Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. En natt i Gamla Stan

För ett tag sedan pajade min externa hårddisk, jo jag vet att man skall ha dubbla backupper (minst) och jag kan hela säkerhetstänket runt datalagring, har själv jobbat med det. Men trots detta hade jag gjort som så många andra, antar jag, att lagra bilderna på en disk.

Eftersom jag jobbar mest analogt kan jag ju gå tillbaks till de fysiska originalen med nattbilderna, de digitala bilderna är dock borta. Jag håller därför på att skanna om en hel del av mina bilder, och i samband med detta tyckte jag att jag kunde publicera dessa sammanhållna från olika nätter. Jag väljer alltså att både visa upp repriser och även de andra bilderna från samma fototillfälle.

Den här natten i april 2012 hade vi knallat till Gamla Stan jag och Sally. Vi gick väl hemifrån vid 24 tiden och var framme i Gamla Stan strax före ett, det blev några rundor kors och tvärs genom gränderna innan vi knallade hem. Jag har för mig att vi var hemma vid femtiden på morgonen.

Jag tänker ibland på vilken stor del mina hundar har och har haft för mitt nattfotograferande. Utan Kajsa, som gick bort 2011, och Sally som hänger med fortfarande skulle det inte bli några nattpromenader antar jag.

En hund är den bästa vän man kan ha, speciellt om man gillar att knalla runt och plåta på nätterna. De har inga synpunkter och ifrågasätter aldrig vad man håller på med, dessutom är de utrustade med ett oändligt tålamod och tycks få ut minst lika mycket av dessa nattfotosessioner som husse.

               

Inlagt 2014-11-03 20:00 | Läst 2033 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Helt fantastiska bilder med bra kompositioner och snygg gråskala! Det känns som om jag skulle vilja kliva in i dem och vandra runt där i natten jag också. /Anna
Svar från alf109 2014-11-03 20:45
Tack ska du ha Anna, kul att du gillar bilderna.
-affe
Fantastiskt fina bilder, med en nattkänsla som är ta-bar
Svar från alf109 2014-11-03 20:46
Tack ska du ha Annelie.
-affe
Fantastisk dokumentation av vår huvudstad! En sådan känsla i dina bilder! Var på studieresa med en klass i våras och då bodde vi på vandrarhemmet vid den stora kastanjen. Det var en väldigt skön känsla att kliva ut genom dörren och hamna mitt i Gamla stans gränder. Precis som för dig betyder min hund mycket för mina fototurer, även om mina inte sker nattetid! Jag tycker om att ha sällskap av någon som inte stör mig och även mina hundar gillar/har gillat våra fototurer även om de innebär långsamhetens lov! Ha en fin kväll! Yvonne
Svar från alf109 2014-11-03 20:46
Tack ska du ha Yvonne, och hundar är fantastiska på många sätt. :)
-affe
Fantastisk bildserie Alf,jag har lurat lite på en "Nas".Funderar du i de banorna?


