Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Gott Nytt År!

Skrev ett inlägg tidigare som jag tog bort. Tanken var att jag ville belysa de problem som jag upplever med att all fotografi jämförs med samma måttstock och slåss om samma arenor. Jag tog då som exempel att jag anser att man borde skilja konstfotografin från den dokumentära fotografin, just för att slippa denna sammanblandning och kubbning som ofta uppstår från den ena anhängargruppen mot den andra.

Som jag ser det är dokumentärfotografin ganska hemlös idag, moderna till exempel har själva uttalat att man inte ser som sitt ansvar att värna den dokumentära fotografin. Men jag menade inte att dokumentär fotografi inte skulle kunna ha konstnärliga värden, men av döma av den första kommentaren var det så det tolkades.

Jag valde därför att ta bort inlägget och blev påmind om varför jag flyttade mitt bloggande från fotosidan för ett par år sedan. Jag har inte energi att ge mig in i dessa oändliga diskussioner som ofta har sin grund i att jag varit otydlig så att mottagaren inte förstått vad jag velat säga vilket i sin tur medför att diskussionen tenderar att handla om något helt annat än det jag ursprungligen ville lyfta. Jag kommer därför att fortsättningsvis passa mig för att sticka ut hakan i infekterade frågor där det jag skriver lätt missuppfattas.

Annars är det nyårsafton och jag är nyss inkommen efter dagens första hundpromenad, skönt att vara ute innan smällandet sätter igång. Min Tobbe är inte skotträdd, men jag vill inte att han skall bli det heller vilket är lätt hänt för vilken hund som helst med alla som kastar smällare och skjuter raketer just i syfte att skrämmas.

Bilderna tog jag med min Fujifilm X100F i går kväll, som alltid i raw-format och sedan är de sparsamt justerade i Lightroom.

Inlagt 2017-12-31 11:08 | Läst 1848 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Gott Nytt År, Affe!
Svar från alf109 2017-12-31 11:38
Det samma till dig Matti!
Gott nytt år och hoppas det blir lite mindre av smällare i år men troligen inte.
Svar från alf109 2017-12-31 11:40
Gott Nytt Dan.
Nej smällareländet kommer nog tyvärr förbli och bli värre tills man inser att ett förbud är nödvändigt trots vad kompisarna i smällarlobbyn säger. :)
Kloka ord som vanligt Affe. Och bra bilder som alltid. Vinses snart.
/pe
Svar från alf109 2017-12-31 11:42
Tack ska du ha Per-Erik!
Gott nytt till dig och de dina också!
Träffade pappan till en av din grabbs kompisar igår, han har en sådan där vattenhund (tror jag) och han undrade hur det var med dig. Repar sig med raketfart sa jag, snart springer han stockholmsmaran som vanligt igen. ;)
/Affe
Gott nytt år! Själv tar jag bara bilder helt enkelt, och är nöjd med att klara det. Jag orkar heller inte med diskussioner och ståndpunkter i någon högre grad, det känns så oändligt meningslöst.
Svar från alf109 2017-12-31 11:44
Tack ska du ha, jo diskussionerna på nätet resulterar sällan i större förståelse, desto oftare att man gräver ned sig djupare i sina skyttegravar. :)
Ett riktigt gott nytt år till dig och Tobbe, Affe! Ses på det nya.
/Göran
Svar från alf109 2017-12-31 11:44
Det samma till dig och de dina Göran.
En fika snart får det bli!
/Affe
Synd att du uppfattade det så Affe? Var min kommentar verkligen så kontroversiell, är mycket förvånad? Ha ett Gott Nytt År i alla fall och hälsa Tobbe!
Svar från alf109 2017-12-31 12:09
Nej då, men jag märkte att du reagerade på ett sätt som indikerade att jag var så otydlig att du inte förstod vad jag menade med inlägget. Och jag ville inte ha denna evinnerliga diskussion om vad som är konst och inte, det var över huvud taget inte syftet med det jag skrev. Men jag vidhåller att det är meningslöst att försöka jämföra Koudelka med Gursky, det blir lite som att jämföra Antony Beevor med Strindberg, båda har sina litterära kvaliteter men de är inte jämförbara. Inom fotografin görs den typen av jämförelser hela tiden och då blir det som det blir när dem som förväntar sig Strindberg får Beevor eller tvärt om, det var detta jag ville sätta fingret på. Nu behöver du inte hålla med, för egen del avslutar jag den diskussionen här.
Gott Nytt!
Nils Bergqvist 2017-12-31 12:56
Gränsdragningar är inte lätt, måste de alltid ska göras? Är kanske en mänskligt nedärvd egenskap, att det blir lättare och enkelt att tänka när man kategoriserar allt i olika fack? Koudelka och Gursky var ett bra exempel, de är ju båda dokumentära men på olika sätt. Och båda är konstnärliga, men på olika sätt. Men därom tvistar säkert de lärde, så ingen idé att älta det, bara inse att man kan se fotografi med väldigt olika ögon och på många olika sätt. Och att fotografi kan vara bra och intressant, på många olika sätt, utan att nödvändigtvis behöva vara likadana till genren eller karaktären. Jämförelser mellan fotografer i olika genrer och typer, är som du säger därför inte särskilt meningsfullt att diskutera. Blir oftast mest en fråga om tycke och smak, inte någon rättvisande och objektiv bedömning av kvalitét.
Önskar dig och Tobbe ett riktigt gott nytt år!
Vi ses snart.
/Krister
Svar från alf109 2017-12-31 12:10
Det samma till er!
En fika blir det snart :)
Önskar dig och Tobbe ett Gott Nytt År också.
Ha det gott/Stig
Svar från alf109 2017-12-31 14:21
Det samma önskar jag er!
Ett gott nytt ,från mig också, till er båda.
Svar från alf109 2017-12-31 14:22
Gott Nytt Jan-Olof!
Hoppas foten blir såpass att du kan börja flanera lite igen snart!
/Affe
janolof 2017-12-31 14:34
Nu har såret slutat vätska, men sedan ska det läkas också
Svar från alf109 2017-12-31 14:48
Det är på rätt väg i alla fall :)
Gott nytt år på dig och jycken!
Svar från alf109 2017-12-31 14:23
Tack det samma Ronald!
Synd att jag missade ditt borttagna inlägg innan - det hade varit intressant att läsa! Samtidigt förstår jag dig. Man måste själv välja vad man vill lägga sin ork på och om/var man vill stöta och blöta olika åsikter.

