kommer att polemisera med vad andra anser och tycker i sina bloggar. Vidare skriver jag att jag skall försöka undvika att skriva om sådant som irriterar mig här på fotosidan.

När det gäller att svara så tolkar du mig nog fel, ibland finns helt enkelt vare sig anledning och/eller möjlighet att bemöta kommentarer. Om man till exempel har helt olika åsikter kan man ibland bara få acceptera att det är så.

Att tiggarna sätter vår egen välfärd i perspektiv må så vara, men resonerar man så finns knappast aldrig någon anledning att reagera, ty det finns ju alltid någon som har det värre.

Att du tycker att jag gnäller för mycket må så vara, det är vem jag är. För övrigt verkar du ju inte vara någon solstråle själv att döma av dina kommentarer på mina bloggar.

Jag har märkt att du ofta hänger upp dig på vad jag skriver, så kanske skulle du ta dig en funderare på om du inte skulle må bättre av att helt enkelt sluta läsa min blogg? Det finns säkert en massa andra bloggar som passar dig bättre.