mvh Johan
Svar från alf109 2014-11-03 20:48
Tack ska du ha Johan.
Jag har väl inte funderat så mycket runt lagring egentligen, men är nog inne på kombon extern disk + lagringstjänst via nätet som backup i så fall.
-affe
Även jag har fysiska original, då jag kör analogt i kameran och överför till digitalt sedan. Som du säger så kan man alltid gå tillbaka till negativen. Ändå är det en mardröm att det digitala materialet försvinner, då man har lagt en hel del möda på skanning och bildbehandling. Speciellt det sistnämnda representerar avsevärda arbetsinsatser.
Jag har mitt centrala digitala bildarkiv dubblerat på två USB-minnen med 32 GB. Det ena vid datorn, och det andra i mitt 300 kg kassaskåp, där det är under jämn temperatur, skyddat från stötar, och framför allt skyddat mot elektromagnetiska pulser.
Vad tror du om den modellen (och en migrering vart tionde år)?
Svar från alf109 2014-11-03 21:19
Ingen aning med usb. Min erfarenhet är att man måste ha rutiner för att backa upp sina filer som samtidigt måste finnas på flera fysiska medium. Digital lagring kräver rutiner på ett annat sätt än svartvit film eller fysiska dokument till exempel, tror inte att man kommer runt detta.
-affe
syntax 2014-11-03 22:29
Vi diskuterade detta på många semenarier redan för 25 år sedan då jag var verksam som antikvarie vid Stockholms stadsmuseum. Ännu inga bra lösningar.
För väldigt viktiga bilder är en analog bärare säkrast. Kvalitetsutskrifter av i dag kan hålla upp till 70 år, och för den som kan åstadkomma en seleniumtonad svartvit mörkrumskopia, så snackar vi om 250 år plus.
För digital lagring är CD ROM säkrast. Behöver knappast migreras inom den närmaste 25-årsperioden.
Svar från alf109 2014-11-04 00:39
Det där med CD är nog en sanning med modifikation. Jag har ett antal CD med bilder från värmland som inte är mer än 10 år och som legat i sina fodral hela tiden, hälften är redan korrupta så de inte går att läsa. Det är skillnad på de CD man köper med till exempel musik, de har ett skyddande lager över den informationsbärande ytan.
-affe
syntax 2014-11-04 10:04
Alla CD har ett skyddslager över den informationsbärande ytan, men det finns stora kvalitetsskillnader i utförandet. Sedan är det stor skillnad på överspelbara CD och CD ROM som inte är överspelbara, utan man bränner in informationen för gott. Det är naturligtvis det sistnämnda man skall använda för långtidslagring. Kvalitén på CD-brännaren är också viktig.
En rätt bränd CD ROM av god kvalitet som lagras torrt i rumstemperatur borde problemfritt klara 25 år.
Svar från alf109 2014-11-04 16:28
Tydligen stor variation i kvalitet, så det gäller att veta vad man köper.
Spännande o fint, avsaknaden på människor ger en lite säregen stämning, må gott, LO
Svar från alf109 2014-11-03 21:28
Tack ska du ha.
-affe
Fint! Mycket fint! Verkligen speciellt med avsaknad av människor, det ger ett otroligt lugn och en ny dimension åt platserna. Du får, alltid, till en fantastisk lyster i dina svart-vita bilder, både tryck i svärtan och samtidigt alla nyanser i gråskalan.
Svar från alf109 2014-11-03 22:07
Tack ska du ha Per.
Jag tycker att det är lättare att hantera kontrasterna på natten när man plåtar med film. :)
-affe
Det där var en riktigt fin uppsättning Stockholmsbilder. Mycket vackert helt enkelt.

Mvh Tommy
Svar från alf109 2014-11-03 22:08
Tack ska du ha Tommy.
-affe
Mästerligt helt klart
Svar från alf109 2014-11-03 22:26
Tack ska du ha Bengt.
-affe
Finemang det här Affe!
Starka Atgetvibbar liksom!
/B
Svar från alf109 2014-11-03 22:26
Tack ska du ha Bengan.
-affe
Hej Alf,
Sally visar att det är viktigt att ha en bra assistent i natten. Bilderna har din kvalitetsstämpel och blir tidlösa på natten. På dagen är det en helt annan stämning.
Hälsa Sally med en klapp
Bob
Svar från alf109 2014-11-04 16:17
Tack ska du ha Bob, jag har klappat Sally och hon blev extra glad när hon hörde att det var från dig. ;)

Jo, en bra assistent är a och o. :)
-affe
Det är en lisa för en Stockholmsgrabb att se dina fina nattbilder, och vilken betydelse din Sally har haft för dina nattpromenader var roligt att läsa om.
Ha det gott/Stig
Svar från alf109 2014-11-04 16:19
Tack ska du ha Stig, och utan Sally blev det nog inga, eller väldigt få, nattbilder skulle jag tro. Med andra ord är bilderna lika mycket hennes förtjänst som min. :)
-affe