Jag och min kamera.

Här kommer det att finnas mycket bilder, hoppas jag:)

Sångsvanarna i Tysslingen

Söndags blev det en tur till Tysslingen, enligt väderappen skulle det vara dimma på morgonen. Klockan ringde 04:30, jag var inte så pigg men förhoppningen på att det skulle vara dimma fick mig att kliva upp.

När vi kom fram ca 06:30 var det lite dimma och enligt mig riktigt fint ljus.

Den här gången ville visa mer av omgivningen på bilderna.

Postat 2024-03-25 19:42 | Läst 301 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Öde på badstränderna

Förra veckan var det dimma på morgonen, jag åkte till ut till Vilsta badstrand. Där har vi väldigt mycket vatten i år. När jag kom dit så slogs av den ödsliga känslan som var där, vilket jag har försökt att fånga i bilderna.

Trädet står en bit från stranden. 

Hopptornet känns helt övergivet.

Bryggan ligger under vattnet.

Jag såg två tidiga "badgäster"

Sen åkte jag vidare till Skjulsta.

Även den stranden har högt vatten, det går ända upp till omklädningsrummet.

Även här är bryggen delvis under vattnet.

Postat 2024-03-18 19:16 | Läst 186 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Studiofotografering med en valp

Jag fotograferar i fotklubbens studio, men en kompis hundvalp gjorde att jag blev sugen på lite fotografering.

Jag köpte mig en ny kamera förra året, Nikon Z7. Det skapade en del problem med fotograferingen, för den visar hur det kommer att se ut på skärmen och den verkar inte ta med i sin beräkning att jag ska använda blixt. Fast att jag satt på hjälplampan vid svagt ljus så var det svårt. Vi tände upp alla lampor i lokalen och riktade en lampa mot mot valpen men det räckte inte. När jag tryckte på knappen för skärpa kom det ett kort ljus så kameran kunde sätta skärpa sen såg jag ingeting. Det gjorde att det var svårt att komponera bilden eftersom valpar inte sitter helt stilla.

Men trots problemen så fick jag till lite bilder och jag är glad att studiofotografering är inget jag gör så ofta, det går år emellan. Men jag kan ha gjort fel för det verkar konstigt att det inte ska fungera bättre.

Postat 2024-03-16 13:44 | Läst 258 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Fotografera småfåglar

Fågelfotografering är en rolig sysselsättning på vintern, även om det inte är så lätt som man kan tro. Jag har en egen skogsmatning vid vår stuga, jag brukar börja mata fåglarna i november och sluta vid mars/april. Jag besöker stugan ca 1 gång i veckan, fåglarna känner igen bilen så dom kommer flygande innan vi hunnit parkera.

Jag har en stor matare, fröna räcker ofta en hel vecka.

Jag brukar även sätta ut en hemmagjord "talgboll",  jag fyller en gammal sockerkaksform med smör/ister, lite frön och russin.

Har jag några ostkanter så skär jag dom i mindre bitar och ger till fåglarna, det är mycket uppskattat. Nötvecka.

När jag fotograferar så brukar jag lägga lite solros frön på lämpliga stenar. Nötvecka

Jag spanar in vilka grenar dom oftast landar på innan dom flyger till mataren, så försöker jag att hinna med att ta en bild när dom sitter på genen. Talgoxe.

Svartmes.

I år har det varit så mycket snö att vi inte har kommit ut till stugan, utan jag har besökt andra matningar några gånger.
En morgon åkte ut till en matning, det skulle bli sol och jag ville få en liten fågel i morgon ljuset. När jag kom dit spanande jag in en gren med bra ljus, det såg lovande ut.

Då var det bra att vänta, det landade fåglar väldigt ofta men antingen satt dom på fel plats eller så han jag inte med att ta en bild innan dom försvann. Tiden gick och jag började nästan ge upp det hela, då landade det en liten fågel. Jag såg bara ryggen på den när det gick på motsatta sidan på grenen och åt någonting. Men tillslut så satte den sig helt perfekt och jag hann med att ta en bild. Men då var det fina ljuset nästan helt borta men jag fick en bild på en Kungsfågel. det hade jag inte räknat med att få.

Nästan gång jag var på samma ställe, då träffade jag på en mer erfaren fågelfotograf. Han hade med sig smör som han satte på grenarna som han ville att fåglarna skulle landa på, fåglarna var så ivriga att dom nästa åt ur hade på honom. Här är det kö fram till smöret. Tofsmes och Blåmes.

Även om fåglarna landar på den rätta grenen så måste man hinna med att ta bilden innan dom äter av smöret, för att undvika smör på näbben och att smöret syns på grenen. Svartmes

Trots alla knep så kommer man hem med många bilder på "suddmesar"

Det är roligt att bara sitta där och titta på alla fåglar med en kopp kaffe. Grönsiska

Tofsmes.

Stjärtmesar

Både ekorre och hackspett besöker ofta matningarna.

Förra veckan kom vi ut till vår stuga, vi varken hörde eller såg någon fågel. Jag fyllde på våra matare så får vi se vid nästa besök om dom har hittat tillbaka.

Postat 2024-03-03 16:33 | Läst 310 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Bläsanden

I början av februari var jag till Ekeby våtmark, jag skulle testa ta Highkey bilder. Min tanke var, en vit svan som jag hade exponerat så ljus att man bara kunde ana svanen. Men det fanns ingen vit svan utan bara en grå unge från förra året.

Men det finns en Bläsand där som jag inte har fotograferat, inspirerad av Highkey så ville jag ta ljusare bilder.

Han lever där tillsammans med änderna.

Han är väldigt oblyg så man kommer riktigt nära.

När han ätit färdigt var det dags för bad,


Det var riktigt kul att titta på hur han skvätte vatten och plaskade omkring.

Sen två bilder på svanen som inte blev som jag tänkt mig, det blir väldigt färglöst utan den orange näbben. Men jag fick i alla fall en bild till min fotoklubbs tema till nästa möte.

Postat 2024-02-25 20:57 | Läst 333 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 84 Nästa