OmTag

Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Nattfoto på ett annat sätt

Natten visar inte hur något är, den antyder det. Något i den stilen sa Brassaï när någon frågade honom om hans nattbilder. Jag har själv varit intresserad av nattfotografering ganska länge, men det var nog i och med att jag fann Brassaï som jag förstod vad det verkligen kunde vara.

Nattfotografering, inte bara som ren avbildning av en miljö, utan som ett sätt att finna mystiken i tillvaron. Själv har jag mest hållit på med avbildandet, att visa staden i nattens ljus som det ser ut räcker ofta ganska långt.

Men det slår mig när jag tittar på andra bilder, som denna tagen med småbildsformat, högkänslig film och med mer abstrakt motiv, att den här bildtypen ligger betydligt närmare Brassaïs idé om det antydda i stället för det beskrivande.

Kanske skall jag prova detta ett tag framöver så får jag se vad det landar i, småbild och HP5+ får det bli tillsammans med snävare utsnitt i stället för översikt.

Postat 2015-03-28 16:34 | Läst 825 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

OmTag. Grått och trist

En bild från ett skogsparti på Långholmen, en ganska trist bild där inte mycket händer tycker nog många. Själv gillar jag bilden just för att den är så stillsam, jag har också medvetet gjort den ganska låg i kontrasten och inte mixtrat med bildfilen för att få den ”häftigare” än vad jag upplevde platsen i stunden.

Jag tror att det kommer en motreaktion mot alla dessa bilder vi vant oss vid där man dragit hårt i reglagen för att göra dem "häftigare". Själv känner jag att jag söker mig tillbaka till verkligheten, åtminstone så väl det låter sig göras i svartvitt fotografi.

En del anser att det är viktigt vad det är för prylar man använder, åtminstone verkar många bloggar handla om detta. Själv väljer jag de prylar som jag tycker fungerar till det jag vill förmedla med bilderna eller ibland helt enkelt det jag råkar ha med mig.

Jag tror att den tågordning som fungerar bäst är att tänka bild i första hand sedan välja prylar efter de bilder man vill ta eller helt enkelt att ta bilderna med de prylar man har. Ofta verkar det vara tvärt om, apparaten blir allt på något sätt, nåväl var och en blir salig på sin fason.

Postat 2015-03-27 17:40 | Läst 867 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

OmTag. Malin Kullberg: Moto Femme

I går var jag på vernissage på LAIKA här i Hornstull, det var Malin Kullberg som visade sin fina utställning med kvinnliga motorcyklister, Moto Femme, som även visades på MC-mässan i Älvsjö. Malin, som själv kör motorcykel, har under säsongen 2014 porträtterat kvinnliga motorcyklister och vill med utställningen visa en annan bild än den gängse när det gäller kvinnor som kör hoj.

Med andra ord; kvinnor som kör hoj gör det av precis samma skäl som män, tyvärr är det inte alltid den bilden som ges. För mig var det extra kul att se Malins bilder eftersom hon är dotter till en av mina äldsta och bästa vänner Tomas Kullberg. Håll ögonen öppna för Malin Kullberg, jag är säker på att vi kommer att få se mycket mer av henne i framtiden.

Postat 2015-03-26 12:38 | Läst 822 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

OmTag. Planket och andra event

Bilden på en blöt Lars Epstein som poserar vid sina bilder är tagen vid Planket i Stockholm 2010. Det hade just passerat en riktig störtskur, själv hade jag sökt skydd vid fiket lite längre upp i Vitabergsparken, det hade tydligen inte Lars.

Jag har sett alla Planket sedan nystarten för ett antal år sedan förutom ett. Det missade planket var det året då det bara var kvinnor plus Gunnar Smoliansky (varför just Gunnar?) som ställde ut, och att jag inte gick dit hade inte med upplägget utan med vädret att göra.

Hur som helst tycker jag att det verkar utfalla så att vart annat år blir lyckat med mycket folk och vart annat ganska avslaget. Det är säkert en slump att det blivit så, en anledning tror jag är att det ibland blivit för temabundet för att attrahera gemene man. Planket för mig skall ju vara en folkfest och då krävs nog att utställningen är folklig i sitt upplägg? Blir det för smalt eller för inriktat mot ett speciellt tema väljer nog många något annat som helgsysselsättning.

Jag tror också att det gått lite inflation i detta med fotoutställningar och event, åtminstone i större städer. Vi får se hur det utvecklas i framtiden, men jag tror att enbart en fotoutställning kommer att få det svårt. Kanske skulle man försöka samordna det med andra kulturevenemang där fotografi blev en del i något större?

Postat 2015-03-25 13:41 | Läst 811 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

OmTag. Den eminente K. med ordentligt klipp i avtryckarfingret

Vill bara puffa för Krister Kleréus fina boxningsbilder som Micke Berg visar i sin blogg. Ni kan se bilderna här.

Postat 2015-03-24 20:08 | Läst 834 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa