Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Det är viktigt att använda rätt prylar och rätt teknik

Folk plåtar sina kameror och lovprisar deras förträfflighet. Andra blir förbannade och skriver om detta. De flesta skiter i det och kör efter eget huvud hoppas jag.

Varför är det ett så känsligt område detta med prylar och vad vi gillar? Den enkla sanningen är ju att vi tar bäst bilder med de prylar vi själva trivs med, inte vad andra anser att vi bör trivas med.

Om man fastnar i sin rigiditet så att man bara ser fördelar i bilder tagna av att specifikt märke eller med en viss teknik är man att beklaga. Men man är ju egentligen själv den enda som ”lider” om man faller offer för sin egen inskränkthet.

Jag tror att en av anledningarna till den stora mängden ”kamerarunkande” här på fotosidans bloggar handlar mest om att man jagar klick för att hamna högt i ”bloggtoppen”. Detta med bloggande är nog mer av en tävling för många än ett sätt att få något vettigt sagt, och då ger ett Leica i rubriken ungefär samma skjuts som ”blondin med stora bröst” på andra ställen.

Bilden ovan är urtypen för bilder jag själv brukar klanka ned på i gatufoto, anonym cyklist mot betongvägg. Men jag är inte mer hårdnackad i mina åsikter än att jag kan ta en sådan då och då. Dessutom i färg och med digitalkamera!

Inlagt 2014-03-22 19:44 | Läst 1488 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
”blondin med stora bröst” var bra. Den snor jag till nästa inlägg oavsett vad det handlar om ;-)

I övrigt håller jag med till tusen.

mvh Tommy
har aldrig hört sninkare snacka hammare i en kojja eller några andra hanverkare,kör hårt livet e för kort att juga om resan till målet/ronny
Anders F. Eriksson 2014-03-22 20:04
De flesta yrkesfotografer snackar heller inte kamera så ofta, men entusiastiska hemmahantverkare diskuterar nog både hammare och borrmaskiner :)
Jag håller med, ibland verkar det som verktygen är viktigare än resultatet.
/Krister
Intressant text.
Bilden är väl annorlunda än de som du brukar klanka ner på, för du har ju faktiskt fått med något mer levande än bara stressad cyklist. Där kan vi snacka om att vara stark och köra efter sitt eget "huvud".
Ja alltså klätter växten menar jag. =)

//Johanna
Vilket märke har du på digitalkameran? Hur många pixlar? ;-)......
/per-erik
Usch, ja. Jag har aldrig fått så mycket klagomål som nu, då jag börjat fota med en mobil. Annat var det när man hade en m-leica.. Men hade man skaffat en m-leica idag, hade man väl blivit kallad för tandläkare ;)
"Den enkla sanningen är ju att vi tar bäst bilder med de prylar vi själva trivs med," bra skrivet, Alf! Sen kan det ju vara kul att testa olika verktyg för att se om gräset kanske är grönare på andra sidan :)

Ha en fin söndag!
/L
Jag tycker inte att det är känsligt att prata om vår fotoutrustning - in mellan lära man sig något i hör om andras efaringer. Jag har inte sett att det finns någon som skulle hävda att vi SKA använda vissa kameror.
Vi är alla mycket nöjda med den utrustning vi har och jag kan inte se att det är något fel med att skriva det. Vad var och en blogga om är upp till den enskilda - fick jag veta från början av när jag började. Det är både en blogg i skrift
och en fotoblogg - det blev sagt.
Jag gillar bilden av den ensamma och avslappnade cyklist.
Hälsningar från Erik / DK
Svar från alf109 2014-03-24 18:59
Tror du missuppfattat vad jag skriver. Jag menar inte heller att det är något fel att skriva om prylar. Däremot om man framhåller det egna tyckandet som det enda rätta och den egna föredragna tekniken som den mer äkta eller sanna tycker jag att man är ute och cyklar. Det är egentligen detta jag vänder mig emot. De egna valen behöver ju inte vara rätt för någon annan än en själv är min poäng.

Sedan verkar vi ju uppfatta detta lite olika, personligen tycker jag att det ofta finns en underförstådd besserwisser attityd när det skrivs om de egna valens förträfflighet. Lite "vi som kan och förstår bättre" känsla.
-affe
Tack ska ni ha för era kommentarer.
-affe