Har min lånehund här i småstan över jul- och nyårshelgen. Hon är inte van vid fyverkerier men inte heller skotträdd. Älskar jakt, både småvilt och älg. Jag funderar just om man ska stanna inne på kvällen med risk för frustration att det händer spännande saker ute, eller om man ska testa gå ut och se hur hon tar det. Man kan ju alltid gå in igen om det blir obehagligt.

Gott Nytt År, Affe!
/Lisa
Svar från alf109 2017-12-31 16:10
Tack ska du ha Lisa!
Jo man får välja sina "strider" :).
Man får vara försiktig med hundarna, det räcker att någon i oförstånd eller av ren dumhet kastar en smällare på hunden så kan det vara kört, och har det väl satt sig går det inte att jobba bort.
/Affe
Bild 2 är jag nyfiken....var är den tagen någonstans? är det månen eller belysning som lyser över taket? Gott nytt år!
Svar från alf109 2017-12-31 17:07
Långholmsmuren och det är månen som lyser.
Önskar dig dig ett riktigt Gott Nytt År 2018 med mkt foto och många fins hundpromenader Affe!/ Björn T
Svar från alf109 2018-01-01 03:17
Tack ska du ha Björn.
Och ett fint 2018 önskar jag dig också.
/Affe
Av någon anledning ses dokumentärfotografi ofta som lite tråkigt, åtminstone när det handlar om nytagna dokumentära bilder. När bilderna fått mogna några år blir de mer intressanta för många.

Det är lite synd att det är på det här viset, och jag kontaterar att vi här på FS t.ex. inte har någon grupp/pool för dokumentära bilder eller vardagsfotografi. Det finns ett par grupper för gatufoto, men där är det väldigt många dokumentära bilder som inte platsar (t.ex. för att fotografen är bekant med personer som är med i bild).

Vi kanske helt enkelt borde starta en grupp för dokumentär- och vardagsfoto :)

God fortsättning!
Svar från alf109 2018-01-06 14:23
Jag tror att fotosidan är ett lite knepigt forum faktist då spännvidden är enorm och dessutom ambitionsnivåerna så varierande. Det jag tycker att man borde börja med istället är att städa upp i pooldjungeln ordentligt. Det finns ju en numera ganska vildvuxen flora av pooler, en del aktiva, några mer eller mindre avsomnade och andra stendöda, dessutom överlappar de varandra på ett sätt som kan vara olyckligt och som gör att samma bilder ofta hamnar i många pooler vilket gör dem ännu mer ointressanta tycker jag, har jag redan sett bilderna vill jag inte se samma bilder en gång till. Men jag tror också att allt har sin tid, bilddelen av fotosidan var det ganska länge sedan jag mer eller mindre gav upp, jag höll ju på och "bråkade och tjafsade" en del om detta tidigare, men märkte (och förstod) att det skulle vara svårt att få till någon förändring av betydelse.
/Affe